Češi vkročili do poháru UEFA úspěšně

19.09.2002, 23:11
Aktuality
Jako úspěch lze hodnotit vystoupení českých týmů v úvodních zápasech poháru UEFA. Po senzačním úterním vítězství Viktorky nad Glasgow Rangers dnes doma vyhráli také Sparta a Liberec, Slavia venku remizovala.

Viktorka Žizkov už v úterý na Strahově přivítala skotský velkoklub Glasgow Rangers a po výborném výkonu vyhrála 2:0. Do odvety, která se hraje za 14 dní v 50-tisícovém kotli v Hampden Parku, jsou šance vyrovnané, Viktorka má velkou šanci na svůj historický úspěch, kterým by postup do druhého kola bezesporu byl.

Liberec po vyřazení ze třetího předkola Ligy Mistrů od AC Milán vstupoval do poháru UEFA s přáním zopakovat loňské tažení, které až ve čtvrtfinále zastavila Borussia Dortmund, pozdější finalista. Slovan v prvním kole dostal poměrně přijatelného soupeře - gruzínský klub Dinamo Tbilisi. Na stadionu U Nisy začal český mistr dobře, ve 26. minutě po gólech Nezmara a Zbončáka vedl 2:0 a vše se zdálo být na dobré cestě. Po změně stran se ale situace začala měnit k horšímu. Hned po třech minutách na 2:1 snížil Daraselija a Slovanu už nebylo moc do smíchu. Po hodině hry sice domácím dvougólové vedení vrátil Gyan, za osm minut ale na konečných 3:2 upravil Anchabadze. Ve zbytku zápasu Slovan marně zdolával gruzínskou obrannou tvrz a před odvetou, která je na programu za 14 dní, mají hráči o čem přemýšlet. Nic ale není ztraceno, Liberec určitě má na to, aby potvrdil roli favorita, v Gruzii neprohrál a postoupil do druhého kola.

Pražská Slavia byla v uplynulých letech v poháru UEFA poměrně úspěšná. Ne tak v minulé sezóně, kdy vypadla už v prvním kole se švýcarským Servette Ženeva. Také letos se Slavia objevila v losu prvního kola poháru UEFA a ten na ni byl poměrně přísný, přisoudil jí sedmý tým loňské tabulky belgické první ligy, Excelsior Mouscron. Slávisté k prvnímu utkání cestovali do Belgie a rozhodně se tam neztratili, jako se to v předkole Ligy Mistrů stalo Spartě. Po celý první poločas se hrálo útočně na obě strany, oba týmy měly dobré příležitosti, gól ale diváci neviděli. Až tři minuty před odchodem do kabin se Slavii povedl a rychlá akce na jeden dotek. Na jejím konci centroval Skácel a Vachouškova hlavička skončila v síti. Hned po změně stran bylo ještě veseleji, Gedeon trestný kop rozehrál zpětnou přihrávkou na Petrouše a ten bombou ze třiceti metrů překonal gólmana Vandendriesscheho. Domácí se stále více tlačili do útoku a v 73. minutě se jim snaha vyplatila - po centru Zewlakova se k hlavičce dostal Mpenza a se štěstím překonal Černého. V nastaveném čase přišel zkrat dosud výborně hrajícího Radka Bejbla. Zbytečně ve vápně fauloval Mpenzu, viděl červenou kartu a nařízenou penaltu sám postižený proměnil ve vyrovnávací gól. Výsledek 2:2 ze hřiště soupeře je před odvetou hodně nadějná, pokud Slavia zopakuje dnešní výkon, neměla by ve druhém kole chybět.

Posledním českým zástupcem v prvním kole poháru UEFA je po vyřazení z předkola Ligy Mistrů pražská Sparta. Los má poměrně snadný - bosenský klub Široki Brijeg. Sparta měla dnes na letné jasně potvrdit roli favorita, měla si vypracovat náskok a před odvetou mělo být v podstatě rozhodnuto. I když to tak dlouho nevypadalo, Sparťané kazili rozehrávku a i když byli lepší, stav byl stále 0:0. Vidět byl hlavně Michal Pospíšil, který nejprve ranou zpoza vápna těsně přestřelil a poté velkou šanci zakončil střelou z deseti metrů přímo do náruče gólmana Melhera. Až napotřetí, ve 41. minutě, byl Pospíšil úspěšný. Po krásné narážečce se Zelenkou se ocitl Melherovi tváří v tvář a nezaváhal - střelou k pravé tyči dostal Spartu do vedení. V úvodních deseti minutách druhého poločasu Sparťané na svého soupeře vlétli jako vosy, několikrát ale ztroskotali na výborném brankáři Melherovi. Uklidňující gól přišel jako vyvrcholení velkého sparťanského tlaku v 63. minutě. Zelenka nejprve ze dvou metrů Melhera nepřekonal, odražený míč ale zpět do vápna nacentroval Sionko a Miroslav Baranek zblízka prolomil svou střeleckou smůlu - ranou pod břevno nedal brankáři šanci. Po druhém gólu se probudili také hosté, ke snížení byl hodně blízko Hrgovič, jeho přímý kop ale na roh vytlačil Jaromír Blažek. Poslední slovo měla opět Sparta. V 76. minutě Pospíšil centrovaný míč vrátil na Poborského, který úplně nehlídaný vystřihl nádherné nůžky a trefil se přesně - míč zapadl k levé tyči Melherovi branky a stanovil skóre na konečných 3:0. Tento výsledek dává Spartě do odvety tolik potřebnou pohodu, letenští by se o postup už neměli nechat připravit.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Takže tohle byl první zdejší článek o Slavii

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele