Čaj o páté: Odkrývání mýtu o mocné červené kartě

05.11.2014, 17:30
Názory a komentáře
Manchester City v neděli poprvé od roku 1970 ukořistil již čtvrtou po sobě jdoucí ligovou výhru nad konkurenčními United. Je přitom docela symbolické, že se na tom nejčerstvějším triumfu rovnou takovým způsobem podílela červená karta; pomůcka představená zrovna na světovém šampionátu 1970...

Od té doby se vyloučení stalo poměrně běžnou součástí fotbalových zápolení, z nichž poznamená zhruba 15 %. Jak úvodem své kratší analýzy ze září 2011 doplňuje Mark Taylor, statisticky vzato je dokonce červená karta běžnějším jevem než remíza 1:1.

Existují však i poněkud konkrétnější ukazatele, proč by nás Smallingovo vyloučení v manchesterském derby nemuselo překvapovat. A tím nenarážím nutně na to, že by měl být jeho protagonista špatným, ne-li přímo hloupým obráncem. (Ačkoliv ano, obě napomenutí byla hodně mírně řečeno zbytečná.)

Například již zmíněný Mark Taylor v jiném svém článku přichází na to, že se mezi lety 2005-2012 v prvních poločasech nejfrekventovaněji vylučovalo právě v úseku ohraničeném 31. a 40. minutou. Interval, jehož závěrem byl z hrací plochy vykázán i náš viník (39.), pak v tomto směru nemá ani příliš daleko k rozmezí 51. a 71. minuty. Tam lze z tohoto grafu vyčíst rozdíl o sotva 20 červených kartách (v průběhu sedmi let!); ačkoliv by selský rozum patrně napovídal, že se to tam konečnými tresty bude hemžit nepoměrně víc než kdykoliv v první půli.

Ještě dále potom ve svém příspěvku pro vynikající analytický server StatsBomb zachází Bart Schotten, jenž se zaměřuje pouze na fauly a žluté karty - které ostatně vedly i ke Smallingově vyloučení. Schotten již sice bere v úvahu rozmezí pouhých čtyř let (počínaje sezonou 2009/10), vypovídající hodnota jeho práce je však ve skutečnosti ještě vyšší.

Autor kupříkladu odhaluje, že ačkoliv se pravděpodobnost nařízeného přímého kopu v průběhu zápasu mění spíš jen kosmeticky, počet udílených napomenutí se už pětiminutovku od pětiminutovky liší relativně výrazně:

obrázek
Zdroj: http://statsbomb.com/2013/12/can-you-get-away-with-a-foul-early-in-the-match/

A tak zatímco na startech obou (!) poločasů žlutá křivka dosahuje velmi nízkých poloh a nachází se daleko pod křivkou znázorňující spáchané fauly, zrovna "Smallingův časový úsek" zažívá v rámci úvodní části ten vůbec nejdramatičtější narůst karetních trestů (a úplného vrcholu je dosaženo kuriózně nedaleko oné 39. minuty).

Samozřejmě, v čem už Smallingův předčasný úprk ze scény tak úplně neodpovídá, to je samotná skutečnost, že k němu došlo již tak brzo.

Pokud uvážíme kompletní éru Premier League, obráncovo vyloučení se ihned stalo nejbrzčím a také tím jediným prvopoločasovým ze všech setkání obou nesmiřitelných rivalů. A není se vpravdě čemu divit: průměrná červená karta byla v nedávné minulosti udělována až kolem 60. minuty.

Otázka za milion tak nyní přirozeně zní: bylo ono střetnutí ve chvíli Smallingova odchodu do kabin skutečně prohrané, jak se fanoušci Manchesteru United po závěrečném hvizdu rádi tvářili?



Jistěže nebylo; a dojít by nám to mělo už jen na základě toho, kolik zajímavých příležitostí si oslabení Red Devils vytvořili i s blížícím se koncem vyhroceného mače. Na podporu tohoto tvrzení se každopádně vydávají také další provedené výzkumy; některé s větší, jiné zase s menší přesvědčivostí...

Největší kvantum záslužné práce v tomto směru znovu odvedl Bart Schotten pro StatsBomb, když za účelem sepsání jiného článku prošel 4,5 sezony Premier League, identifikoval 204 různých duelů s jedinou červenou kartou na štítě a následně zanalyzoval, jaký mělo každé vyloučení dopad na schopnost obou týmů skórovat - jinak řečeno, jak se jejich gólová produkce odlišovala před a po inkriminovaném momentu.

Poté, co Schotten své výpočty přizpůsobil faktu, že taková červená karta v průměru přichází teprve po uplynutí 66 % utkání; vzal v úvahu, že více gólů padá až ke konci; a vyloučil ty zásahy, které přinesly penalty zpříma související s karetním incidentem (12 %) - vyšlo mu, že hypotetické červené kartě z úvodní minuty hypotetického klání odpovídá hodnota 1,08 branky.

To při následném rozložení - a tedy upřesnění - konkrétně znamená, že mužstvo o 11 hráčích může počítat s nárůstem 0,61 gólu, zatímco oslabený celek si bude muset vystačit s o 0,47 méně brankami.

Stejné hodnoty přitom Schottenovi (poněkud překvapivě) vyšly i tehdy, jakmile data okleštil o případy gólů padnuvších před vypršením 18. minuty (20 % zápasu), respektive po vypršení té 72. (80 %) - čili zkrátka o ty situace, které autorovi neposkytovaly dostatek prostoru pro srovnání událostí jak před udělením karty, tak po něm.

Z toho mně osobně vychází, že by se vliv takové početní převahy mohl docela běžně přeceňovat. Ano, jde bezesporu o nejkrutější možný individuální trest; ovšem jde zároveň i o patřičně efektivní trest kolektivu?



Taková Benfica z konce loňské sezony by rozhodně nesouhlasila, když navzdory relativně časným vyloučením postoupila přes srovnatelně silné Porto do finále obou domácích pohárů. A našlo by se i pár obdobných exemplářů přímo z Britských ostrovů.

Stačí si vzít už jen rekordně rychlé snížení počtu aktérů na hřišti: jakmile brankář Sheffieldu Wednesday Kevin Pressman v srpnu 2000 již po 13 vteřinách vyběhl za velké vápno, chytil míč do rukou a pěkně zblízka si právem prohlédl červenou kartu, stejně svůj tým v důsledku o všechny body nepřipravil. Sheffield možná inkasoval rovnou z následného přímého kopu, ve zbytku utkání se mu nicméně podařilo alespoň srovnat na konečných 1:1.

A existují i poněkud systematičtější způsoby hledání důkazů, že se červená karta automaticky nerovná pohřbu veškerých nadějí na bodovou výslužku. Jeden takový způsob nám ukázal třeba server WNOL Sport, kde si v neděli po derby dali redaktoři tu práci a projeli všech 658 ligových střetnutí odehraných letos v rámci čtyř nejvyšších anglických soutěží.

Badatelé z Westminster News Online na jedné straně sice museli zkonstatovat, že v Premier League žádný ze 14 případů neústil v nečekané vítězství postiženého mančaftu; na straně druhé jim ale zároveň vyšlo, že více než polovina takových zápasů (57 %) si vyžádala dělbu bodů. Což věru není zlé, a v porovnání s loňskou situací ve stejné fázi ročníku jde dokonce o výrazně větší díl z celku (před rokem to bylo 36 %).

Pozoruhodné přitom je, jaké rozdíly lze najít mezi Premier League a nižšími soutěžemi. Speciálně ve třetí a čtvrté lize v dosavadním průběhu této sezony dost dobře platilo, že buď v početní nevýhodně buď vyhrajete, nebo vysoko prohrajete. Nic mezi.

Jednotlivé případy se tam tedy zpravidla pohybují od jednoho extrému ke druhému, z nichž žádný se v Premier League příliš neuživí. Kluby anglické elitní soutěže se zdají být natolik vyspělé, že jsou ve stavu nouze schopny přepnout alespoň do takového nastavení, že se pak k omezenému přísunu bodů bohapustě probrání, a nehrají místo toho žádný vabank.

Proto také třeba autorům této hrubě nedokonalé, leč do jisté míry stále užitečné studie z přehršle získaných dat vyplynulo, že navzdory vyloučení bude body brát spíše venkovní tým než ten domácí.

Vysvětlení pro to Mechtel a spol. mají zhruba následující: zatímco hosté od počátku nejsou pod takovým tlakem a mohou na cizí hřiště cestovat s primárním účelem strážit vlastní klec, domácí se prakticky vždy budou muset přizpůsobovat v duchu ofenzívy - nadále hnáni touhou před vlastním publikem naplno uspět.

A tohle v podstatě odpovídá rovněž schématu nedělního derby dvou Manchesterů. United byli technicky venku a bod by zřejmě i před výkopem brali. Proč ho pak tedy Red Devils v reálu i bez Smallinga nevydolovali, to už je otázka do jiné diskuze...



Určitě, ani takhle zoufalá nedisciplinovanost, pro níž momentálně ManUtd hnízdí na samém dně tabulky Fair Play, nemusí nutně znamenat překážku v cestě za úspěchy. Názorně nám to kdysi ukázal Wengerův Arsenal, kterému se v mistrovské sezoně 2001/02 podařilo ještě do měsíce února nasbírat šest závažných ligových trestů.

Jenže v případě Rudých ďáblů jde něco takového zcela evidentně na úkor požadovaných výsledků; a navíc jsme svědky jakési další dimenze překvapivě rychlého odklonu od Fergusonovy tradice.

Neměli bychom totiž zapomínat, že i přes přítomnost Roye Keanea či Nemanji Vidiće se Fergusonovi svěřenci obyčejně vyznačovali nadprůměrnou disciplínou. Z celkového počtu 13 ověnčených skvader koneckonců pouze dvě (!) zakončovaly sezonou Premier League mimo top7 tabulky Fair Play.

Hned ta první, z inauguračního ročníku 1992/93, se přitom zasadila o jeden z pouhých dvou případů, kdy vítěz PL celé své tažení absolvoval bez jediného vyloučeného. A to se tehdy Fergusonova parta musela vypořádat s více soupeři než Chelsea o 12 let později.

Aby to tedy nakonec nebyla teprve tahle neukázněnost, co United vydláždí cestičku ke ztrátě reputace; o samotné výsledky a tabulky přeci kráčet nemusí...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (272)

Přidat komentář
TopinB

Hezký článek

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas - odborník na všetko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
nani92

cítim,že to je ironia, ale aj tak

Reagovat
miky10

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
db18

I když záminka k článku byla podle článku samotného jen banalitou, tak je to zajímavé čtení (a pěkně ukazuje, jak hráči ke konci ztrácí nervy )

...akorát jsem se zatím dostal jen za čtení o udělování karet, zbytek si nechám na později...

Reagovat
smazaný uživatel

clanek dobry, data zajimava, jen ty zavery jsou takove divne... na zaklade obecnych statistik se vyjadrovat ke konkretnimu zapasu... to je proste nesmysl. Jasne, bod jsme klidne ziskat mohli, nejaka sance tam pak i byla. Vsak to se tu i diskutovalo (a zaroven jsme pak byli vzdycky oznaceny za idioty a nevim co vsechno... )

Jinak obecne si myslim, ze se s tim da souhlasit. pokud je tym dobre pripraven, tak ve fotbale ta vyhoda jednoho cloveka neni tak znat jako treba v hokeji. Ale i tak zminujes ze ten rozdil je ze statistickeho uhlu pohledu jeden gol na zapas.

Reagovat
fantomas

Však já z toho vyvozuju jak obecný, tak konkrétní závěry, přičemž důležitější sou ty obecný - speciálně MU je věnován spíš až ten poslední odstavec.

Reagovat
nani92

ten bol najlepší

Reagovat
fantomas

* ne odstavec, ten úsek pod poslednim předělem, tak

Reagovat
fantomas

Ty obecný závěry se spíš konkrétníma jen zdaj bejt, protože se to snažim držet furt v nějakym kontextu, stejně jako sem se kdykoliv předtim snažil obracet za poslednim kolem a právě z něho vycházet.

Jinak to ale klidně ber jen jako takovou statistickou blbůstku, která mě napadla, když sem všude (a nejen tady, primárně na twitteru) vídal "Smalling nám to posral, prohrál nám zápas"...

Reagovat
smazaný uživatel

jo napad je to peknej, musim jeste kouknout z ceho si vychazel, jako statistika me to docela zajima.

Reagovat
fantomas

Ta studie jakože fakt regulérní studie, na kterou odkazuju - http://mpra.ub.uni-muenchen.de/21430/1/MPRA_paper_21430.pdf - vypadá na pohled hodně dobře, ale bohužel trpí na to, že je přehnaně ambiciózní, a snaží se brát do úvahy všechno, až nakonec v podstatě nebere nic.

Tady je na to v poslední kapitole pěkná reakce (částečně i shrnutí)...

http://www.cafefutebol.net/2014/06/05/is-a-red-card-ever-worth-it-the-data-says-yes/

Reagovat
smazaný uživatel

zalezi jak presne jsi myslel tohle: "Otázka za milion tak nyní přirozeně zní: bylo ono střetnutí ve chvíli Smallingova odchodu do kabin skutečně prohrané, jak se fanoušci Manchesteru United po závěrečném hvizdu rádi tvářili? Jisteze nebylo..." a pak nasleduje odstavec ve smyslu: protoze statistiky rikaji... coz mi prijde zvlastni argument.

Nebylo, sance je vzdycky. Ale pri hodnoceni toho konkretnho zapasu to byl jeden z klicovych momentu. Ale jak jsem psal, sanci na vyrovnani jsme rozhodne meli

Reagovat
Talker

Vždyť sám říkáš, že nebylo, protože statisticky šance je vždy a dost často získává tým v oslabení bod - třeba Citizens proti nám srovnali v deseti pár kol zpátky.

Reagovat
smazaný uživatel

asi spatne napsane. obecne je sance vzdycky, to se dalo cist i tady v komentech v prubehu zapasu. Ale kdyz pak hodnotis zapas na konci, tak to vylouceni jako jeden z klicovych momentu u konkretniho zapasu klidne uvest muzes bez ohledu na to, co rikaji obecne statistiky...

Reagovat
fantomas

Tak na druhou stranu to, že Smallingova červená byla klíčovym okamžikem zápasu, článek nikde nepopírá. Naopak - bez tohohle předpokladu by ani nemělo cenu ho psát.

Reagovat
smazaný uživatel

dobre. proste mi tam nektere zavery prisly zvlastni.

Reagovat
Talker

Tak vyloučení je prakticky vždy jeden z klíčových momentů, protože to ovlivní hru obou celků. Každopádně ta červená až tolik utkání nerozhoduje, respektive ty týmy stále mají šanci na body - jak já jsem pochopil ten článek, tak prostě týmy, které přijdou o hráče neprohrávají v drtivé většině případů, ale dost často něco z toho zápasu vydolují i přes oslabení.

16x byl vyloučen nějaký hráč v této sezoně v PL, z toho asi 3x na konci zápasu, kdy už to nemá smysl počítat. A 8x braly oslabené týmy body. Což je více než 50% případů.

Nejlepší porovnání je třeba Citizens x CFC, kdy přišli o hráče, prohrávali 1:0 a stejně dokázali vyrovnat - souboj top týmů, kdy i ta redka nezastavila ten oslabený tým v tom, aby si ten bod uzmul.

My brali 3 body proti QPR, Hull bral bod v deseti, Spuds 3 body v deseti (i když část zápasu proti deseti ), vy jste brali body proti WHU v deseti, Citizens brali bod proti nám, CP bral bod s redkou, Swansea bod proti Evertonu i proti Sunderlandu s redkou...

Reagovat
smazaný uživatel

tak jasne, ze se nekdy podari oslabenemu tymu vyhrat, vyrovnat nebo tak..

ale treba tady, coz je v clanku pouzito taky je ukazano, ze pro tym, ktery je outsider, klesne pocet vstrelenych golu o 40 procent a stoupne pocet obdrzenych taky skoro o 40 procent...

takze jasne, najdes hodne prikladu, ze oslabene tymy ukopou bod. je to jako se vsema statistikama: Statistics are like bikinis. What they reveal is suggestive, but what they conceal is vital.

a pri tom posuzovani konkretniho zapasu se pak moc nelze odvolavat na obecny trend.

Reagovat
Talker

Trošku bych to přeformuloval - Se železnou pravidelností se oslabenému týmu podaří vyhrát, vyrovnat nebo získat body.

Ve chvíli, kdy cca 50% týmů letos bralo i v oslabení body je prostě divné napsat "někdy".

Reagovat
Swarley

co bylo první? článek nebo Smallingova karta?

Reagovat
fantomas

To neni jednoduchý uhodnout sem oportunista.

Reagovat
fantomas

*neni těžký

Reagovat
cristiano.K.

kdybys mi radši řekl, jak je to s vajíčkem a slepicí

Reagovat
Maresma

Vajíčko!

Reagovat
smazaný uživatel

Radsi uz mi chystej vyhru.

Reagovat
cristiano.K.

čekal jsem,kdy se ozveš :)

Reagovat
smazaný uživatel

:)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kaze

To je preci jednoduche. Vajicko bylo pred slepici, protoze jesteri maji taky vajicka...

Reagovat
Swarley

jinak ještě vsuvka ke Keanovi, kterého jsme tu v posledních dnech dost řešili...za 326 zápasů dostal červených karet jen 7, což zase až tak neodráží všeobecné mínění o jeho prasečinkách v každém zápase...v přepočtu červená karta na počet zápasů je na tom lépe než Vieira nebo právě v článku zmíněný Vidic...

Reagovat
fantomas

Tak Fair Play tabulka bere v úvahu červený i žlutý, že jo

Reagovat
Swarley

ano, ale to už se v tom nemusíme rýpat, že jich Keano měl víc než dost

Reagovat
pepinho2

OT:stránka eurofotbal.cz se mi načítá strašně dlouho,furt "připojování" a trvá to asi tak minutu,dělá mi to jen u této stránky,nikdy předtím to nedělalo,až poslední cca. týden,používám Firefox,dělá to jen mně nebo i někomu jinýmu?

Reagovat
smazaný uživatel

aj nekomu jinými... zmeň prehliadač.

Reagovat
Kovi81

tez s tim mam problem

Reagovat
smazaný uživatel

mně zas blbne kurzor, jako že nejde klikat na odkazy a kurzor se přemění v ten ''prst'' pár cm pod odkazem, kde ten odkaz už vůbec není

Reagovat
San Iker

taky tak

Reagovat
Cobra

Mě se tak pomalu načítá RedTube

Reagovat
smazaný uživatel

tak ho nevypínaj.

Reagovat
Cobra

Gud ajdija

Reagovat
J0EL

Uz skoro 30 minut a Porn nikde?

Reagovat
niflheim

Něco se mu muselo stát, on na to má roboty, co projíždějí všechny diskuze a hledají klíčová slova.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
niflheim

Ale jednou byla diskuze o nejoblíbenějších pornoherečkách a mu to uniklo

Reagovat
smazaný uživatel

Asi má prácičku

Reagovat
Lacko_Boh

tak on, pokial viem dáva iba palce hore...a na tom že niekomu pomaly načíta redtube neni nič na ...takže J0EL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Reagovat
J0EL

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
kvasha16

Reagovat
CubONE

Mne praveze eurofotbal chodi rychlo, ale youtube posledny tyzden nechutne pomaly. Aj na mobile.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež sa pripájam a aj keď problém na PC nemám, ale cez smartfón sa sem dostať do komentárov je fakt že obrovské šťastie...

Reagovat
EXoRcIsT

a ja myslel ze sa my daco pokazilo v pocitaci tiez my to dlho nacita

Reagovat
REPLIKATOR

Měl jsem stejný problém. Řešení - vypnout v nastavení Firefoxu blokování podvodných a útočných stránek.

Reagovat
pepinho2

díky

Reagovat
Counter

Ale to pak zlí podvodníci z eufofotbalu hacknou můj noťas

Reagovat
REPLIKATOR

Kdyby jenom z eurofotbalu

Reagovat
Counter

Reagovat
nani92

ale budeš mať výhodu,že budeš vedieť, že to bol Masopust

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

já to samé

Reagovat
kvasha16

aj mne to robi, a napriklad teraz mi to iste robi na videacesky

Reagovat
smazaný uživatel

Co to jako je? To ted bude 20 clanku o cerveny karte?

Reagovat
smazaný uživatel

nehorázné prasáctví, co si to autoři dovolují! Zkanibalovat!

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
madridcan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Ještě chybí Čech.

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
kvasha16

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Toronto striker Jermain Defoe will join Queens Park Rangers in January. #QPR

Reagovat
smazaný uživatel

QPR zase o kus sympatičtější.

Reagovat
Pasha

Redknapp :D Ten aj keby trénoval Uherský Brod, tak by si priviedol Krajnčara a Defoa :D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

pozná kvalitu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Arry

Reagovat
smazaný uživatel

Harry Harry

Reagovat
Wat

Stará láska nerezaví.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
niflheim

Jsem si v pět udělal čaj a on to vydá až o půl šesté

Reagovat
Rssa

Hefy

Reagovat
madridcan

a preco to pises o pol osmej?

Reagovat
smazaný uživatel

a jak ty vieš, že je v našom časovom pásme? ha?

Reagovat
smazaný uživatel

to je tak nejak jedno. i tak to psal dve hodiny po zverejneni clanku.

Reagovat
nani92

ale v inom časovom pásme sa ten článok zobrazí logicky neskôr (prípadne skôr,záleží kde sa nachádza)

Reagovat
smazaný uživatel

na Hawaii už čakajú na dalšiu dávku fantíkových súvetí a básnických zvratov.

Reagovat
smazaný uživatel

coz ic nemeni na tom, ze to napsal az o dve hodky pozdeji.

Reagovat
niflheim

Protože jsem vyjadřoval nesouhlas ve stylu britských občanů.

http://9gag.com/gag/a8WQeyp/bloody-yanks

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Counter

To je božíííí Tolik narážek v pozadí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Tour de France : Too French

Reagovat
kvasha16

Reagovat
mithro

Reagovat
fantomas

Reagovat
hefy

Reagovat
Talker

Nepochopil jsem Kazachstánce nacpaného v zavazadlovém prostoru...

Reagovat
db18

Reagovat
SunFells

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
Counter

Sto četl nebo jen tak z principu?

Reagovat
smazaný uživatel

možno je sfajčený

Reagovat
Counter

To by reagoval normálněji než obvykle.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Tak jednoduchý!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

100. pro fantomasuv caj

Reagovat
Infernoqt

právě piju černý čaj, ale neměl bych to radši psát k topicku pod Toureho?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infernoqt

Manchester United are now the youngest side in the Barclay’s Premier League at 25.4, followed by Tottenham and Liverpool (both now 25.5), Arsenal (now 26.1) and Southampton (now 26.2). Everton (now 29.04) still edge Manchester City (now 28.98) as the oldest, followed by Crystal Palace (28.3), Burnley (28.1), and Queens Park Rangers (27.9).

Jinak k těm zraněním, předběhl nás Newcastle, který stihl od začátku sezony promarodit přesně 100 týdnů. Naši hráči se vešli do 98 týdnů. Na zbytek máme solidní náskok.

Reagovat
smazaný uživatel

zase dobre hlavne to na konci, za uvahu to stoji no, take zlyhania ako Rooney a Smalling, hlupejsie cervene sa da len tazko predstavit, ze by to bolo tym, ze pod Fergusonom by si nieco take nedovolili? nemam pocit, ze LVG by nejak nemal respekt v tomto alebo co, skor mi to pride ako zhoda okolnosti, ale zaujimave porovnanie kazdopadne

Reagovat
smazaný uživatel

tak Rooney dostal pod SAFem jeste debilnejsi.

Reagovat
mithro

tak u rooneyho je to tym, ze je proste debil. inac sa to vysvetlit neda

Reagovat
nani92

Nani další golik, LVG out

Reagovat
smazaný uživatel

A assist.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

vsak to je prave genialny tah nechat ho rozohrat sa do top formy a potom rovno do zakladu...

Reagovat
nani92

on by sa rozohral aj u nás, keby hral v základe aspoň 2 zápasy po sebe

Reagovat
Infernoqt

Nani šel za ligou mistrů do Sportingu

Reagovat
smazaný uživatel

Nema na PL. Včera hralo cele mužstvo dobre a ano bol z nich najkreativnejsi a stale sa snažil niečo vymyslieť ale to je od neho samozrejmosť s jeho skúsenosťami. Nemyslím si že by tak hral aj v pl. (a stále tam mal svoje momenty ked šiel hlupo do troch obrancov a stratil loptu) Mal by skúsiť inu ligu.. .

Reagovat
smazaný uživatel

As a United fan, I thought the Champions League was going to be intolerable this season. But, I must say, I'm thoroughly enjoying it so far.

Reagovat
Counter

Chabá náplast

Reagovat
smazaný uživatel

musime se radovat z malickosti.

Reagovat
Swarley

přesně tak se dají nazvat výkony ostatních anglických týmů, když LM nehrajeme my

Reagovat
fantomas
Reagovat
Swarley

neotvírám a dodávám, kromě ročníku s Basilejí

Reagovat
fantomas

Reagovat
Swarley

uznávám, bylo naivní si myslet, že když to tam nedám rovnou do závorky, tak mi to hned někdo neomlátí o hlavu...

Reagovat
fantomas

Ještě sem chtěl připomenout ten Celtic/Aalborg, ale tam ste to nakonec uhaluzili dokonce i na první místo.

Reagovat
Whitemedia

Prohrát s Basilejí

Reagovat
Swarley

Reagovat
Infernoqt

LvG see's the 4-1-4-1 formation as the way forward for United. LvG is looking at a winger and a midfielder believed to be Strootman. [ESPN]

vidíte to, obránce nepotřebujem... i tak se mi tahle formace nezamlouvá, rád bych přešel na 4-3-3

Reagovat
smazaný uživatel

uz se zas objevujou drby o Vlaarovi...

Reagovat
kiwwi

po Strootmanovi pojde LVG za kazdu cenu

Reagovat
niflheim

Moyes

Reagovat
kiwwi

za 12 mega ci za kolko

Reagovat
niflheim

Tohle prostě mu a Edovi nikdy neodpustím. Přesně typ hráče, kterého jsme potřebovali, ochotný k nám jít i za dobrou cenu... ale ne, on radši bude nahánět Fabregase celý přestupák

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
r.mrazik

tak nejdriv to bylo 352,pak 41212 a ted 4141...a vyber si

Reagovat
Infernoqt

zhušťuje nám střed, poznává tým a nachází chyby ... už i Rooney hrál v záloze :)

Reagovat
kiwwi

City vcera paradny vecer...listky v style buy one get one free a aj tak nevypredali, dostali od CSKA a este si vykartovali dvoch hracov do zapasu s Bayernom...v Europe im ide karta z kazdeho hladiska

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
niflheim

Liverpool captain Steven Gerrard could move to the United States to join New York Cosmos if he fails to sign a new deal at Anfield. (Metro)

Arsenal could be set to sign Basel defender Fabian Schar after he revealed he is open to leaving the Swiss champions. (Daily Express)

The Gunners and Newcastle are interested in signing Andre-Pierre Gignac from Marseille. (Mirror)

Aston Villa have told Man Utd they will have to pay £12m if they want to sign Ron Vlaar. (ESPN)

Petr Cech is in line for shock move to Turkish side Besiktas after losing his first-team place at Stamford Bridge. (Talksport)

Schalke are poised to make a surprising offer for Chelsea's £50m outcast Fernando Torres. (Express)

Crystal Palace and QPR both want Tottenham defender Benoit Assou-Ekotto but are not prepared to meet his £40,000-a-week wages. (Mirror) Arry pojď

Samuel Eto'o is on the verge of landing a one-year contract extension at Everton after just two months at the club. (Star)

Everton and Southampton are hoping to sign Juventus midfielder Kwadwo Asamoah on loan in January. (HITC)

Everton are interested in signing Marseille forward Andre Ayew, along with Liverpool, Hull, Swansea and West Ham. (Mirror)

Inter Milan are lining up a double move for Liverpool's Glen Johnson and Fabio Borini. (Sky Sports)

Liverpool have suffered a blow after Arsenal moved a step closer to signing Gonzalo Higuain. (Star)

Napoli are ready to open talks to sign 24-year-old Liverpool striker Mario Balotelli. (Metro)

Liverpool have targeted AC Milan full-back Ignazio Abate as a possible replacement for Glen Johnson, who's out of contract at the end of the season. (Off the post)

Manchester City are among the sides trying to sign Real Madrid midfielder Sami Khedira. (Star)

Man City are confident of signing Mesut Ozil from Arsenal in a £32m transfer deal. (Metro)

Former Liverpool and Chelsea boss Rafael Benitez, now in charge at Napoli, is eyeing James Milner and Liverpool defender Glen Johnson. (Mirror)

Roma also want to buy City and England midfielder Milner for £10m. (Star)

Zrovna Milnera bych klidně bral i knám

Manchester United and Manchester City will fight for the signature of Feyenoord defender Terrence Kongolo (Express)

Manchester United, Chelsea, Arsenal and Liverpool have had their hopes of signing Belgian winger Zakaria Bakkali boosted. (Express)

United are set to beat Liverpool to the signature of former Barcelona goalkeeper Victor Valdes. (Telegraph) Dobře my?

Rio Ferdinand is facing a QPR exit just six months after signing for Harry Redknapp's side. (Mirror)

Southampton are planning a £10m bid for Tottenham's England Under-21 forward Harry Kane. (Sun)

Mauricio Pochettino hopes to sign £15m-rated Southampton forward Jay Rodriguez in the January transfer window. (Telegraph)

Dirk Kuyt, currently at Turkish side Fenerbahce, is a target for Southampton in the January transfer window. (Star)

Southampton's defensive midfielder Morgan Schneiderlin is a No 1 target for Arsenal. (Mirror)

Stoke have issued a 'hands-off' warning to Manchester United over Ryan Shawcross. (Manchester Evening News)

QPR manager Harry Redknapp is keen to rekindle his relationship with Stoke City striker Peter Crouch after plotting a January move for the forward. (Express)

Manchester United are weighing up a £2m move for Sunderland goalkeeper Jordan Pickford. (Star) what?

Sunderland hope to sign Alen Halilovic, the latest 'next Lionel Messi', on a loan deal from Barcelona. (Mail)

Wolves manager Kenny Jackett has played down the possibility of making a loan move to bring 27-year-old ex-Molineux striker Steven Fletcher back to the club. (Sunderland Echo) Škoda

Tottenham will step up their efforts to sign Bayern Munich winger Xherdan Shaqiri in the January transfer window (Goal.com)

Brazi star Paulinho could be on his way out of Tottenham with former club Corinthians trying to negotiate a potential loan deal. (sportsvibe)

Mauricio Pochettino has no intention of selling defender Jan Vertonghen. (Talksport)

Manchester United manager Louis van Gaal is unconvinced whether striker Radamel Falcao is capable of sustained Premier League action and is considering not turning his loan move into a permanent one in the summer. United will try to land Aston Villa defender Ron Vlaar for £6m in January to address their defensive crisis. The 29-year-old's current contract expires at the end of the season. (Sun)

Michael Carrick is happy to solve Manchester United's injury crisis by playing at centre-back in the coming weeks. (Guardian)

Reagovat
Infernoqt

"It's true" - Real Sociedad de Fútbol president confirms club are in talks with former Manchester United boss David Moyes.

Reagovat
kiwwi

pozeram zostrihy LM, Aguero solidny dive...tomu hracovi uz neverim ani ň a nechapem jak sa ho vsetci mozete stale zastavat pri tych jeho filmarinach, pricom ineho hraca by ste uz zakopali pod ciernu zem

Reagovat
smazaný uživatel

přesně

Reagovat
Infernoqt

to odkoukal od Suaréze

Reagovat
smazaný uživatel

Když se mu nemůže přiblížit svými fotbalovými kvalitami, tak aspoň takhle, nicméně stále platí, že Suárez >>> Agüero

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
papos182

Reagovat
Infernoqt

to nejspíš ano, ale Aguero je lepší solista

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Kenneth

Momentalni vyzranej Suarez muze konkurovat leda tak Blbotellimu. Vcera se zase predvedl.

Reagovat
SunFells

Reagovat
Counter

V divingu rozhodně

Reagovat
kiwwi

solidne ho dobieha

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
tomasinho

Reagovat
j_mrazik

Ten byl včera mizernej.

Reagovat
smazaný uživatel

Kun taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavy, cos po tech penaltach, kde se ti vsichni vysmali, rozjels.. Jen tak dal.

Reagovat
kiwwi

mas to trochu popletene...rozjel sa Aguero s dive-ami

Reagovat
fantomas

Tyhle slovensky pomlcky pred koncovkama slov sou taky priserna vec

Reagovat
smazaný uživatel

Ne tak moc, jak sou/sem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

To sice nechapu, ale budiz.

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
SunFells

Reagovat
kiwwi

neuveris, ale siel som to napisat bez pomlcky a rozmyslam, zas sem nabehne nejaky fantomas a zjebe ma tu za tvar, radsej tam dam pomlcku

Reagovat
fantomas

Eh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Miguel19

Reagovat
fajdax

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

je to čím dál horší s ním

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.bbc.com/sport/0/football/29925331

slava, tak snad bude od tech nesmyslnych spekulaci pokoj.

Reagovat
smazaný uživatel

človek by čakal že ho ten banner nakloni k prestupu do MU...United zažíva ťažké časy keď ani banner nepomáha presvedčiť hráčov k prestupu...

Reagovat
smazaný uživatel

no jo, ani nas ultimatni pokus nezabral, je na case se s tim smirit.

Reagovat
smazaný uživatel

Guillem Balagué Barcelona would be ideal for Martin Ødegaard

I know lot of clubs are interested in him. Ajax, Barca are clever (and ideal) choices.

If you go to England you have to make sure that you know where are you going to. Because the first team and the academy are miles apart. They talk different languages. I know ManCity and Chelsea are trying to put things together but I dont see that happening yet. Manchester United have to change completely. From England Liverpool would suit him the most

Reagovat
smazaný uživatel

tak nejak nevim, co si mam predstavit pod tim Man United have to change completely? Jako praci akademie nebo co? Nevim, prijde mi, ze s mladyma se u nas porad pracuje dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo tak to nejak myslel Ja to hovorím už druhý rok a je fajn že si to myslí aj Guillem. Pracuje sa dobre ale zastaralo, ako keby sa zasekli v minulosti, časy sa zmenili oni nie

Reagovat
smazaný uživatel

a to soudis dle ceho? nevim ta U21 hraje docela dobre, tech mladiku taky neprodukuje uplne malo... takze podle toho soudim. Jake treninkove metody a tak pouzivaji, to netusim.

Reagovat
smazaný uživatel

Túto sezonu nebudem komentovať keďže U21tku som videl len 1 zápas...Ale posledné 2 sezony ste hrali zastaralú 4-4-2 takticky na dobrej úrovni ale príde mi ako keby ste stavali káder na páru hráčoch. Napríklad. Januzaj. Všetko ste hrali cez neho a ostatních ste mali len do počtu..Keď sa pozrieš na káder tak až na výnimky (Mitchell) je to meh...

Reagovat
smazaný uživatel

nevim, co treba Wilson, letos se ukazali uz i Blackett, McNair, Lingard, James... a ti prosli akademii.

Reagovat
smazaný uživatel

Nič proti Lingardovi ale je to drevo, má 21 a hrá v akademii proti 17 ročným chlapcom hanba... A Blackett, McNair zahrali npč aj tích páru zápasov. Celkovo neverím, že sa McNair presadí v PL...Nič neukázal ani v U21tke, neverim mu.. James Wilson? Anglický útočnik ktorý valcoval v akademii koľko už takých bolo...Môže sa presadiť, ale očakávam že pojde dolu s formou zraní sa a už o ňom nikto nebude počuť...Strašne veľa anglických hráčov (hlavne útočnikov) sa zastaví po 18tich. Proste sa prestanú zlepšovať, vačšina si myslí, že je to kvôli zlým treningom v mladom veku (6-12) keď sa sústredili na fyzické aspekty a mentalitu a neriešili techniku a kreativitu. Takže im to v akademii stačí ale potom keď treba ukázať niečo za mužov tak to nejde....

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no ok, ja nerikam, ze se vsichni prosadi, kdo vi... ale do acka uz nakoukli, sanci asi dostanou... a pak ok, treba si nezahrajou u nas, ale v jinem tymu PL jako treba Shawcros nebo jini... Ale proste mi prijde, ze tech hracu posledni leta nase akademie vyplivla vic nez v Liverpoolu.

Reagovat
smazaný uživatel

tak chvilu trvá kým hráči vyrastu Ale tak za posledné 2, 3 roky Robinson, Flanno, Kelly, Wisdom, Ibe, Suso, Sterling. + ten typek čo hra v holandsku. O 2 roky tam môžeš započítať Smitha ktorý sa ukazuje v dobrom svetle a začína hrávať pravidelne za A-čko Australie a potom už len počkať na Rossitera, Oja, Kenta, Wilsona a spol

Reagovat
kiwwi

zaujimave jak pocitas ze vase talenty sa presadia a nase sa zrania a pojdu dole s formou

ale hej, treba cakat...konieckoncov nam to ukaze aj akademia Chelsea z roku 2008, to az budeme zirat

Reagovat
smazaný uživatel

Pretože utočnici...Naschval som tam z toho dôvodu nedal Sinclaira ktorý sa ukazuje vo výbornom svetle...

Reagovat
r.mrazik

tak hlavne jedinej,kdo hraje za pool a umi kopnout do mice je sterling

Reagovat
smazaný uživatel

A potom zas na Dhandu Kanea, Phillipsa...Aj keby sa presadila v Liverpoole len polovička hráčov tak je to obrovské množstvo

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, ale kolik hráčů z akademie si koplo za Liverpool? Co vím, tak hraje akorát Sterling a Flannagan ze startu, ostatní si kopli a šli někam jinam. Nechci se pouštět do válek, jestli je lepší ta nebo ta, to mě nebaví, ale tohle mi přijde na jednu z nejlepších akademií docela málo. Možná se někdo ještě prosadí, ale takhle si můžeš vyjmenovat u všech klubů hráče z akademie, kteří mají na áčko, párkrát si kopnou a stejně se neprosadí.

Reagovat
smazaný uživatel

Opakujem sa už asi 15x tuna naša akademia začala poriadne fungovať v roku 2008? 2009? Tak nejak. A samozrejme to paru rokov trvá kým nejaký hráči z tej akademie vyjdu. Snáď nikto nečakal že budeme mať novú akademiu a o rok vyjde 5 hráčov..Trvá to min. 5 rokov kým hráči prejdu všetkými kategoriami. Rossiter by mal byť prvou várkou z tej novej akademie. a to má 18... Stále u nás hrá Wisdom a Ibe ktorí sa môžu presadiť. A chceme novú zmluvu pre Susa ale to už zrejme nie je realne.

Reagovat
smazaný uživatel

Dejme tomu, že Lyon za nejlepších let taky neměl potřebu akademie (kolem roku 2008/09, teď přišla jiná doba a celá záloha, útok, 1/4 obrany a brankář je odchovanec. Můžeš namítat, že to je Francie atp., ale zatím to stačí na hraní se samotnou špičkou v lize. Tohle mi přijde dobře fungující akademie. Neříkám, že se nikdo z Liverpoolu neprosadí v budoucnu, ale označovat ji za jednu z nejlepších, kdy základ v áčku hraje Sterling je docela odvážné, to je podle mě směrodatné a ne že se někdo možná někdy prosadí. Toť můj názor...

Reagovat
smazaný uživatel

..Jasné cieľom akademie je aby sa hráči presadili v ačku ale nie vždy to je chyba akademie viď Chelsea ktorá pracuje fakt skvelo s mladežou a majú strašne vela talentovaných hráčov ..A nechápem čo s tým má lyon...Potrebuješ 5 rokov aby si vide prácu mládeže a aj keby sme mali najlepšiu akademiu na svete tak to v živote u nas nebude ako v Lyone pretože konkurencia je uplne na inej úrovni...Nemôžme si dovoliť skúšať mladých hráčov tak ako napríklad vo FRA...

Reagovat
smazaný uživatel

No tak jako my si taky nemůžeme zkoušet, nároky jsou stále vysoké, buď na to ten hráč má, nebo ne. Hlavně jsem Lyon zmínil proto, že akademie taky nebyla zdrojem hráčů do áčka, ale jakmile byla potřeba, tak najednou hraje 3/4 základní jedenáctka odchovanci...proto. Ne nadarmo se bere po Barceloně a pár dalších jako nejlepší v Evropě. jak říkám, třeba za pár let to bude jinak a bude tam i Liverpool, momentálně tomu tak není.

Reagovat
smazaný uživatel

a barcelona si to tez muze dovolit, protoze ma slabou konkurenci? vymluvy, vymluvy, vymluvy

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona má rezervu v druhej lige to my nemáme. Hráči sa tam môžu rozohrať a sú overení normálnou ligou a nie len U21tkou

Reagovat
smazaný uživatel

to je ono

Reagovat
smazaný uživatel

A to ani nehovorím o tom, že máme strašne mladú U21tku. Drvivá vačšina hráčov by mohla hrať za U18tku Za U18tku nám zas hrajú 15 roční chlapci.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, za pár let tedy uvidíme

Reagovat
smazaný uživatel

ok, tak uvidime casem. nicmene ted je situace nejaka takova: http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2812345/It-s-official-Barcelona-s-academy-produces-level-players-43-La-Masia-graduates-currently-playing-Europe-s-leading-five-leagues.html

ale tak treba to ted delate lepe a vysledky za par let budou lepsi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nie možno ale určite. A platí to isté čo vyššie

Reagovat
smazaný uživatel

Za něco stojí jen Sterling, jinak všichni přinejlepším průměr.

Reagovat
smazaný uživatel

takze si to shrneme:

zatimco united se vsichni hraci, kteri letos uz realne okusili zapasy, totalne zprasi a zahrabou, tak ti zmineni talenti lfc jednou na zaklade tve garance opravdu vleti do acka, prosadi se a budou top, skvele

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tí hráči už hrajú dlhšie za mužov a ukazujú že na to majú. Viď Ibe v derby, Suso v spanielsku. Wisdom vo WBA atď... Ak by wisdom strávil celú sezonu v U21tke a odohral 2 zápasy za ačko tak samozrejme, že ho nespomeniem

Reagovat
kiwwi

"Ale proste mi prijde, ze tech hracu posledni leta nase akademie vyplivla vic nez v Liverpoolu."

to nie o tom, ze ti to tak pride, to je proste fakt...v Anglicku nam ako tak konkuruje len Arsenal...zvysok je vylozene bieda a pred Liverpoolom je aj City, Chelsea alebo Tottenham...Liverpoolska akademia produkuje samych podpriemernych hracov ktori sa v najvyssich ligach proste nepresadzuju

Reagovat
smazaný uživatel

*nepresadzovali. Ako hovorím, žijete v minulosti

Reagovat
kiwwi

my zijeme v pritomnosti, to ty zijes v nejakej cudnej minulosti ktoru si si vysnival

Reagovat
smazaný uživatel

Nedáva to žiadny zmysel ale dobre....ži si v tom...

Reagovat
kiwwi

*buducnosti

Reagovat
r.mrazik

MU zije v minulosti a modraci s vama v alternativni idealisticky smysleny budoucnosti...

Reagovat
Swarley

wow

Reagovat
kiwwi

Reagovat
kiwwi

Reagovat
Infernoqt

mno já si myslím, že bychom měli začít pracovat týmově jako Liverpool, abychom to někam dotáhli

Reagovat
j_mrazik

Je pravda, že by možná okamžitě ty vaše předražený křídla poslal na lávku. A nejdřív musí do menšího klubu se rozehrát a až pak do velkoklubu.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo preto je barca pre neho idealna A neni to kridlo

Reagovat
r.mrazik

zas tahle pohadka...

Reagovat
smazaný uživatel

On this day in 1986, Sir Alex Ferguson took over at Man United and went on to change the history of the club forever.

Reagovat
Infernoqt

přeci jen jeho příchod i odchod má něco společnýho... po obouch událostech se začaly psát rekordy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mimalu

Reagovat
smazaný uživatel

rekordy jsou od toho aby se prepisovaly. vsechno v poradku.

Reagovat
kvasha16

Reagovat
krupa1919

já raději kakao o šesté

Reagovat
smazaný uživatel

boze fantomas , ty radsej ziadne zavery nedavaj zavery podla mna su uplne zbytocne . a dokonca v tomto pripade aj uplne odveci . ale aby som nenadaval na vsetko , informacie su fajn .

Reagovat
fantomas

Tak si z toho vem jen ty informace no, to je toho

Reagovat
Counter

A ty si zase vem poučení z postřehů čtenářů (-.-)

Reagovat
fantomas

A kdo řiká, že neberu? Nehledě na to, že závěr sem tam udělal všehovšudy jeden - že ve chvíli Smallingova vyloučení zápas nijak prohranej nebyl, což je objektivní zkonstatování už jen proto, že to tehdy bylo 0:0.

Zbytek tzv. "závěrů" je patrně akorát výplodem mufaní paranoie.

Reagovat
Counter

Já to myslel zpola v žertu :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele