Bundesliga - preview 31. kola

26.04.2013, 09:00, aktualizováno 28.04.2013, 08:38
Previews
Eintracht Frankfurt hraje o evropské poháry a své ambice by rád potvrdil na hřišti rivala z nedalekého Mainzu. Důležitý souboj se odehraje také v Gelsenkirchenu, kde Schalke bude hájit čtvrtou příčku jak před Frankfurtem, tak svým dnešním soupeřem Hamburgerem SV...
1. FSV Mainz 05 - Eintracht Frankfurt  (neděle 15:30)
Fotbalisté Mainzu sice prožili pohádkový podzim, na jaře se však jejich výkony výrazně zhoršily a patří k nejhorším celkům Bundesligy. I tak se ale nacházejí na desáté příčce s devětatřiceti body na kontě a ještě mohou zabojovat o Evropskou ligu. To by ale potřebovali nyní porazit konkurenční Frankfurt, který se nachází na poslední postupové šesté příčce a Mainz na něj ztrácí šest bodů. Navíc konkurence ve středu tabulky je opravdu velká.

Mainz v posledních deseti zápasech zvítězil pouze jednou, a to překvapivě nad velmi silným Leverkusenem, který je v tabulce třetí. Od té doby vybojoval jen dva body a v posledních třech utkáních postupně podlehl Norimberku, Hamburku i Dortmundu. Ani Frankfurt neprožívá úplně nejšťastnější jaro a v deseti předchozích kláních vyhrál dvakrát, naposledy však v důležitém souboji o Ligu mistrů porazil Schalke 1:0 a stáhl jeho náskok na jeden bod.

Frankfurt před sebou nemá jednoduchou úlohu a pokud si chce zachovat naději na nejlepší šestku, tak musí zvítězit. Soupeři určitě má co vracet, v podzimním duelu s ním totiž prohrál 1:3. "Stále se nemůžeme srovnat, kupíme velké množství chyb a téměř každé utkání prohrajeme o gól kvůli vlastní nedisciplinovanosti. Avšak ještě máme čas pokažené jaro napravit a výhra nad Frankfurtem by tomu mohla výrazně pomoci," věří hostující stratég Thomas Tuchel.

Ten bude v sestavě postrádat zraněné Müllera, Bungerta, Kirchhoffa, Edeho, Choupo-Motinga či Klasniče. Naopak český reprezentační obránce Zdeněk Pospěch by měl opět nastoupit v základní sestavě. "Frankfurt hraje skvěle směrem dopředu, což nás příliš netěší. Naše obrana má mírné problémy, na druhou stranu nejsme v tomto utkání favorité a můžeme se na defenzívu zaměřit. Rádi bychom útočili po obou krajích," dodal Tuchel.

Hosté nemohou počítat kvůli desáté žluté kartě v sezóně se Zambranem, zranění jsou Trapp, Kittel i Schwegler. "Výhra nad Schalke nás hodně potěšila a také si myslím, že výrazně pomohla. Hráli jsme koncentrovaně a po delší době týmově, proto vidím šance zahrát si kvalifikaci Ligy mistrů opravdu reálně. Mainz ale podcenit nesmíme, i když se mu nedaří. Právě v této chvíli bude extrémně nebezpečný, chce konečně zvítězit a ještě zabojovat o evropské poháry," uvedl varovně trenér Eintrachtu Armin Veh.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Svensson, Noveski, Junior Diaz - Baumgartlinger - Zimling, Malli - Ivanschitz - N. Müller, Szalai
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - S. Jung, Russ, Anderson, Oczipka - Stendera, Rode - Aigner, Meier, Inui - Matmour
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Schalke 04 - Hamburger SV  (neděle 17:30)
Už jednatřicáté bundesligové dějství zakončí očekávaný šlágr ve Veltins Areně, kde se Königsblauen postaví Hamburk. Oba celky jsou s přicházejícím závěrem sezóny ve hře o LM a jistojistě si tak nedají nic zadarmo.

Právě die Knappen po většinu sezóny drží pod kontrolou kýženou čtvrtou pozici zaručující předkolo milionářské soutěže, ovšem kvůli chvilkovému zakolísání se musí o vysněnou šanci ještě poprat s partou hladových pronásledovatelů v čele s HSV. Svěřenci Jense Kellera mohli mít relativně klidnější závěr sezóny, ovšem před týdnem nezvládli utkání na hřišti Eintrachtu a znovu se tím dostali pod tlak.

Modrobílí celek poslední dobou pravidelně krachuje na produktivitě, což jsme mohli pozorovat jak ve zmíněném duelu v Commerzbank Areně (1:0) nebo ještě dříve třeba na hřišti Norimberku (3:0) a tyto body pak Schalke logicky postrádá. "S počtem šancí se musíme naučit pracovat," pronesl Keller, jehož svěřenci postrádají ve finální fázi dostatek důrazu. "Musíme se snažit za každou cenu dopravit mičudu do sítě," vyhlásil. "Chceme využít podstatné výhody při souboji o čtvrté místo a následně tento úspěch oslavit s fanoušky. Domácího prostředí musíme využít," je si vědom Keller.

Domácím hraje do karet i jedna statistika: S04 ztratilo pouze jedno jediné ligové utkání z posledních dvanácti nedělních mačů (2:0 na hřišti mnichovského Bayernu na konci února 2012). Před vlastními fanoušky pak Horníci vyhráli čtyři nedělní zápasy a vždy skórovali alespoň třikrát!

To přístavní mužstvo se během sezóny postupně zvedalo a stabilizovalo, načež po zimní přestávce přišel další úpadek a opětovně pozvolná cesta zpátky do pohody, kterou asi nejlépe dokumentovaly poslední dva vyhrané zápasy v Coface Areně a proti düsseldorfskému nováčkovi. Po startu tohoto ročníku odepisovaný tým se tak rázem zapojil do tahanice o Champions League, když na čtvrté Königsblauen ztrácí čtyři kola před koncem sezóny hratelné dva bodíky.

Jedním z hlavních důvodů hamburského vzepětí je předání kapitánské pásky na ruku Rafaela van der Vaarta a právě výkony nizozemského špílmachra šly tímto krokem razantně vzhůru (asistence na hřišti Mainzu a obě branky proti Fortuně), což pochopitelně nabudilo celý tým. "Jsem pořád ten samý hráč jako předtím," reagoval na tuto změnu holandský středopolař, jehož výkony si pochvaloval i Thorsten Fink. "Popasoval se s touto výzvou dobře," pochválil.

Nad Gelsenkirchenem stále nevládne ideální atmosféra a to už jenom z důvodu neustále zaplněné marodky, kde se nacházejí dlouhodobě zranění Papadopoulos, Afellay, Obasi a zdravotní neduhy trápí i trojici Farfán, Metzelder a Marica. Trest za žluté karty si navíc musí odpykat Höger. Alespoň jednou dobrou zprávou je tak návrat elitního kanonýra Huntelaara, jenž nehraje od vítězného derby s BVB (2:1).

Právě start novopečeného kapitána mohou zkomplikovat svalové problémy, ale van der Vaart by měl být, na rozdíl od Milana Badelje (třísla), připravený. Disciplína vystaví stopku Diekmeierovi, jehož místo u pravé postranní čáry zaujme Sala, a stejný problém zabrzdil Beistera.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Höwedes, Matip, Kolasinac - Neustädter, J. Jones - Michel Bastos, Raffael, Draxler - Huntelaar
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Sala, Mancienne, Westermann, Jansen - Rincón, Arslan - Skjelbred, van der Vaart, Jiráček - Son
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Augsburg - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Německá nejvyšší soutěž nabízí ve svém sobotním odpoledním programu i jeden vyhecovaný duel ve Švábsku, kde zachraňující se FCA přivítá Stuttgart. Zatímco domácí vedou bitvu o holý život, tradiční celek opět vzhlíží k první šestici.

Mnohými už odepisovaná družina Markuse Weinzierla se po zimní přestávce obdivuhodně zvedla a výrazně zlepšenými výkony si znovu nahlas říká o záchranu mezi smetánkou, čímž by skromné mužstvo jen napodobilo skvělou jarní "jízdu" z předešlého ročníku. Porážka na hřišti Gladbachu sice nepřišla vhod, ovšem město proslulé loutkovým divadlem má i tak bezpečné vody na dosah (tři body).

Vzhledem k nadcházejícímu losu (venku Freiburg a Bayern) bude nadcházející domácí střetnutí hodně důležité a právě bodový zisk z tohoto utkání bude, společně s příspěvkem z dalšího mače před vlastními fanoušky (Fürth), rozhodující. "Všichni si uvědomujeme význam tohoto zápasu. Máme před sebou čtyři duely a naším cílem je udržet se mezi elitou," prohlásil Weinzierl.

Nedaleký konkurent měl prožívat klidný závěr sezóny, ovšem domácí tříbodové úspěchy nad die Fohlen (2:0) a Freiburgem (2:1) ještě Stuttgartu vrátily, při kombinaci se zaváháními přímých konkurentů, naději na zdolání pohárového cíle - Evropská liga je nyní vzdálena hratelných šest bodíků. Hostující ekipa nyní potřebuje vyhrávat a navrch se ještě musí spoléhat na pomoc ostatních...

...případně druhá cesta vede, po semifinálovém vyřazení SCF, přes DFB-Pokal, finálové klání však Stuttgartu iniciuje nezáviděníhodný výjezd do Allianz Areny (během této sezóny poznala pouze jedinkrát porážku FCB!). "Tento týden má pro nás skvělý průběh a do zápasu proti Augsburgu půjdeme s čistou hlavou," vyhlásil před očekávaným derby Bruno Labbadia.

Domácí se musí nadále obejít bez zraněné dvojice Langkamp - Koo (třísla respektive břicho) a pauzu si dopřeje rovněž distancovaný Vogt. Na opačném břehu chybí kapitán Serdar Tasci (Achillova šlacha) a hrát nemohou ani dlouhodobě zranění Bah, Didavi, Cacau a Torun.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Manninger - Verhaegh, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Hahn, Morávek, Ji, Werner - Mölders
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - G. Sakai, Rüdiger, Niedermeier, Molinaro - Gentner, Boka - Harnik, Maxim, Traoré - Ibišević
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
TSG Hoffenheim - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Shledání dvou starých známých z trenérské školy budeme moci sledovat na hřišti TSG, kde Marcus Gisdol poměří síly se svým vrstevníkem Michaelem Wiesingerem, který může být na rozdíl od prvně jmenovaného spokojený.

Takovýto pocit ale rozhodně neplatí pro koncernový celek, který se místo ataku pohárových příček pohybuje na zcela opačné straně pelotonu a těsně před koncem sezóny se zuby nehty snaží o udržení mezi elitou. Ovšem to nebude, jak se ukazuje, pro Hoffenheim vůbec snadné a čtyři kola před koncem soutěže má mužstvo z Kraichgau na bezpečné příčky šestibodové manko (polovina na baráž).

Největší brzdou domácí ekipy je jednoznačně propustná defenziva, která je spolu s neustále se zhoršující obranou Werderu suverénně nejhorší v lize (obě devětapadesát inkasovaných branek!) a při kombinaci s nevýrazným útokem (třicet pět gólů) je problém na světě. "Všichni chceme tento stav protrhnout," řekl Gisdol. "Norimberk je po zimním oddechu stabilizovaný," poukázal.

Jak už bylo řečeno, "der Club" se ve druhé polovině letošního ročníku zvedl a sérií devíti zápasů bez porážky si prakticky zajistil další rok mezi vyvolenou společností (na šestnácté FCA má pohodlný jedenáctibodový náskok!). Poslední dva mače ovšem hostujícímu týmu nevyšly zdaleka podle představ a po očekávané ztrátě v Mnichově (4:0) přišel nečekaný zkrat v derby proti Greutheru (0:1).

Ani to už však nic nezmění na faktu, že zbývající čtyři zápasy může bavorské mužstvo absolvovat bez stresu a zároveň se tak připravit na další sezónu, kdy ho opět s největší pravděpodobností čeká jeden a ten samý osud... "Hoffenheim stojí zády ke zdi. Budeme potřebovat velmi kompaktní výkon, čímž bychom opakovaně pokrývali volné prostory," nabádá a zároveň motivuje své ovečky Weisinger.

Rodák z Geislingenu se musí obejít bez zraněných Gomese (zlomená ruka), Williamse (rameno) a Derdiyoka (třísla). Pauzu si dopřeje také dlouhodobě potrestaný Polanski.

Naproti tomu druhá strana si vystačí bez tradiční stoperské dvojice, když Timma Kloseho trápí otřes mozku a jeho kolega Per Nilsson pro změnu pyká za karty. Do třetice chybí Marcos António, Hloušek a Gebhart.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Casteels - Beck, Abraham, Vestergaard, Johnson - Ochs, Rudy, Salihović - Schipplock, Roberto Firmino, Volland
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Dabanli, Simons, Plattenhardt - Balitsch - Kiyotake, Feulner, Frantz, Esswein - Pekhart
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
VfL Wolfsburg a Borussii Mönchengladbach od sebe v ligové tabulce dělí šest míst a jejich bodový odstup je osmibodový. To dokazuje, jak je letošní bundesligový peloton vyrovnaný. Zatímco mohou být Vlci rádi za to, že se jen tak tak nemuseli připojit k boji o udržení, pomýšlejí Hříbata na účast v evropských pohárech. Větší motivace by tak mohla být v táboře Borussie.

To však neznamená, že by na straně Wolfsburgu slevili v závěru ligy z koncentrovanosti. Vlci rozdýchali šestibrankový debakl od Bayernu Mnichov ze semifinále domácího poháru a v předešlém kole si pochutnali na nebohých ovečkách z Brém. Tím pádem má VfL desetibodový náskok před sledovaným šestnáctým místem tabulky, což je čtyři kola před koncem uklidňující. Trenér Dieter Hecking a sportovní ředitel Klaus Allofs však hodlají dohrát sezónu s grácií.

"Samozřejmě chceme naší sérii šesti zápasu bez porážky co nejvíce prodloužit. Našim cílem je bodovat ve všech zbývajících utkáních a to navzdory faktu, že se ještě potkáme s kluby, které stále budou o něco hrát. V Brémách mužstvo ukázalo, čeho je schopné, pokud si dokáže důkladně počínat celých devadesát minut hry," uvedl trenér Hecking. Ten své současné svěřence v sobotu povede proti týmu, ve kterém zahájil svou profesionální dráhu.

Otazník však visí nad startem Simona Kjaera a Jana Poláka. Rozhodnutí, zda se oba zmiňovaní sobotního duelu s Gladbachem zúčastní, si Hecking zřejmě bude muset nechat na poslední chvíli. Vlci by se pak rádi rehabilitovali svým fanouškům, jelikož výrazně pokulhávají v bilanci domácích zápasů. Právě zlepšení hry v domácí aréně je jednou z výzev, která na tým čeká i v příští sezóně.

Na rozdíl od Heckinga může trenér Borussie Lucien Favre vybírat z kompletního kádru, jenž není zatížen žádným zraněním. Martin Stranzl, jenž kvůli nemoci absentoval dva týdny, a Havard Nordtveit, který si ve Stuttgartu přivodil zlomeninu nosu, se k týmu připojili již na začátku týdne. Zda se však tito borci objeví i v zahajovací sestavě, trenér jako tradičně neuvedl. "Počkám si na závěrečný trénink, pak se teprve rozhodnu, s jakou šestnáctkou hráčů do Wolfsburgu pojedu," vysvětlil Favre.

Na adresu Wolfsburgu pěl švýcarský stratég slova chvály: "VfL má obrovský potenciál, který ukázalo nejen v Brémách při výhře 3:0. Jeho hráči jsou velice nebezpeční na křídlech, odkud posílají velký počet přesných centrů do vápna. Kvalita Diega je dobře známá a vedle toho mají dva vysoké stopery, kteří mohou zlobit při standardních situacích." Favre přitom vůbec nemyslí na evropské poháry, jeho mužstvo se koncentruje jen na duel s VfL.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Fagner, Naldo, Kjaer, Rodriguéz - Träsch, Polák - Vieirinha, Diego, Arnold - Olič
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Alvaro Dominguéz, Daems - Marx, G. Xhaka - Herrmann, Arango - Hanke, Mlapa
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Stuttgart, 9. února - to je místo a datum posledního vítězství Werderu Brémy v jarní části ligové soutěže. Již 9 zápasů čeká družina kolem protřelého trenéra Schaafa na vítězství. Zelenobílí tak naléhavě potřebují tři body, avšak na půdě uchazeče o postup do Champions League je čeká nesmírně těžká úloha. V BayAreně se na druhou stranu Werder vždy prezentoval v dobrém světle.

Řeč čísel je však pro borce z hansovního města neúprosná: Již devět bundesligových zápasů s Brémami zůstává Bayer neporažen (3 vítězství, 6 remíz). Naposledy slavili zelenobílí tři body v květnu 2008, což si ze současného kádru pamatují jen Clemens Fritz a Sebastian Mielitz. Leverkusen je navíc v letošní sezóně téměř neotřesitelným pánem svého domu - v 15 domácích vystoupeních nasbírali fotbalisté z Porýní-Falce 33 bodů.

Nálada v táboře Bayeru je přitom v těchto dnech víc než dobrá, po pětibrankovém zostuzení Hoffenheimu se svěřenci trenéra Hyypiäho na následující duel těší. Spokojenost potvrdilo i Castrovo prodloužení smlouvy a všichni se tak koncentrují na primární cíl, jímž je uhájení třetí pozice v ligové tabulce. "Werder sice baží po třech bodech, ale ty chceme i my. Našim cílem je zvítězit a upevnit tak třetí místo," nechal se slyšet André Schürrle, tedy hráč, o němž se v posledních hodinách mluvilo v souvislosti s jeho plánovaným odchodem do Chelsea.

Finský trenér Hyypiä nehodlal na tiskové konferenci komentoval špatnou situaci svého sobotního soka. On a jeho hráči se výhradně koncentrují jen na svůj výkon. "Čtyři kola před koncem soutěže máme velmi slibnou výchozí pozici pro splnění našeho cíle. Neradi bychom se o to nechali připravit," ujistil brankář Bernd Leno. Ten si zase bude moci zahrát s navrátivším se Ömerem Toprakem, jenž si odpykal svou červenou kartu. Spíše než Schwaaba pak tento turecký bek nahradí Wollscheida, jenž se potýkal s chřipkou. Ze sestavy pak vypadl Lars Bender, jenž si v předešlém utkání poranil stehenní sval.

V týmu trenéra Thomase Schaafa je nálada asi tak špatná, jak dobrá je u B04. Vedení SVW se navíc rozhodlo suspendovat Marka Arnautoviče a Eljera Eliu. Ti totiž v noci na pátek neprofesionálně ponocovali v nedalekém Osnabrücku a při cestě zpět překročili na dálnici povolenou rychlost. Ačkoliv oběma borcům nebyl naměřen alkohol v krvi, vypadli oba dva s okamžitou platností z týmu.

Manažer Werderu Thomas Eichin neskrýval podrážděnost: "Jsme nanejvýš zklamaní. Potřebujeme hráče, kteří dávají službě pro svůj klub sto procent. Navíc jsme v situaci, kdy více než jindy musíme ukázat svůj charakter," ospravedlnil bos exemplární potrestání zmíněných fotbalistů. "Takové neprofesionální jednání nemůžeme tolerovat," přitakal trenér Schaaf, jenž se ze strany vedení nadále těší plné důvěře.

Situaci mu jistě neulehčuje zranění Kevina De Bruyna, jenž tak bude svému týmu vůbec poprvé v sezóně chybět. Belgický reprezentant si při tréninku přivodil stehenní zranění. Naopak k týmu se vrací Joseph Akpala, jenž se k tréninku zapojil již na začátku týdne. Předtím musel kvůli kolennímu vazu sedm týdnů absentovat. Schaaf však tlumil nadšení: "Je sice opět s námi a zúčastnil se tréninků, avšak pro zápas připraven nebude." Do kádru se také vrátil Aleksandar Ignjovski.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Carvajal, Schwaab, Toprak, Kadlec - Hegeler, Reinartz, Rolfes - Sam, Kießling, Schürrle
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Gebre Selassie, Prödl, Sokratis, Schmitz - Bargfrede, Junuzovič - Ignjovski, Hunt, Fritz - Petersen
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Ve středu se bude čerstvý německý mistr pokoušet definitivně vyprovodit Barcelonu z letošní Ligy mistrů a tím jí vystřídat na pomyslném fotbalovém trůnu Evropy. Ještě než se tak stane, budou Bavoři na domácí scéně usilovat o vytvoření dalších rekordů. Úkol pro zápas s SC Freiburgem zní jasně: Ve čtrnáctém kole odvetné fáze počtrnácté zvítězit.

A tak trenér FCB Jupp Heynckes své svěřence neustále hecuje: "Náš dobře fungující motor musíme udržovat v chodu." S jakým personálním složením proti SCF vyrukuje, nechává otevřené. Jen Mario Mandžukič, jenž se od spektakulárního vítězství nad Wolfsburgem v semifinále domácího poháru potýkal s poraněným stehenním svalem, má účast v základní jedenáctce dopředu zaručenou. "Jeho opětovný start se zcela přirozeně nabízí. Jinak se pochopitelně chystám učinit v sestavě nějaké změny," ujišťoval Heynckes.

Více než jindy poutal Bayern Mnichov v uplynulém týdnu pozornost evropských médií. Vedle pokoření dosavadní královny světové kopané z Katalánska se probíral přestup mladičkého Maria Götzeho k arci-rivalovi jeho dosavadního zaměstnavatele. Zvýšená pozornost tisku a vytvářející se tlak ,pramenící z očekávání německé fotbalové veřejnosti, však Bavory nikterak nesvazuje - snad právě naopak. "Nikdy se nenecháme nikým vyvést z míry. V následujících dnes si budeme nadále počínat nanejvýš profesionálně a skromně," podtrhl trenér permanentní připravenost jeho týmu.

Apropo "skromnost." Slovo, které vystihuje spíše sobotního soupeře z Breisgau. Navzdory o poznání menší finanční základně se aktuálně pátý tým tabulky uchází o účast v evropských pohárech. "Pokusíme se s našim týmovým přístupem Bayernu vzdorovat, ať už to zní jakkoliv komicky," oznámil trenér Streich. Freiburg, který bude muset rozdýchat předešlé dvě porážky ve Stuttgartu, se však bude muset obejít bez důležitých hráčů: Kapitán Julian Schuster je vykartovaný, problémy s lýtkem obtěžují Pavla Krmaše a Jana Rosenthala pro změnu přitahovače.

I přes aktuální dobrou formu pak nemá SC Freiburg proti obrovi mnoho šancí. Z předešlých kol bylo patrné, že i mnichovský "B-tým" disponuje dostatečnou kvalitou na to, aby svou fyzickou a technickou převahou zadupal ostatní německá mužstva do země. Navíc SCF se proti Bavorům dlouhodobě nedaří. Z dosavadních 27 zápasů dokázal tým z Breisgau vyhrát jen třikrát, přičemž jsou tato vítězství velmi starého data (naposledy slavil SCF nad rekordmanem výhru v roce 1996).
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, van Buyten, Dante, Contento - Tymoščuk, Luiz Gustávo - Robben, Pizarro, Shaqiri - Mandžukič
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Ginter, Diagne, Günter - Flum, Makiadi - Schmid, D. Caligiuri - Santini, M. Kruse
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Düsseldorf - Borussia Dortmund  (sobota 18:30)
Sobotní podvečerní program má pro nás nachystaný prestižní duel v Esprit Areně, kde Düsseldorf přivítá po dlouholeté odmlce rivala z Dortmundu. Zatímco domácí potřebují urvat jistotu záchrany, BVB si chce definitivně zajistit druhý flek.

Staronový účastník nejvyšší soutěže se dlouho prezentoval jako starý mazák a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl mít ještě problémy s udržením prvoligové příslušnosti, ovšem nakonec se musí i F95 o své místo obávat. Svěřencům Norberta Meiera se stala osudným předlouhá osmizápasová šňůra bez výhry (tři remízy), která musela chtě nechtě pozici nováčka výrazně zkomplikovat...

Fortuna si však žádné komplikace nepřipouští a hodlá proti semifinálovému přemožiteli Realu Madrid z nejprestižnější evropské klubové soutěže navázat na podzimní vystoupení, kdy si přivezla nesmírně cennou remízu 1:1. "Musíme se pokusit navázat na to, co nám pomohlo na Westfalenstadionu," nabádá Meier, jemuž by měla pomoci i výrazná podpora zaplněného stánku.

Schwarzgelb zažívají doslova slastné pocity... BVB se po semifinálovém vítězství nad Bílým baletem (4:1) notně přiblížilo samotnému finále Ligy mistrů a ve zbytku sezóny tak má o primární motivaci postaráno. Ta sekundární je však pro hostující družinu neméně důležitá - Borussen plánují ve zbývajících utkáních udržet druhou příčku a ke splnění tohoto cíle potřebují další čtyři body.

Ve skutečnosti může docela reálně stačit pouze jeden další tříbodový zápis a právě toho si jsou před nadcházejícím duelem vědomi. "Chceme udržet druhé místo," potvrzuje Jürgen Klopp, jenž před blížící se odvetou na španělské půdě rovněž nevylučuje určité změny při skládání zahajovací jedenáctky. "Uděláme nějaké rošády. Ještě nás v úterý čeká těžká prověrka," uvědomuje si hostující stratég důležitost odvetného semifinálového zápasu LM.

Omae, Voronin, Ramírez, Bolly a Wegkamp, přesně taková jména obsahuje düsseldorfská marodka, kterou alespoň před důležitým zápasem opustili Adam Bodzek a Robbie Kruse. To na straně BVB zastavilo Lukasze Piszczeka zranění přitahovače a nadále schází Owomoyela.
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Giefer - Levels, Latka, Malezas, J. van den Bergh - Lambertz, Bodzek - Reisinger, Tesche, Bellinghausen - Kruse
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Großkreutz, Felipe Santana, Hummels, Schmelzer - Kehl, Sahin - Blaszczykowski, M. Götze, Reus - Lewandowski
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Greuther Fürth - Hannover 96  (pátek 20:30)
Fotbalisté Fürthu už nemají příliš dobré vyhlídky na záchranu a pokud nedokážou ve zbývajících čtyřech utkáních tohoto ročníku zvítězit, tak spadnou o patro níže. V tuto chvíli totiž ztrácejí na sedmnáctý Hoffehnheim šest bodů a na šestnácté barážové místo Augsburgu dokonce bodů devět. Nyní přivítají na domácím stánku Hannover, který sice je zachráněn, ale jeho ambice postoupit do evropských pohárů se zřejmě nenaplní.

Hannover je v tuto chvíli na jedenáctém místě s osmatřiceti body a na šestý Frankfurt ztrácí sedm bodů, což je ve vyrovnané konkurenci pořádná porce. Fürth sice v minulém kole ještě udržel teoretickou šanci na přímou záchranu po těsném vítězství 1:0 v Norimberku, ovšem tento výsledek zřejmě přišel pozdě. Hannover v poslední době strádá a ve třech utkáních vybojoval pouze bod se Stuttgartem, poté totiž podlehl Freiburgu i Bayernu.

Domácí celek postrádá kvůli svalovým problémům Schmidtgala, zranění jsou také Stieber, Tyrala či Zillner. "Výhra v posledním kole nad Norimberkem nás potěšila. Jsme ale v bezvýchodné situaci a záchrana je opravdu daleko. Rozhodně nic nevzdáváme, nicméně moc velké šance už nemáme. Chceme se hlavně s našimi fanoušky v první lize důstojně rozloučit," uvedl smířlivě trenér domácího celku Frank Kramer.

Hosté mají o něco početnější marodku. Na ní se kvůli svalovým problémům nacházejí Felipe s Djourouem, problémy s přitahovačem má Pander, záda naopak trápí Schulze a k dispozici ještě nejsou ani Andreasen, Franca či Huszti. "V letošní sezóně se nám nedaří tolik jako loni, boj o Evropskou ligu ale ještě nevzdáváme. Do konce zbývají čtyři kola a ta mohou pořadím hodně zamíchat. Na druhou stranu si nesmíme dovolit příliš ztrácet," uvedl kouč Hannoveru Mirko Slomka.

V podzimním vzájemném duelu jasně dominoval favorit z Hannoveru a mohl zvítězit větším rozdílem než jen konečných 2:0. Slomka se chce především poučit z minulého domácího debaklu 1:6 od Bayernu. "Nyní nás čeká úplně jiný zápas, ale takové chyby v defenzívě si nemůžeme dovolit ani proti poslednímu celku tabulky. Jinak bychom totiž opět nemuseli získat žádné body. V poslední době nám chybí koncentrace a já doufám, že to teď napravíme," dodal závěrem.
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Hesl - M. Zimmermann, Kleine, Mavraj, Baba - Geis, Fürstner - Klaus, Park - Prib - Djurdjič.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - H. Sakai, Haggui, Hoffmann, Pocognoli - Stindl, da Silva Pinto - Ya Konan, Rausch - Abdellaoue, M. Diouf.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov30263189:1481
2.Borussia Dortmund30187574:3561
3.Bayer Leverkusen30158758:3853
4.Schalke 04301371050:4646
5.SC Freiburg30129940:3645
6.Eintracht Frankfurt301361143:4245
7.Borussia Mönchengladbach301111837:3944
8.Hamburger SV301351236:4644
9.1. FSV Mainz 05301091136:3639
10.VfB Stuttgart301161333:4739
11.Hannover 96301151451:5538
12.1. FC Norimberk309111033:4038
13.VfL Wolfsburg309101138:4537
14.Werder Brémy30881445:5932
15.Fortuna Düsseldorf30791436:4730
16.FC Augsburg30691527:4527
17.TSG Hoffenheim30661835:5924
18.Greuther Fürth30391820:5218
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Greuther Fürth - Hannover 96
sobota 15:30Bayern Mnichov - SC Freiburg
sobota 18:30Fortuna Düsseldorf - Borussia Dortmund
neděle 15:301. FSV Mainz - Eintracht Frankfurt
neděle 17:30Schalke 04 - Hamburger SV

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (145)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Takže: 2 týdny jsem bez přístupu na internet a ono se stane tolik neuvěřitelných věcí ve fotbalovém světě.

Asi před týdnem mi volal bratr, že Santana za 1.mil eur přestupuje do Schalke. Neměl jsem možnost si to nijak ověřit nebo zjistit si bližší informace, takže jsem pochopitelně byl dost rozrušený.

o pár dnů později mi zavolal znovu a oznámil mi, že Bayern vyplatí klauzuli za Götzeho ve výši 37 mil. eur a v létě přestupuje do Mnichova. Neskutečné. "FC Buyern" zase úřaduje. Mario mě tedy těžce zklamal (je jedním z mých úplně nejoblíbenějších hráčů, to přiznávám) a takhle odejít k největšímu konkurentovi je docela silné....

Klopp však na tiskovce řekl, že hlavní důvod jeho odchodu je ten, že to byl první volbou pro Pepa Guardiolu. A když Bayern někoho chce, tak ho dostanou...

Den poté Bayern smete Barcelonu a už si říkám, že nejen Bundesliga, ale i Liga mistrů budou další léta dost možná ligy jednoho týmu...

Další den uběhne... a Dortmund stejně přesvědčivě porazí Real a to bez výraznější pomoci Maria. Takže mi zůstává pořád naděje, že pokud už nikdo jiný neodejde a kádr se vhodně doplní, tak to zase tak bledě nevypadá!

A ještě k tomu zápasu proti Realu: Vynikající výkon celého mužstva, ale hlavně Lewiho, Ilkaye, Svena A Marca.. Pokud do nezmrvíme a postoupíme do finále, tak jedu do Dortmundu!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle kolo Bochum hraje se Sandhausenem a SGD s FSV. Ideál by bylo v prvním případě remíza a ve druhém výhra hostů. Ale ve Frankfurtu to bude kurva těžký

Reagovat
stas87

bochum je podla mna jasna 1,neururer to tam dvihol a ty asi nebudu mat ani barazove starosti...fsv naopak o nic nehra,bod by nemusel byt nerealny

Reagovat
db18

OT: Dynamo se může udržet i pokud by šlo do baráže a v ní prohrálo

...až dvoum týmům hrozí, že nedostanou licenci kvůli financím (Aalen a TSV) - pokud by kluby nesplnili finanční podmínky, bude hrát baráž tým, který se umístí na 16. místě (stejně jako teď, protože kvůli časovému tlaku nebude možno něco měnit), ale i v případě, že by druholigový klub prohrál, zůstal by v lize (a postoupil by klub z 3. ligy) - pokud by ale Dynamo (pravděpodobně to bude ono) vyhrálo, zůstal by v lize i klub, který by se umístil na 17. příčce

Reagovat
Arne

O Aalenu vím už dlouho, ale TSV? To jsou na tom zase tak blbě?

Jinak Dynamo to vybojuje.

Reagovat
db18

Prý je to nějaký nedořešený kvůli odchodu Ismaika, ale to by dle mne bylo jen z důvodu, že by hodně přetáhli lhůtu, do kdy by svou finanční situaci měli doložit (teď o tom akorát mluvil komentátor při Union - Jahn, tak mne to dost překvapilo)

Reagovat
db18

...a další OT: Jako nástupce Smudy připadá v úvahu Tomáš Galásek

Reagovat
smazaný uživatel

O Galáskovi jsem něco slyšel minulý týden, ale myslel jsem, že je to jen fáma... takže to má reálný základ? No tak to bude ještě zajímavé...

Reagovat
Arne

O něm už taky vím, Smuda takřka určitě končí. Vlastně dneska mají zpečetěn sestup, stejně jako Braunschweig postup.

Reagovat
JozkokozleJ

Dynamo ma jednoznacne kvalitu, aby porazil (snad i pohodlne) tretoligistu. Ale pozor, baraz je svina.

Reagovat
Arne

Já věřím, že Aue předeženou, los na to mají docela schůdný.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ikdyž kvůli Neumannovi bych si přál v 2.BL Osnabrück, stejně si myslím, že v případném přímém barážovém souboji by si to Dynamo pohlídalo...

Reagovat
db18

Jupp Heynckes stále nechce prozradit, kam po konci sezóny povedou jeho kroky. "Neřeknu vám, co budu dělat po 30. červnu. Já jsem v klidu, vím to už nějaký čas," řekl

...takže Schalke? Tönnies už taky dal vědět, že otázku trenéra už mají vyřešenou

Reagovat
JozkokozleJ

Tak podla Sport Bildu je nim Effenberg. Mam ho zafixovaneho ako medialnu postavu. Bol po skonceni hracskej kariery v nejakom klube (na nejakej pozicii)?

Reagovat
JozkokozleJ

Sleduje niekto pravidelnejsie Fürth? Ten lavy bek Baba tam na zaciatku robil pekne finesy. Nieco vy style Diagneho.

Reagovat
db18

Pravidelně je nesleduji, ale měl nabídky i z Arsenalu, City nebo Parmy - a vybral si Fürth

Reagovat
JozkokozleJ

Teraz ukazal, ze by sa do tej PL hodil. Podrazkou na stojnu nohu... brrr.

Reagovat
Arne

Já ten tvůj příspěvek četl asi deset vteřin po tomhle, jak mu míč při zpracování uskočil asi tři metry metrů.

Reagovat
Arne

Taky píšu nádherně...

Reagovat
JozkokozleJ

Ten bude potrebovat este dost casu. Nechaval na svojej strane ako obranca velke diery. Nakoniec tie finesy boli jedine pozitivne

Reagovat
stas87

neprisiel do zakladu,mala to byt posila pre buducnost,tuto sezonu mal obcas naskakovat do BL ku koncom zapasov ale naskocil do zostavy a neodohral zle zapasy a da sa povedat ze pri tej mizerii si svoje miesto postrazil,urcite v nom nieco je ale je prilis nevyhraty a pozicne obcas svoju stranu nezavre a pre teba ako divaka to je sialney kiks on sa vie vytiahnut skoro az na hrot ale nikto ho nezaisti a potom samozrejme nema sancu sa vratit a vyzera to blbo

Reagovat
smazaný uživatel

Hannover podme !

Reagovat
REPLIKATOR

Werder dostane pěknou sadu...

Reagovat
db18

Možná trochu škoda, že hrajou nastejno s Bayernem, docela rád bych se na to podíval

Reagovat
stas87

hajzle! ja som prvykrat v zivote podal proti nam

Reagovat
stas87

tak zatial dynamo lepsi ako frankfurt akurat sa ta prevaha neprejavila na skore snad tam nieco padne,fiel by mal ubrat na doraze,uz zltu ma tak aby nesiel von..

Reagovat
Kily

takový rozdíl nebyl ani v Regensburgu, čtyři tutovky je hodně, ale něco tam spadne, k tomu dá gól Duisburg a svět bude zase o něco veselejší

Reagovat
stas87

najma zamrzi ten ouali..skoda ze o ten krok bol vpredu,takto sa musel vracat a strielal zo zaklonu

ja to videl cca od 30 minuty a domaci sa snad nedostali ani za polovicu..duisburg musi vyhrat

Reagovat
Kily

FSV tam mělo jednu šanci akorát na začátku, pak snad jenom dva centry z trestňáků do vápna a to je všechno

Reagovat
db18

...v Regensburgu to byla vyrovnaná partie (ikdyž to možná bylo daný taky tím, že se oba týmy museli napasovat na situaci 10 na 10)

Reagovat
Kily

v celkovém součtu jo, první poločas určitě ne, doma jsem se tehdy strašně divil, jak mohl loni postoupit tým, jehož hráči nejsou schopní přihrát si na tři metry

Reagovat
db18

První poločas tolik nevím, já přišel až na penaltu

(a ten tým co postoupil, byl docela odlišný od toho, co pak hrál v 2.BL - třeba asi 80% gólů dali nováčci... to už pak člověk taky těžko uvěří tomu, že s tím útokem dokázal SSV postoupit)

...ale jinak si podobný otázky občas kladu u Fürthu

Reagovat
stas87

a je to v prdeli nechapem co losilla robil tak daleko od bregerieho...je vidiet ze nema navyky stopera,ale paradne spracovanie od toho utocnika a aj zakoncenie dynamo uplne vypadlo z tempa,teraz je to zahustene a nakopy su k nicomu,ked uz kombinacia ci narazacka tak vzdycky to o ten krok nevyjde..skoda,teraz aby aue prehralo

Reagovat
Kily

jj, tohle jsem říkal už když Dynamo hrálo doma s 1. FC Köln, i když tedy před týdnem se mi Losilla strašně líbil, co jsem koukal, tak se dostal i do sestavy kola. Si říkám, jestli není na čase stáhnout Oualiho

Reagovat
Kily

celkem pobavil komentátor, když se snažil vyslovit jméno Chlebosolova. Jo a tu věšteckou kouli neprodám, kdyby to někoho napadlo

Reagovat
stas87

vytiahni este nieco treba dva goly pre SGD

skoda,dynamo je schopne to otocit doma ale vonku to nejde..je to o prvom gole,aj na aue to tak bolo,tieto body budu chybat

Reagovat
Arne

Příští kolo Aue slehne v Berlíně a Dynamo udělá Paderborn, poslední dvě kola pak mají oba srovnatelně lehký los... Blbý je, že Dynamo bude muset udělat o bod víc než Wismut, hraje se na skóre a ne vzájemný.

Reagovat
stas87

to som ale presne nechcel aby dynamo muselo hrat s nozom na krku posledne dve kola...teraz je poznat ako vela chyba pote...pri vsetkej ucte k fortovi tak golovy utocnik fakt nie je,mat druheho poteho tak dynamo by take starosti nemalo si myslim,dufam ze v berline dostanu poriadnu naloz

Reagovat
Arne

Zase si vezmi, že Poté před zraněním nedal strašně dlouho gól, tak tři měsíce?! Fořt hrál dneska špatně? Já viděl jen část první půle, kdy byl na hrotu tuším Müller.

Reagovat
Kily

ono to ani nepřišlo, ale Poté se naposledy trefil v St. Pauli, kdyby se nezranil a v dalším jednom nebo dvou zápasech neukončil půst, tak nedal gól polovinu sezony. Fořta za sobotu těžko hodnotit, byl tam jenom chvíli, ale kromě toho gólu a střídání jsem si ho ani nevšiml

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Starke - Rafinha, van Buyten, Boateng, Contento - Tymoshchuk, Gustavo - Shaqiri, Pizarro, Can - Mandzukic

Reagovat
db18

ikdyž už to pomalu hrajem jak Leverkusen

3 DM, 2 "AM" a Mario

Reagovat
smazaný uživatel

Can hraje docela dost vysunutej a Piza taky nehraje upně na hrotu.

Reagovat
božský John

Jsem zvědavej na Braunschweig dalši sezonu, snad nedopadnou jak Furth

Reagovat
db18

Já počítám s tím, že se udrží - styl hry měnit nebudou a uhrajou s ním dle mne potřebný počet bodů (bude to takový ten nepříjemný soupeř, jako dřív Cottbus atp.)

Reagovat
JozkokozleJ

Nejake zasadne posily tazko ocakavat, takze sa obavam, ze to bude trapenie. Predovsetkym teda pre nezaujateho divaka. Pride mi, ze BL cim dalej tym menej praje vylozene defenzivnym muzstvam, preto v ich zachranu neverim a ich postup som si nezelal. Kazdopadne dufam, ze to nebude prepadak (Alebo mozno ano, to by znamenalo, ze by na priamy zostup zostaval uz len jeden plac, co by bolo pre Herthu lepsie ).

Reagovat
stas87

myslis ze ak sa teraz augsburg zachrani ze o rok nespadnu?o chvilu budu mat nalepku wiganu fürth to skusal cez ofenzivu-neuspel,eintracht to skusi opacne a uvidime ci to bude uspesna cesta

Reagovat
db18

když nebude mít FCA takovou smůlu na zranění, tak by to se záchranou nemuseli mít tak těžký...

tu roli Wiganu spíš vidim na Freiburg, který bude mít co dělat s nahrazováním odchodů...

Reagovat
JozkokozleJ

Podobne ako ocakavame, ze bude hrat Braunschwieg, to tuto sezonu skusil (na vyber nemal) Düsseldorf. Ale oni maju o dost kvalitnejsi kader, nez predpokladam, ze bude mat Braunschweig. Fortuna je na pokraji vypadnutia. Prave preto neverim, ze Eintracht bude s tou svojou jednoznacnou defenzivou uspesny. Mimochodom videl som na jesen cast zapasu DFB Pokalu Braunschweig - Freiburg a prislo mi to ako hra macky s mysou.

Augsburg hraje futbal (hoc teraz ich nasledovanych nemam), ktory je postaveny na nemeckej moderne. Dynamika, agresivita a "zadne srani s balonem" (mysleno hra na malo dotykov). Takze ak by konecne neprespali jesen, mohli by v klude hrat stred. Ak im vyjde zachrana.

Reagovat
db18

BVB prý za 15 mil. € ulovilo de Bruyneho

Reagovat
stas87

bild?ci kicker?

Reagovat
db18

Bild, který se ale odvolává ne belgický tisk (ikdyž údajně někde v belgii proběhla chyba v překladu)

Reagovat
stas87

to uz postoval niekto pod PL arbiter veri ze ho chelsea nepreda

Reagovat
jv

Ten věří taky všemu.

Reagovat
slovaňáák

Kdybych si měl vybrat mezi ním a často zmiňovaným Eriksenem, tak bych bral mnohem raději KdB. Zůstává ale otázkou, jak moc to je reálné, nevidím jediný důvod, proč by se ho měla Chelsea zbavovat. I přes skutečnost, že ho pravděpodobně pošle na další hostování..

Reagovat
jv

Třeba kvůli příchodu Schürrleho, protože by si ani do budoucna moc nezahrál. Jinak bych ho taky bral raději, i když ani jeden není úplně ideální kandidát.

Reagovat
stas87

ignjovski-prödl-sokratis-fritz

kroos-bargfrede

özcan-junuzovic-hunt

petersen

funny match moze zacat,piska aytekin takze kroos mozno nedohra

Reagovat
db18

Proč zrovna Kroos?

Reagovat
stas87

uz neviem kde hral v zaklade,prasil od zaciatku,v prvom polcase dostal zltu a modlil som sa aby vobec dohral,hral strasne agresivne na nase pomery

Reagovat
smazaný uživatel

Proč Homolka nebo kdo to komentuje říká van Bauten?

Reagovat
stas87

je to viac sexy

Reagovat
stas87

penalta v leverkusene sam bezi na mielitza,ten vybehne,postavi sa proti nemu,sam vystreli vedla ale ako striela tak prepadne cez sebastiana,aytekin to po dohode s asistentom odpiska...ma to byt penalta aj ked utocnik dohral akciu a zakoncile?

Reagovat
db18

Pokud mu to bránilo v řádném zakončení akce, tak ano (stejně, jako když tě obránce rozhodí z rovnováhy, ty "dokážeš" přihrát, ale balon jde za spoluhráčem do zámezí - dokončil si akci, ale pískne se faul)

Reagovat
stas87

sam ale mal dost casu zakoncit a aj zakoncil lenze ak bol v pohybe po strele,teda dokoncoval pohyb tak sa mu mielitz nemohol vyhnut,mielitz siel akoby na zem ale nemohol sa mu nijak vyhnut...co mal teda robit?

Reagovat
db18

situaci jsem neviděl, tak to nedokážu přesně posoudit (tu uvidim asi až zítra, protože nevím, jestli přes Plzeň stihnu sestřihy) - teď mne jen těší, že jsem předal pásku Kießlingovi

Reagovat
slovaňáák

Nic, já bych to jako penaltu neposoudil, protože Sam tu akci zakončil a střela šla mimo. Až potom přišel střet s Mielitzem, kterému se navíc on mohl vyhnout, podle mě. Jiný by to bylo, kdyby si míč kolem něj nějakým způsobem obhodil a mohl postupovat na bránu..

Reagovat
stas87

zatial ma to tolko nestve ale ak to skonci 1:0..od nas to nie je ziadna hitparada ale ukopat remizu..bral by som ju,leverkusen hra az moc citelne,vsetko pchaju stredom na rozbehnuteho andreho ci kießlinga

Reagovat
db18

Emre!

Reagovat
Allianz_Arena

dával Shaqiri ne?

Reagovat
db18

Emre Can tečoval hlavou

Reagovat
smazaný uživatel

Netečoval.. Asi.

Reagovat
db18

Tečoval - Mandžukić se tomu balonu vyhnul, ale Emre to prodlužoval

Reagovat
db18

...tak prý ne

Reagovat
Allianz_Arena

taky se mi zdálo, že netečoval. Stejně je to jedno, ale aspoň něco k řešení, dneska mě ten zápas výjimečně nějak nebaví...

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší než Slavia - Příbram. Mě to běží na noťasu a to je bída roku..

Reagovat
jv

Třeba už konečně toho generála odvolají, doufám.

Reagovat
smazaný uživatel

Bavoři

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, hlavně, že sem si vymazal neprohru FCA a šoupl sem, že v utkání Bayernu padne +2,5

Reagovat
slovaňáák

NURI ! Krásná střela

Reagovat
Arne

Ten Sammer se taky pěkně vybarvuje, hajzl jeden.

Reagovat
db18

...ikdyž zrovna to, že se ozývá zrovna Heidel moc nechápu - k tomu měl Bayern právo a je to normální jednání (a přestup obvykle oznámí hráč), za to u Götzeho/Rodeho je to něco jiného, protože tam by o tom měl v první řadě vědět klub a až poté by se měl oslovit hráč s konkrétní nabídkou (...a ještě k tomu, když Bayern hrozil žalobou kvůli lanaření Ribéryho bez povolení klubu)

Reagovat
Arne

Podle mě by bylo slušný se jim taky ozvat, ale to je jedno... Každopádně ta reakce, že Heidel nemůže vědět, co je hodné mistrovi, protože nikdy mistrem nebude, to je na pár facek.

Reagovat
jv

Reagovat
stas87
Reagovat
db18

já zas Krefeld a Kiel u Bonnu jsem netrefil tu "zkratku"

Reagovat
stas87

holstein krefeld som nevedel a este wattenscheid,inak vsetko

Reagovat
Arne

Uerdigen a Halle.

Reagovat
stas87

a kedze uz su tu tie derby tak tu je maly kviz ku nim:

http://www.sporcle.com/games/BTSV1895/football-derbies

Reagovat
db18

to je šatný, tam stačí znát jednoho účastníka

Reagovat
JozkokozleJ

Mam rad, ked sa obrancovi vymsti to krytie lopty za ucelom, aby sa ta dostala do autu. Avevor necakal, ze Ramos zabojuje

Reagovat
stas87

moc nechapem preco avevor reklamoval faul kedze to predovsetkym bol jeho zly pohyb..

ale zatial je to zo strany bsc sialenost,nepresnosti,kombinacie na prehustenom priestore...keby st.pauli bolo viac futbalove tak dominuje nad zapasom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

...nejvíc se mi takhle líbilo, když Vidal zahrál patičkou, aby se balon odrazil od Müllera a Bayer kopal od branky - nakonec z toho byla pěkná asistence na gól

Reagovat
stas87

tak teraz malo mat st.pauli 11ku...ndjengova noha bola poriadna vysoko a jasne kopol do hlavy thye skoda ze dopredu je dobry len ben-hatira a aobca allagui,ronny to dneska asi odchodi,franz je celkom neisty,nepaci sa mi to,hertha by mala poriadne pridat ak chce vyhrat,ak by st.pauli pridalo futbalovost na rovnaku uroven ako bojovnost tak minimalne remizuje

Reagovat
smazaný uživatel

No Ndjengova noha se solidně proletěla vzduchem. Nicméně přišlo mi, že po golu se ta kombinace o něco zlepšila a nebylo to tak nervozní jak ze začátku. Jinak naprostý souhlas. Gólem to smrdělo už po Franzově podklouznutí, nemluvě o závěru poločasu. Snad se po přestávce zvednou...

Reagovat
JozkokozleJ

He-He Herta

Reagovat
JozkokozleJ

h

Reagovat
JozkokozleJ

Ale musis priznat, ze vylozene zasluzene, tak ako popisoval vyssie stas, to dnes nebolo. Ale ofenzivne akcie Herthy, na rozdiel od tych St. Pauli, mi prisli o dost nebezpecnejsie a hlavne vedome, kdezto domaci to tlacili viac volou. Tak ci tak, pekne tri body

Reagovat
JozkokozleJ

* musim.

Inak by to vyzeralo, ze si tu vediem dialog sam so sebou. Pritom spravne je monolog.

Reagovat
Arne

Závěr pěkný, ale to je tak všechno... Nebyl to dobrý výkon. Docela se mi začíná nezamlouvat Thomas, aby ta roční pauza bez BL na něm nezanechala špatnej vliv.

Reagovat
JozkokozleJ

Krafta som nikdy nepovazoval za nejak vynimocneho golmana, ale treba uznat, ze v tejto sezone parkrat v dolezitych momentoch podrzal. Penalta, ktoru dnes vyrobil, bola jasna a uplne zbytocna. Co konkretne sa ti nezamlouva?

Inak vratil by som sa k "faktor Ronny". To je nieco neskutocne. Ak dostane s loptou pred sestnastkou a aspon jeden meter priestor a dve sekundy casu, na 90 % je z toho sibenica. Samozrejme hral cely zapas "naprd", ale to tiez v Cottbuse a par dalsich zapasoch, ktore svojsky obratil v zavere v prospech Herthy. Tu sa ale vraciame k starej debate o tom, aky bude mat toto dosledok v 1.BL.

Inak, myslim, ze sa cim dalej, tym viac zrealnieva odchod Lasoggu, napr. i ako soucast prichodu Bellarabiho.

Reagovat
Arne

Jak tehdy na jaře chytal za Bayern, tak jsem ho považoval za brankáře s jedním z nejlepších reflexů na světě... Mně se fakt líbil a podle mě byl v minulý sezóně o pořádný kus nejlepším naším hráčem.

Ale tuhle sezónu se mi prostě nelíbí... Připadá mi jako průměr druhý ligy, jeho jistota a takový to přesvědčení je pryč. Mám pocit, že sám cítí, že druhá liga je hodně pod jeho úroveň a nedokáže se namotivovat. Snad to po létě bude lepší, však to si zase zachytá.

Pokud neodejde Ramos, tak je Lasagne jasnej, bohužel... A bude to strašná škoda, takhle nadějnýho útočníka zase dlouho mít nebudeme.

Reagovat
jv

Jinak Langkamp a van der Bergh by mohli být přesně ty posily, které potřebujete, navíc by oba sedli do Josova stylu - tímhle směrem je třeba posilovat a potom bych neměl strach. Na druhou stranu na levé straně by už byl docela přetlak a po Bastiansovi už nechci moc případné posily hodnotit, potom se to většinou vymstí.

Reagovat
Arne

Langkamp, proč ne, pokud nějaký stoper odejde, popřípadě dva... Ale van der Bergha, že se o něm vůbec spekuluje, to nechápu. Tam máme hráčů spoustu a lepších, podle toho, co můžu vidět tuhle sezónu.

Reagovat
jv

Tak on mi přijde jako takový hráč ve stylu "nic moc nepokazím, ani nevymyslím", ale zase je blbost si brát takového hráče, když tam máte Hollanda a Bastianse (snad se ještě zvedne), případně v nouzi nejvyšší by zaskočil Kobi a ještě je tam koukám Fardi (asi definitivně odejde, když mu končí smlouva). Nebo je možnost, že by se s ním počítalo na křídlo, ale to by nebylo směrem dopředu k ničemu, takže nesmysl.

Reagovat
JozkokozleJ

Stopera je treba urcite. Franz mava tie svoje zranenia, Hubnik mava to svoje "nestasticko" a je otazne, ci sa s nim este pocita, resp. ci bude chciet sediet. Jankera ani nespominat, takze tam zostava Brooks a Lustenberger.

Tiez nerozumiem tomu, ze Luhukay odstavil Hollanda a Bastiansa (vlastne i ten a Niemeyer teoreticky mozu na stopera). Holland nehraval zle. Van der Bergh, o tom neviem, co si mysliet. Je rychly, vyborne podporuje ofenzivu. Na druhej strane technika kvalitna slaba a spociatku sezony, co si pamätam, mal v defenzive velke diery.

Reagovat
jv

Bellarabi by mohl být pro Herthu trefa, už měl prorazit letos, ale to zranění mu to zkomplikovalo. Moc se mi však nechce věřit tomu, že by Bayer přiváděl Lasoggu, když mají Milika, to by moc smyslu asi nedávalo.

Reagovat
db18

Můžou přejít na hru s dvouma hrotama - teď jim odejde Schürrle a už na AM nebudou mít tolik alternativ

Reagovat
jv

To je možný, ale spíš někoho na křídlo/AM přivedou a moc se mi taky nechce věřit, že by se zbavili Bellarabiho, snad jedině hostování, ale to Arne odmítá (takhle se spekuluje o tom, že by do Herthy mohl zamířit Leitner).

Reagovat
jv

Tak Ronny má ve 2. BL mnohem lepší bilanci než brácha, i když ten měl především velký přínos do hry. Je možný, že z něho pro Herthu roste takový "maličký Marcelinho" a strašně bych mu přál, aby se prosadil.

Reagovat
Arne

Tak 100. pro Herthu.

Reagovat
jv

Už se těším na příští sezónu.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Schalke už vede - tak snad to udrží a půjdou do LM místo HSV (na HSV je bych řekl, ještě moc brzo )

Reagovat
jv

Přesně, EL jim zatím bude stačit.

Reagovat
db18

...jestli na ně taky nebude moc

Reagovat
jv

To je otázka, ale pořád lepší než Freiburg.

Reagovat
JozkokozleJ

Minule som cital vyjadrenie Güntera Bittengela, ktory bol z hry SCF nadseny. Kazdopadne absencie Krmaša, Schutera a Rosenthala im to vyrazne skomplikuju boj o EL. Osobne si prajem Freiburg a jednoho z dvojice Frankfurt, M´gladbach (asi o pol percenta toho druheho kvoli Krusemu).

Reagovat
db18

Absence Krmaše?

Reagovat
JozkokozleJ

Znie to ako blby vtip, ale skutocne to tak je. On vyhrava takmer vsetky hlavicky, rozhodcovia mu hru rukami piskaju minimalne (a ze toho vyuziva), ma klud v rozohravke, rozumie si s Diagnem. Chlavy Streicha na jeho adresu nie su len nejakym placanim do vetra.

Reagovat
db18

Však Krmaš ale prodloužil ne? (Jestli ne, tak by mohl do Plzně nahradit Čišovského )

Reagovat
JozkokozleJ

Myslel som absencie v poslednych zapasoch v boji o EL. Krmas a Rosenthal su zraneni. Schustera som tam zaradil chybne, ten si karetny trest odpykal proti Bayernu.

Reagovat
db18

Aha - já myslel, že už mluvíš o další sezoně, když si napsal Kruseho k VfL (Rosenthal půjde totiž do Eintrachtu)

Reagovat
JozkokozleJ

Mozno som zbytocne v ramci jedneho odstavca zmiesal dve sezony. Rosenthal je koliesko v stroji, Kruse je motor.

Reagovat
db18

Nevím, jak je to letos - ale po jeho příchodu se mi Rosenthal zdál trochu jako řídící jednotka

Reagovat
JozkokozleJ

"Koliesko v stroji" mozno vyznelo pejorativne, ale nemalo. Posledne zapasy su dokazom, ze bez Rosenthala ide ofenzivny vykon Freiburgu a i Kruseho dole. Ale Kruse je ten, ktory primarne rozhoduje vyrovnane zapasy svojou individualitou.

Reagovat
Arne

Mám na škole profesora, kterej fandí Freiburgu a když se o fotbale bavíme, v jednom kuse Krmaše chválí.

Reagovat
jv

Přeje si Evropu?

Reagovat
Arne

Jo, i když mu to vymlouvám.

Reagovat
JozkokozleJ

Byt dlhodoby fanusik Freiburgu, pri odpovedi by som nezavahal a veril manazmentu a Streichovi.

Reagovat
jv

Beru to spíš z toho pohledu, jakou šanci by kdo měl a vychází mi tam zkrátka líp HSV. Z Freiburgu si balí kufry Flum, Rosenthal, Kruse, Caligiuri a možná další, to už je pro takový klub citelný zásah a do toho si nedovedu představit zápasy v EL. Ono je dost dobře možný, že budou do poslední chvíle bojovat o záchranu (ale to pod Streichem asi tak úplně nehrozí), zatímco Hamburk má potenciál jít kupředu a při citlivém doplnění by mohl klidně něco uhrát, čemuž bych u Freiburgu moc nevěřil. Jako druhého si pak přeju taky Hříbata, Eintracht by to ještě neustál a potřebuje čas, třeba za rok, když mu ty výkony vydrží (tomu právě nevěřím).

Reagovat
db18

Reagovat
JozkokozleJ

V podstate suhlasim. K tym odchodom, spekulacie viria i nad Diagnem a Gintrom. Ked pisem Freiburg, nie je to vysledok rozumovych uvach (aky by to malo dosledok na SCF, na BL a jej koeficient), ale vylozene toho, ze im prajem, aby si tu Europu zahrali (snad by skupinu uhrali), a to preto, ze ma pocas tejto sezony bavili snad najviac zo vsetkych BL muzstiev.

Reagovat
jv

Osobně bych jim to na základě výkonů taky přál, ale problém je ten, že většina těch hráčů, kteří "dělali" letošní Freiburg odejde, takže navázat na letošní výkony asi nebude tak snadné, i když zrovna Streich je alespoň nějaká záruka, že by se to mohlo, při určitém doplnění, podařit.

Reagovat
db18

Adler nasbíral 5 žlutých karet a vykartoval se na příští zápas - posledním gólmanem, kterému se to povedlo byl Hoffmann za TSV 1860 München v sezoně 01/02

Reagovat
jv

...na druhou stranu se mu ani s tou jeho obranou nejde divit, to by nervy udržel opravdu málokdo.

Reagovat
db18

Osobně mne překvapilo, že posledně se to brankáři povedlo až tak dávno - obzvlášť, když takovou dobu potom jetě chytal Kahn a pár sezon také Lehmann (no, a Wiese šel radši na rudou )

Reagovat
jv

Tim je jiná klasa.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Arne

Já se divím, že tam do nikoho ještě nestrčil jako tehdy Kahn toho Rakušáka... Třeba Mancienne dneska zase ukázal, že než ho tam mít, je snad lepší hrát v deseti.

Reagovat
jv

Taky jsem si říkal, kdy tam někomu dá po hubě. Jinak jsem si u Adlera všiml, že ho dobrý zákrok až neskutečně motivuje a potom si myslí, že chytí "všechno" a třeba až nesmyslně vyběhne, i když na druhou stranu se mu nejde divit, když on vyrazí střelu a všichni tam zůstanou stát a hráč má klidně další pokus.

Reagovat
db18

No, Mancienneho už si takhle jednom zápase podal (ikdyž zrovna v situaci, za kterou asi ani tolik nemohl )

...a Jansen se dost vztekal na van der Vaarta - jestli orpavdu nebyl fit, tak se divím, že nešel dolů už v tom prvním poločase

Reagovat
jv

Nebyl, ale Fink ho tak i díky dalším absencím nasadil (on sám taky chtěl hrát) a ze začátku to nebylo špatný, akorát postupně se úplně vytratil a ve druhý půli už snad ani nebyl u míče.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele