Bundesliga - preview 33. kola

16.05.2009, 09:36, aktualizováno 16.05.2009, 09:36
Previews
Německá nejvyšší soutěž dnes pokračuje 33. kolem, přesto ještě není nic rozhodnuto. Zřejmě sestupující Karlsruhe mají poslední šanci v Brámách, od nichž minule utrpěl debakl Frankfurt. Ten se jej pokusí odčinit v Bochumi. Oba vedoucí celky hrají venku, Bayern jede do Hoffenheimu, Wolfsburg míří do Hannoveru. Hertha se proti Schalke pokusí navázat na poslední vítězství.
VfB Stuttgart - Energie Cottbus  (sobota 15:30)
Podle papírových předpokladů by nejjasnější průběh z celého kola mělo mít právě utkání Stuttgartu proti Cottbusu. VfB je jen dva body za první příčkou a bude bojovat o Ligu mistrů, ne-li rovnou o titul, zatímco Energie má stejně jako každý rok záchranářské starosti.

Před dvěma lety byl Stuttgart za svůj neuvěřitelný finiš odměněn titulem, letos by to při určitých okolostech mohlo skončit stejně. Všechny týmy z vedoucí trojice mají na programu složitá utkání, trenér Švábů však zůstává v klidu. "Titul by byla čirá fantazie, všechny týmy před námi by musely ztratit," prohlásil Markus Babbel, jehož tým v posledním kole cestuje do Bavorska. "Mnozí již mluví o zápase v Mnichově, ale předtím je ještě utkání proti Cottbusu," upozorňuje Babbel.

Jeho tým z posledních osmi utkání ztratil jen dva body za remízu v Bielefeldu a v posledních dvou utkáních si poradil s těžkými soupeři - doma rozdrtil 4:1 Wolfsburg a ve středu vyhrál 2:1 na Schalke i bez kanonýra Gómeze. Ten má potíže s přitahovačem, s jeho sobotním startem to ale vypadá dobře. "Mario je lehce zraněn, musíme počkat, jak to bude vypadat po tréninku. Mám ovšem dobrý pocit," řekl Babbel, který však musí oželet distancovaného Khediry a zraněných Tasciho, Osoria a Bastürka.

Na druhé straně je situace takřka opačná, Energie sice před čtyřmi koly porazila Wolfsburg, poté ale získala už jen jeden bod. Hodně Lužičany může mrzet středeční domácí porážka od konkurenta Gladbachu, který gólem z 90. minuty zvítězil 1:0. "Stále je tu naděje. Proč bychom nemohli mít štěstí jako třeba Gladbach proti nám?" nevzdává se trenér Bojan Prašnikar.

Energii v této chvíli dělí od šestnácté příčky (baráž) jen skóre a od patnácté, první nesestupové příčky jediný bod. Prašnikar se ovšem musí vyrovnat s velkou marodkou, mimo hru jsou da Silva, Rangelov, Kurth a Adi, značné nejisté jsou pak starty Jeliće, Pavičeviće, Cvitanoviće a Burcy. "Problémy se zraněními nás dost brzdí, ale to může být hráčů, kteří jsou fit, jedno. Ti musí věřit, že záchrana je možná," burcuje Prašnikar.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Träsch, Boulahrouz, Delpierre, Magnin - Lanig, Hitzlsperger - Hilbert, Gebhart - Gomez, Cacau
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Radeljić, Cvitanović, Cagdas, Ziebig - Kukielka, T. Rost - S. Angelov, Skela, D. Sörensen - Jula
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - Arminia Bielefeld  (sobota 15:30)
O zajímavou zápletku je v sobotu postaráno v Signal-Iduna Parku. Domácí Borussia Dortmund přivítá Armínii Bielefeld a oba celky nutně potřebují vyhrát. Domácí, aby si zajistili pohárovou Evropu na příští rok, hosté zase setrvání v Bundeslize.

Dortmund zahájil v půlce jara dechberoucí spanilou jízdu a šel od vítězství k vítězství. Vyhrál takto 7 utkání v řadě, což je klubový rekord. Minulé kolo ovšem tvrdě narazil na Wolfsburg, který tak uhájil domácí neporazitelnost. Toutou zajímavou bilancí se můžou pochlubit i v Dortmundu a pokud Borussia dnes vyhraje, tak jí nikdo domácí neporazitelnost za tuto sezónu již nevezme.

Trenér Jürgen Klopp je přesvědčen, že Borussia ještě dokáže páté místo v lize vybojovat. "Někteří lidé nás již z boje o Evropu odepisují, ale já zde šanci stále vidím. Byli jsme na pátém místě po tři dny, můžem tam být znovu. Zítra chceme udržet čisté konto, to je základ úspěchu."

V tabulce šestnáctý Bielefeld je rovněž pod tlakem. Aby se zachránil, musí nutně bodovat, což ví i trenér Frontzeck. "Velmi draze jsme zaplatili za chyby, kterých jsme se v minulých zápasech dopustili. Ale naděje umírá poslední. Situace v tabulce se příliš nezměnila, nejedeme do Dortmundu vystrašení. Ve sportě je to jako v životě, pokud spadneš, musíš se zase umět zvednout," dodal odhodlaně Frontzeck.

A skutečně, Bielefeld se vždy rok po sestupu do nejvyšší soutěže vrátil. Naposledy tomu tak bylo v sezóně 2003/2004, kdy Armínie opět vybojoval bundesligovou příslušnost a postoupila. Navíc v Bielefeldu nemusí smutnit. Pokud totiž skončí na současném 16. místě, tak nesestoupí, ale půjdou do baráže s třetím celkem 2. Bundesligy.

Absence na obou stranách jsou spíše zanedbatelné. Domácím bude chybět stoper Hummels a rovněž suspendovaný Kevin-Prince Boateng, hostům zase stoper Mijatović, Thorben Marx a Markus Bollmann.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Felipe Santana, Dedé - Kehl - Kuba, N. Sahin - Hajnal - Frei, Valdéz
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Eilhoff - Lamey, N. Herzig, Kučera, Schuler - Kauf - Kamper, Kirch - Tesche, C. Katongo - Wichniarek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.15 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Další z velmi zajímavých duelů se odehraje Sinsheimu, kde podzimní mistr Hoffenheim bude hostit mistra ročníku uplynulého, mnichovský Bayern. Vše slibuje atraktivní podívanou, domácí, ač notně sužení jarní mizérií, stále patří k nejlépe střílejícím týmům, na druhé straně stojí Bayern Mncihov, který je v favoritem v každém utkání.

Hoffenheim, jasné překvapení sezóny, ze sebe po sérii mizerných jarních výsledků, kdy předminulé kolo vyhrál poprvé na jaře, snad konečně setřepal vleklou neschopnost vstřelit v zápase více gólů, než soupeř. V sobotu se to Hoffenheimu však bude dařit jen velmi těžko, do Rhein-Neckar Areny totiž přijede host ne jen tak ledajaký. I tak se Hoffe nehodlá vzdávat: "Chceme naše fanoušky potěšit dobrou hrou a samozřejmě také dobrým výsledkem," prohlásil kouč domácích Ralf Rangnick. Pro sobotní duel se bude muset obejít bez Nilssona, Jaissieho, Berndharta a Broghammera, citelnou ztrátu utrpěl v podobě viru, který chytil Andreas Beck, stále zraněný Ibisević také domácím na hřišti nepomůže.

To Bayern sice chce, zároveň ale musí. V extrémně našlapaném popředí tabulky nemusím Mnichovským z druhého místa stačit ani 6 bodů, pokud jednou remizuje, může nakonec skončit i bez Ligy mistrů, a to by v Mnichově nesli jen velice těžko. Na druhou stranu na úplný vrchol Bayernu už nechybí body nýbrž góly, a to sice 2. To by na jednu stranu nemělo být pro Bayern tak těžké, ovšem ani proti Hoffenheimu, ani o týden později proti přímému konkurentu v boji o titul Stuttgartu, to nebude nic jednoduchého, navíc za Wolfsburg stále velkolepým způsobem válí duo Džeko-Grafite.

Nicméně Bayern, jak velí tradice, nebere nic jiného než vítězství a morální síla bude jistojistě na straně hostů, kteří mají cíl na dosah, oproti domácím, kteří už o nic nehrají. Don Jupp pravděpodobně vsadí na úspěšnou sestavu z minulého kola, s jedním defenzivní záložníkem, třemi ofenzivními a útočným duem Toni - Podolski. Bayernu se sice uzdravil ještě donedávna nejlepší střelec Ligy mistrů Klose, sám reprezentační útočník si ale své nasazení do základu ani tak nepřeje. "Lukas pod Juppem opravdu rozkvetl. Vždy jsem tvrdil, že v sobě má obrovský potenciál, to ostatně vidím i na každém reprezentačním srazu," prohlásil. "V posledních dnech jsem mnohokrát mluvil s trenérem. Ví, že nejště nejsem stoprocentně fit, hlavně při sprintech. Potřebuji tedy ještě několik dnů tréninku s mužstvem, abych snesl plnou zápasovou zátěž," dodal poté.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Janker, Vorsah, Compper, Ibertsberger - Weis, Luiz Gustavo, Salihovic - Carlos Eduardo - Obasi, Ba
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lucio, van Buyten, Demichelis, Lahm - van Bommel - Sosa, Schweinsteiger, Ribery - Toni, Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.85 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Borussia chytila v poslední době druhý dech a nemusel by to být poslední nádech v bundeslize. Leverkusenu takřka už o nic nejde, soustředí se na berlínské finále DFB Pokalu. Přesto budou Werkself chtít v tomto derby potrápit soupeře, který se osušil z promrzlých sestupových vod německé ligy.

První vzájemná konfrontace těchto celků v letošní sezona vyzněla poměrně jasně 1:3 pro Bayer, dvěma brankami se blýskl Kiessling, jednu pak přidal Helmes a za domácí korigoval skóre Jantschke. Kdybychom chtěli být trochu ironičtí, řekneme, že Gladbach bude doma i tentokrát. Do Düsseldorfu, kde hraje svá jarní střetnutí Leverkusen (a v LTU Areně ještě nevyhrál), to má nějakých třicet kilometrů, zatímco z Leverkusenu je to o dva kilometry více. Tato města celkově od sebe dělí nějakých 65 kilometrů.

Pokud ale nahlédneme do historie vzájemných utkání těchto týmů, zjistíme, že Mönchengladbach proti týmu z města lékárnického průmyslu už 23 zápasů nevyhrál! V posledních čtyřech domácích zápasech Bayer navíc nad bílými triumfoval čtyřikrát v řadě! Smolná bilance svěřenců Hanse Meyera se táhne už od sezony 1993/94.

Opusťme však svět statistik. Utkání bude totiž i dost nostalgické. Labbadiovy ovečky se loučí s LTU-Arenou, v sobotu v ní budou hrát naposledy v této sezoně a také doufat, že nadlouho naposled. Bayer, jenž byl po skvělém podzimu pasován do role černého koně soutěže, na jaře odpadl. V LTU-Areně totiž ani jednou nevyhrál! Byla by to tak velká ironie osudu, kdyby Bayer vyhrál až v posledním, pro něj nicneřešícím utkání.

"Nemůžeme ztrácet optimismus. Máme velký cíl v podobě DFB Pokalu, ale také chceme vyhrát poslední utkání v Düsseldorfu," řekl trenér Bruno Labbadia, jehož hodnocení se zřejmě bude odvíjet od úspěchu či neúspěchu v národním poháru. Očekává se také plný stadion. "Časy se mění, ale snad nám to motivačně pomůže. Já budu určitě namotivován hodně."

Ambiciózní trenér se však bude muset vyrovnat s absencí několika hráčů, jež nastoupili při mnichovském "koncertu". Protože desátou žlutou v Allianz Areně viděl Arturo Vidal měl by nastoupit Toni Kroos společně s Tranquillem Barnettou. O jeho startu ale ještě není rozhodnuto, možná jej těsně před výkopem v základní sestavě nahradí krajan Pirmin Schwegler. "Existuje mnoho různých variant," tajil svou sestavu Labbadia. Novinářům však na tiskovém konferenci jasně sdělil, že Bernd Schneider od začátku nenastoupí. Dále také nebude moci kalkulovat s obránci Henriquem a Zdebelem a také brankáři Fernandezem s Domaschkem. Pod hrozbou páté, rsp. desáté žluté karty jsou Manuel Friedrich a Castro.

V Mönchengladbachu se bez ohledu na ligový status budou dít změny, nebo to alespoň prozradil pro Rheinische Post sportovní ředitel Max Eberl. Zdá se tak, že podle rozhovoru, který tomuto deníku poskytl mají starší hráči své dny sečteny. V Düsseldorfu půjde Meyerův tým ale jistojistě na vítězství. "Nechci dopustit, aby se o všem rozhodlo až v Dortmundu," řekl. "Máme to ve vlastních rukou a nepotřebujeme znát výsledky ostatních. Tím se nemění nic na tom, že chceme v sobotu vyhrát."

Meyer však nebude moci počítat s Gohourim, Coulibalym, Toumou, Friendem, Albermanem, Jaurese a také s Tomášem Galáskem. Nejistý je také start jediného podzimního střelce M’gladbachu Jantschkeho, který to v pátek zkoušel na tréninku. Karetní hrozba visí na Matmourem, Levelsem a Bradleym.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, M. Friedrich, Sinkiewicz, Kadlec - Rolfes - Renato Augusto, Kroos, Barnetta - Helmes, Kießling.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Stalteri, Brouwers, Dante, Daems - Paauwe - Levels, Bradley - Baumjohann, Matmour, Colautti.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.35 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hertha BSC - Schalke 04  (sobota 15:30)
Berlín je na nohou, jeho Herthu totiž čeká proti Schalke přinejmenším zápas desetiletí. "Stará dáma” ztrácí dvě kola před koncem na první příčku pouhý bod a euforií zmítané hlavní město nežádá nic jiného než titul...

Posledních pět kol vyšlo berlínskému celku přímo skvěle, čtyři výhry a jediná ztráta bodů za remízu v Hamburgu jsou toho jasným důkazem. Při zaváhání soupeřů se tak Hertě povedlo splnit předsezónní cíl - účast v nově vzniklé Evropské lize jí už nikdo nevezme. Jenže Berlíňané chtějí pochopitelně více, ať už účast v Lize mistrů či titul. ”Budeme 180 minut žrát trávu, aby se nám to povedlo,” prohlásil Pál Dárdai, kterého společně s týmem čeká na závěr Karlsruhe.

Aby však v posledním kole mohli hráči Herthy hrát o svůj sen, musí porazit Schalke, což nebude nic snadného. ”Mají enormně silný tým, je hodně těžké je porazit. Nedávno vyhráli i v Mnichově, to, myslím, o jejich kvalitě říká vše,” uvedl trenér Lucien Favre, jenž má na zvládnutí závěru soutěže jasný recept. ”Nejlepší bude, když se budeme soustředit jen na svůj další zápas,” myslí si švýcarský profesor fotbalu.

Olympiastadion bude pochopitelně vyprodán, tentokrát však ani tato monumentální stavba zájmu fanoušků nestačí. Podle slov manažera BSC Dietera Hoeneße by bylo nyní možné vyprodat i dvěstětisícový stadion, k čemuž kromě tabulkového postavení Herthy přispívá i obrovská rivalita mezi těmito dvěma kluby.

Nic vypustit proto nechtějí ani Königsblauen, kteří po třech porážkách v řadě přišli i o teoretickou šanci na pohárovou Evropu. ”Stadion bude vyprodán, naší povinností je tedy předvést dobrý výkon,” hlásí dočasný kouč Mike Büskens, jehož tým ve středu prohrál doma se Stuttgartem 2:1. ”Jde nám ještě o tři věci: o čest, prémie a co nejlepší tabulkové postavení,” dodal bývalý hráč S04.

Trenérské trio ve složení Büskens, Mulder a Reck bude v létě vystřídáno Felixem Magathem, stále ještě trenér Wolfsburgu by tedy určitě uvítal, kdyby mu Schalke po Bayernu přibrzdilo i dalšího konkurenta. V týmu z Gelsenkirchenu jsou zranění obránci Bordon s Panderem a náhradní brankář Schober, na druhé straně se od úterního utkání v Kölnu (výhra 2:1) změnilo jen to, že by v základu už mohl nastoupit kapitán Friedrich, jinak jsou stále na marodce záložník Nicu, bek Cufré a Drobného náhradník Fiedler.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - von Bergen, A. Friedrich, Šimunić, M. Stein - Dárdai, Kačar - Ebert, Cícero - Raffael, Pantelić
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Krstajić, Kobiašvili - Engelaar - Jones, Rakitić, Westermann - Farfán, Kuranyi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hamburger SV - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Hamburk v minulém klání udělal krok kupředu a pokud uspěje i v dnešním povinném zápase, o poháry už zřejmě určitě nepřijde. Horší to je však s účastí v Lize mistrů, ztráta čtyř bodů dvě kola před koncem - to je téměř neřešitelná situace. Nicméně domácí prostředí ještě může udělat velké věci, případná nesmyslná ztráta ale vezme Hamburku poslední naději a bude mít problém s dotírajícím Dortmundem. To Kolín o nic nehraje a cílem je udržet dvanácté místo.

Hamburk v závěru sezóny zaspal a nedokázal prolomit noční můru jménem Brémy ani na počtvrté, výpadek z národního poháru a především pak z poháru UEFA mrzí dvojnásob. Pak také rozhodující prohra na hřišti Brém, která prakticky zhatila naděje na titul... Těžko k tomu něco dodávat. V minulém duelu si už však Hamburk doma pohodlně poradil s Bochumí, a tak se snad blýská na lepší časy, pro něj jen škoda, že je asi pozdě.

To Kolín potvrdil roli nevyzpytatelného soupeře, který dokáže porazit kohokoli a prohrát s kýmkoliv a když jde do tuhého, vždy umí včas zabrat. S 35 body má osmibodový náskok na zónu sestupu a když v posledních šesti duelech jen jednou získal body po výhře nad Brémami, nemusí si z toho dělat těžkou hlavu. Trápí se dlouhodobě v obraně, což určitě není žádná novinka. Minulá tři vzájemné utkání ovládl v HSH-Nordbank-Aréně domácí výběr a vždy divokým výsledkem, naposledy na světelné tabuli svítilo skóre 3:1.

Hamburk nemůže do hry postavit čtveřici playerů. Po operaci břicha se zotavuje Reinhardt, po operaci kolene odpočívá taktéž Castelen, svalové problémy dlouhodobě sužují Alexe Silvu a poraněné stehno trápí Gravgaarda. Oproti minulému klání se ovšem vrací do sestavy český kapitán týmu David Jarolím. Jedno z posledních utkání bude hrát chorvatský kanonýr Ivica Olič, jenž po sezóně odchází do Bayeru Mnichov: "Zažívám tu skvělé časy a definitivně se chci rozloučit nějakou brankou. Jsem na svou kariéru tady velmi pyšný," uvedl dojemně.

"Proti Bochumi jsme jasně ukázali, že se s námi musí nadále počítat v jakémkoliv boji. Potřebujeme obě utkání vyhrát a hodně vylepšit naše skóre. Potom můžeme být klidní, protože si zahrajeme poháry v příštím ročníku a navíc v divokém konci nám může do klína spadnout třeba i Liga mistrů," zhodnotil současnou situaci kouč Hamburku Martin Jol a jasně naznačil, že pro něj rozhodnuto ve všech směrech zdaleka není.

Hosté nemohou nasadit Mondragona (poraněný tíhový váček-bursa), v minulém utkání se nechal vyloučit Mohamad, trest za pět žlutých karet si odpykává Wome a třísla si čerstvě poranil Novakovič. "Je pro nás důležité, že za zraněné hráče máme náhradu, prozrazovat nominaci nyní je však zatím hodně předčasné. Naši pozici už nemůžeme moc ovlivnit, ale utkání nevypustíme," uvedl hostující kouč Christoph Daum.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - Benjamin, Demel, Mathijsen, A. Streit - Jarolím, Aogo - Trochowski, Jansen - Guerrero, Olič.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Kessler - Brečko, McKenna, Geromel, Matip - Petit, Pezzoni - Sanou, Vučičevič, Ehret - Ishiaku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Vlci si v minulém kole velmi vylepšili náladu a opět mohou reálně myslet na titul, cesta ovšem bude ještě hodně trnitá. Povinná výhra na hřišti Hannoveru bude první krok k úspěchu, jenže domácí celek má v současnosti fazónu a pravidelně sbírá body. Wolfsburg má na čele náskok dvou branek a rád by udržel tento stav i do posledního kola, mohl by si tak situaci lépe ohlídat. Hannover už zřejmě skončí jedenáctý, avšak v derby zřejmě jen tak něco nevypustí.

Wolfsburg si vybral v poslední době trochu slabší chvilku a po prohře v Chotěbuzi si zlepšil náladu po kanonádě Hoffenheimu. To samé platí i pro další období, po vysokém debaklu na půdě Stuttgart dokázal zastavit po šesti výhrách stroj jménem Dortmund. Vlci tak dále předvádí velmi nevyrovnané výkony a na venkovních hřištích se jim tolik nedaří, prohráli obě předchozí utkání a nyní musí na vše zapomenout. Minule tradičně řádilo duo Džeko - Grafite, Magath na ně bude s jistotou spoléhat i teď.

Hannover dokázal překvapit v předchozím kole na půdě Karlsruhe, kde od začátku jasně prohrával, pak ovšem po obrovské hrubce domácího brankáře snížil a velkou vůlí nakonec duel otočil ve svůj prospěch. Vytvořil si čtyřbodový náskok na jedenácté příčce a chce už jen v pohodě dohrát. Celkově neprohrál čtyřikrát v řadě a získal hned deset bodů. Minulé vzájemné klání v AWD-Aréně skončilo 2:2, stejným poměrem se hrálo také o rok dříve.

Hannover tradičně sužuje velká marodka. Plnou tréninkovou zátěž teprve podstupuje po zranění Vinicius a Rosenthal, problémy s přitahovačem svalu souží Andreasena, problémy s pánví stále nepustí Cherundola, z angíny z minulého týdne se ještě nedostal Hanke, chřipku dostal Schulz, střevní problémy tíží již delší dobu Yankova a nedoléčené koleno trápí také dlouhodobě Ismaela.

"Musíme hrát od začátku velmi koncentrovaně a neudělat žádnou chybu. Pak budeme mít šanci a můžeme mít z našeho výkonu radost. Na utkání se rozhodně těšíme, hrajeme doma proti nejlepšímu týmu Bundesligy a to je vždycky svátek, ohromná motivace připravit o body favorita, k tomu velkého rivala. Jsem si opravdu jistý, že zítra můžeme hrát s Wolfsburgem rovnocennou partii," uvedl na klubových stránkách domácí trenér Dieter Hecking.

Vlci naopak mohou využít téměř kompletní kádr a Felix Magath opět musí poslat hodně hráčů jen na tribunu. Kvůli páté žluté kartě má stopku na jeden duel pouze Josué. "Pro Hannover to je poslední domácí utkání, což pro náš výběr určitě není optimální. Jedná se k tomu a lokální derby a tak Hannover i přes své postavení v tabulce udělá všechno, aby nás porazil. I když si to každý nemyslí, musíme se poprat s velmi složitou situací," vyjádřil se skepticky Magath.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - S. Pinto, Eggimann, Fahrenhorst, Rausch - Balitsch, B. Schulz - Schlaudraff, Bruggink, Krzynowek - Forssell
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Madlung, Barzagli, M. Schäfer - Hasebe - Dejagah, Gentner - Misimovič - Grafite, Džeko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.10 - 3.55 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Karlsruher SC  (sobota 15:30)
Karslruhe je jednou nohou v druhé lize, ovšem ještě není nic definitivní a tak se musí snažit za každých okolností. Ztráta je sice čtyřbodová, avšak naděje alespoň na baráž žije a pokud se podaří uspět v předposledním kole, doma na závěr může vypuknout neočekávaná, naprosto senzační euforie. Ovšem soupeř proti nim stojí hodně těžký - Brémy. Ano ty, které se dostaly do finále poháru UEFA, a naposledy vykradly stánek ve Frankfurtu v poměru 0:5.

Brémy k tomu chytly velmi dobrou formu, třikrát po sobě zvítězily, navíc na ně čeká na konci května finále národního poháru proti Leverkusenu a finále Poháru UEFA proti Dynamu Kyjev. Každá i nepodstatná kaňka tak může mít velký vliv na psychiku týmu a vše nemusí dopadnout dobře. V Bundeslize se po matných výkonech už ale pozice zachránit nedá, desáté místo je Brémám souzeno a poskočit zřejmě může pouze o místečko před Leverkusen.

Karlsruhe za celý ročník dokázalo posbírat pouhých 23 bodů a v podstatě přímo se zachránit téměř nemůže. Karlsruhe selhalo v minulých dvou utkáních, kdy nepracovala vůbec dobře defenzíva a nervy pracovaly naplno, hrubka gólmana Millera zřejmě vejde do historie. Karlsruhe se už zlepšilo v útoku, ovšem proti Brémám bude muset zapojit obranu, která nyní nefunguje. Minulé vzájemné klání skončilo 4:0 pro domácí, podobný výsledek se čeká i dnes.

Oba výběry sužují velké zdravotní problémy či různé tresty. Domácí kouč Thomas Schaaf stále postrádá Rosenberga, Nalda, Hunta, Diega, Jensena, Mertesackera a Vandera. V sestavě opět nebude Claudio Pizzaro, který je v průběhu sezóny neustále mimo a po minulém klání s Frankfurtem si zase obnovil lehké zranění. "Nechci riskovat, minule jsem byl tvrdě zasažen a nechci hrát za každou cenu. Mým cílem je zahrát si finále Poháru UEFA v Istanbulu."

S jeho jménem se také v současnosti skloňuje, jestli se vrátí z hostování do Chelsea, nebo jestli bude hrát za Werder i v příští sezóně, což je evidentně v jeho zájmu. "Vůbec nevím co se bude dít. S vedením Chelsea vůbec nekomunikuji, ale je rozhodně možné, že se už na Weserstadion znovu nevrátím," obeznámil veřejnost sám peruánský reprezentant.

Hosté nepřivezou hned sedm hráčů. Poraněné lýtko na trávník nepustí Carnella, poraněné koleno tíží Porcella, trest za pět žlutých karet si bude odpykávat Drpič, přetrhané vazy v kotníku má Kornetzky, problémy s kotníkem trápí i Federica, chřipku chytl tenhle týden da Silva a mimo je nakonec i Mutzel. "Byl to pro nás neskutečně smutný den, pro celé Karlsruhe," nemohl najít slova po zápase s Hannoverem sportovní manažer Rolf Dohmen. "Neděláme si iluze, víme, že pádu se zřejmě nevyhneme," pokračuje téměř zoufale Dohmen.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Baumann, Prödl, Boenisch - Frings - Niemeyer, Özil - Diego - Harnik, Hugo Almeida.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
M. Miller - A. Görlitz, S. Langkamp, Franz, Eichner - Aduobe - Stindl, Engelhardt - Freis, Iashvili, Kennedy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.25 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Bochum - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
V důležitém boji o záchranu se v sobotu střetnou VfL Bochum s Eintrachtem Frankfurt. Zatímco hosté jsou již prakticky zachráněni, domácí čeká ještě tuhý boj. Před několika koly se přitom zdálo, že jsou již "za vodou", poté ale přišlo 5 porážek v řadě a nyní má Bochum na 16. Bielefeld a 17. Cottbus náskok pouhopouhého jednoho bodu.

Trenér Bochumi Marcel Koller naléhá na své svěřence, aby přes bídnou formu z posledních kol zachovali klid. " Vše máme ve svých rukou. Potřebujeme klid a plné soustředění. Musíme zapomenout na poslední zápas a zaměřit svojí pozornost na tento duel," řekl Koller.

Do sestavy se mu po zranění vrací argentinský ostrostřelec Diego Klimowicz, který se bude snažit svému týmu pomoct zachránit, jak jen to bude možné. Tento návrat přichází Bochumi vhod, protože Stanislav Šesták stále laboruje se zraněním kolene a Christian Fuchs a Shinji Ono jsou rovněž mimo hru. To dvojice Paul Freier a Vahid Hashemian by měla být připravená zasáhnout do zápasu alespoň z lavičky.

Jak již bylo řečeno, Frankfurt je prakticky zachráněn. Stačí mu k tomu jeden bod nebo počkat na ztrátu soupeřů. I tak by zřejmě díky lepšímu skóre setrval v nejvyšší soutěži, takže šance na sestup jsou pouze teoretické. Přesto Eintracht bude mít o co bojovat, o svoji čest. Minulé kolo totiž ostudně prohrál s Werderem Brémy rozdílem pěti branek a svěřenci trenéra Funkela mají co napravovat.

Někteří fanoušci dokonce žádali Funkelovu hlavu, ale Funkel odpověděl: "Nemám strach. Mám pevné nervy. Vím že se mohu spolehnout na svůj tým. Porážku z Brém v sobotu odčiníme. Nyní v takovéto složité situaci potřebujeme přemýšlet racionálně, ne podléhat emocím."

Marodka Eitrchtu se pomalu ale jistě vyprazdňuje, přesto je stále početná. Jsou na ní tito hráči: Preuß, Vasoski, Köhler, Bajramović, Kweuke. K nim musíme navíc připočítat Patrika Ochse a Habiba Bellaida, kteří stojí pro karetní trest.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Fernandés - Pfertzel, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Dabrowski, Imhof - Epallé, Azaouagh, Grote - Klimowicz
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - Jung, Russ, Chris, Spycher - M. Fink, Inamoto - Korkmaz, A. Meier, Fenin - Amanatidis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfL Wolfsburg32196770:4063
2.Bayern Mnichov32196767:3963
3.Hertha BSC32195848:3762
4.VfB Stuttgart32187760:4161
5.Hamburger SV321841046:4458
6.Borussia Dortmund321413553:3655
7.TSG Hoffenheim32149958:4551
8.Schalke 04321471145:3249
9.Bayer Leverkusen321371254:4346
10.Werder Brémy321291162:4245
11.Hannover 96321091347:6239
12.1. FC Köln321051733:4935
13.Eintracht Frankfurt32891537:5533
14.Borussia Mönchengladbach32861838:5630
15.VfL Bochum326101636:5428
16.Arminia Bielefeld324151327:4827
17.Energie Cottbus32761927:5527
18.Karlsruher SC32652123:5323

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (46)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám že Hoffenheim ukáže, že ještě neřekl poslední slovo.

Reagovat
smazaný uživatel

bremy bych opatrně budou se šetrit na uefu

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern a Hannover jedeme!

Reagovat
smazaný uživatel

Stuttgart - Cottbus 3:0

Hoffenheim - Bayern 1:3

Dortmund - Bielefeld 2:0

Leverkusen - Monchengladbach 1:0

Bochum - Frankfurt 0:0

Hannover - Wolfsburg 2:2

Brémy - Karlsruher 4:0

Hamburg - Koln 2:1

Hertha - Shalke 1:2

Reagovat
Slejdy

Reagovat
Kubin1989

vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheim - Bayern zatim 1:1 tak snad teda bayern ještě dva dá

Reagovat
smazaný uživatel

doufám že vyhraje hoffenheim,herta,wolfsburg a hambáč

Reagovat
smazaný uživatel

no a taky Gambáč

Reagovat
Pinturicchio

2 na Kárlsrůhe? Myslíte, že jsou schopni v Brémách něco uhrát? Chci si dát HCP na Brémy:o)

Reagovat
Slejdy

nemuzou prohrat ... sel bych do HCP,ikdyz i na cistou jedna je 1,50 pekny kurs

Reagovat
smazaný uživatel

ja si zahraju dortmund a stuttgart a laka me hannover da gol za 1.5

Reagovat
Pinturicchio

Dortmund a Stut mám taky, BVB čistá 1 a Stut HCP. Nakonec dám ty Brémy na čistou 1, ale za větší peníz:o)

Reagovat
sosna

Werder Brémy - Karlsruher SC

Tip EuroFotbal.cz: 2

Reagovat
herbage

Tak se podívej na skóre, ty chytráku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Beztak zas vyhrajou všichni a nic se nezamíchá.

Reagovat
smazaný uživatel

No ale když Hoffenheim zhoří může se stát, že Bayern půjde do čela o skore

Reagovat
Slejdy

wolf klopytne dnes

Reagovat
smazaný uživatel

věřim, že se hanoveránum derby dneska povede...

Reagovat
Slejdy

citim to v kostech

Reagovat
M11

aha tak to uz si idu vsadit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Slejdy

Reagovat
herbage

Hannover doma prohrál tuto sezónu jen jednou, takže ztráta je velmi pravděpodobná. Navíc vlci na výjezdech jsou spíš štěňátka

Reagovat
smazaný uživatel

aj Dortmund

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern rozbije Hoff. 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Vlci dnes zvítězí a Bayern klopýtne. Bude to tak 2:2 Bayern Přeju to komukoliv kromě Bayernu

Reagovat
Lorcan

Vyhlašuju tě nejlepším tipérem dneška

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Helmes hattrick, jako vždycky.

Reagovat
herbage

No dotáhl jses na rozdíl tří gólů, závěr sázky bude ještě hodně napínavej

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem pěkně podělal, že jsem si místo Patricka nevzal Tuhu.

Reagovat
herbage

Kdyby, chyby. Co si pamatuju, tak jsi volil Wichniarka a já tě na poslední chvíli překecal, tak si nestěžuj

Reagovat
smazaný uživatel

Já vim, toho bych asi ještě změnil.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to hrajete?

Reagovat
smazaný uživatel

Takovou malou soutěž, se divím, že o tom ještě někdo neví.

Reagovat
$dolar$

JSES

Reagovat
smazaný uživatel

jsi se... zkrácenina

Reagovat
smazaný uživatel

OT: 12:53 Juventus prý sleduje Lahma

Juventus hledá vrcholového krajního obránce na levou stranu a podle některých italských médií si vyhlédl německého reprezentanta Phillipa Lahma. Cena podsaditého beka by se však mohla pohybovat kolem 20 milionů eur. Lahm má platný kontrakt v Bayernu až do roku 2012...

-

- už vidim jak ho Bayern prodá pod cenou

Reagovat
smazaný uživatel

Džeko je hovado......

Reagovat
smazaný uživatel

Džeko je........

Reagovat
smazaný uživatel

Větší ironie osudu snad ani nemůže být. Poslední (doufám, že nadlouho) utkání v LTU-Areně a první výhra?

Reagovat
smazaný uživatel

Já už z toho Džeka nemůžu, ten musí jít k nám

Reagovat
Lorcan

Wolfsburg Stuttgart Hoffenheim akorát škoda že Hertha jen remizovala

Reagovat
smazaný uživatel

to sou fakt frajeri Grafite 2 goly dneska a dzeko 3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele