Bundesliga preview - 27. kolo

05.04.2008, 09:26, aktualizováno 06.04.2008, 09:38
Previews
Už na devět bodů může zvýšit Bayern Mnichov náskok v čele německé ligy. Stačí jediné - doma porazit průběžně jedenáctou Cottbus. V Bundeslize začaly mohutně bodovat sestupem ohrožené týmy. To je nebezpečí pro Borussii Dortmund. Žlutočerní potřebují tři body, v cestě však stojí ambiciózní Bayer Leverkusen.
MSV Duisburg - Energie Cottbus  (pátek 20:30)
V předehrávce 27. kola přivítá v pátek večer domácí MSV Duisburg v duelu o záchranu hráče Energie Cottbus, která sídlí momentálně na 15. místě, těsně nad hranicí sestupové zóny.

Trenér Duisburgu Rudi Bommer věří i v tomto důležitém zápase vítězné jedenáctce z minulého zápasu proti Brémám: "Všichni nasazení hráči díky tomuto úspěchu nabrali patřičné sebevědomí a vyběhnou zítra na trávník s širokou hrudí, aby ze sebe vydali všechno k získání cenných třech bodů. Proto nevidím žádný důvod sestavu nějak měnit", říká trenér Bommer. Personálně je na tom velmi dobře a může se spolehnout na široký kádr, mimo Oliviera Vigneaua a Silvia Schrötera. Protože Tobias Willi se vrací po vykurýrované chřipce, musí Fernando Avalos a Bojan Vrucina na lavičku. Zebry se chtějí pustit do útoku již od samého začátku a nedat soupeři žádnou šanci. Ale trenér Bommer tuší, že Cottbus se bude spoléhat hlavně na pečlivou obranu a brejky. Úspěšný recept, jak překonat tento obranný val, našel Duisburg ve standardních situacích. Ivica Glič je na prvním místě v Bundeslize před Diegem z Werderu Brém, co se týče proměnění přímých kopů.

Chotěbuz se před zápasem proti Duisburgu bojí o Igora Mitreskiho. Makedonský obránce si stále stěžuje na svalové problémy a nemohl v úterý trénovat. Trenér Prašnikar se o jeho náhradě rozhodne později. Cottbus chce zvýšenou agresivitou dosáhnout v Duisburgu pozitivního výsledku. Po vítězství nad Herthou na domácí půdě, chtějí hráči Cottbusu dosáhnout vítězství i na půdě soupeře, na které Energie letos stále čeká.
MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:
Starke - Lamey, Filipescu, Schlicke, Caceres - Grlic, Bodzek, Tararache - Maicon - Ishiaku, Niculescu
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - da Silva, Radeljic, Cvitanovic, Ziebig - Bassila - S. Angelov, Skela, T. Rost - Rivic, B. Jelic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfL Wolfsburg - Hannover 96  (sobota 15:30)
V sobotním dolnosaském derby se utká ve Volkswagen Aréně Vfl Wolfsburg a jeho kolega ze středu tabulky Hannover 96. "Vlci" se díky sedmému vítězství v jarní části ligy pevně zakousli do horní poloviny tabulky (8.)

"Derby má vždycky zvláštní charakter. Každý ví, že právě pro naše fanoušky má tento zápas velký význam. Samozřejmě se pokusíme dát do hry vše, co je v našich silách." vysvětluje trenér Wolfsburgu Felix Magath. 54-letý trenér si je jistý, že jeho hráči půjdou do zápasu s velkým nasazením a podporu si slibuje též od domácích fanoušků.

Otazníky visí nad nasazením Makota Hasebeho, Jonathana Santany a Marcelinha. Všichni tři se však zůčastnili týmového tréninku. Určitě nenastoupi útočník Grafiti, který si vysloužil za své vyloučewní v minulém kole zákaz stertu v pěti zápasech. Ze zdravotních důvodů bude chybět Danijel Ljuboja, kterého trápí stehenní svaly. Felix Magath očekává vysoce motivovaného soupeře, který bude chtít "Vlkům" co nejvíce znepříjemnit cestu na pozice zaručující poháry.

Hannover 96 v průběhu této sezóny zažil nespočetné úspěchy i porážky, jako třeba poslední zápas podzimní části, kdy inkasoval 5 gólů od Chotěbuzi a kolo před tím zahrál výborně proti Brémám (4:3). Vítěz DFB Poháru z roku 1992 má sehraný tým, který posílil v zimě jediný hráč, Valerien Ismael. Útočník Mike Hanke se mohl shledat na trávníku s bývakými spoluhráči, jelikož v létě přestoupil do Hannoveru právě z VfL Wolfsburg. Hanke se však v mnulém kole nechal vyloučit a tak se na kamarády a přátele bude dívat jen z tribuny. Ale jedenáctka Dietera Heckinga má ještě jiné eso v rukávě v podobě "žolíka" Jiřího Štajnera, který se dostal opět do výborné formy. V obraně bude pravděpodobně chybět nejstarší hrající obránce v Bundeslize Michael Tarnat (38), který má natrženou šlachu.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Ricardo Costa, Madlung, M. Schäfer - Gentner, Josué, Hasebe - Marcelinho - Ljuboja, Dzeko
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - Cherundolo, Ismael, Fahrenhorst, C. Schulz - Balitsch, Lala - S. Pinto, Bruggink, Huszti - Štajner
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Arminia Bielefeld - Karlsruher SC  (sobota 15:30)
Do škatulky méně sledovaných utkání bychom měli zařadit souboj mezi Bielefeldem a hosty z Karlsruhe. Ovšem zápas to může být zajímavý, vždyť Karlsruhe platí za černého koně soutěže a Bielefeld dokázal v poslední době celkem zdatně konkurovat svým soupeřům.

I přesto však Arminii patří nelichotivá sedmnáctá pozice, což je příčka, která by na konci sezóny znamenala sestup do 2. Bundesligy. A právě tomu chtějí v Bielefeldu zabránit. Jednoduché to mít nebudou. Další týmy okupující spodní patra tabulky jako Norimberk či Duisburg nabírají v posledních utkáních solidní formu, především Duisburg se v předešlých dvou kolech postaral o pořádný rozruch, když dokázal porazit lídry z Mnichova i brémský Werder. Kouč Arminie spřádá plány, jak co nejlépe splnit záchranářskou misi a zůstat u klubového kormidla i v sezóně příští. Z pěti posledních klání se podařilo Bielefeldu vydřít čtyři body za stejný počet remíz, ovšem k záchraně Frontzeck potřebuje, aby jeho tým vítězil. V utkání mu budou chybět zranění Michael Mutzel s Maikem Frankem, návrat hlásí Andreas Gorlitz.

Karlsruhe po počáteční euforii v poslední době prožívá krutý zásah reality a z výšin se propadá do středu do tabulky. I to je ale vzhledem k tomu, že Karlsruhe je tým, jenž před sezónou postoupil z druhé ligy, velkým úspěchem. Když k tomu přičteme i fakt, že tento malý klub dokázal potrápit i řadu favoritů v čele Bayernem Mnichov či Leverkusenem, tak nezbývá než smeknout. Minulý víkend si navíc bývalý klub Olivera Kahna zajistil služby nadějného Tima Sebastiana z konkurenční Hansy Rostock. "Sebastian byl naší volbou číslo jedna na post defenzivního záložníka, pročež jsme šťastni, že se nám jej podařilo přivést. Timo je mladý německý fotbalista s obrovským potenciálem, jemuž může při správném zacházení do několika let ležet celá Bundesliga u nohou," prohlásil sebevědomě a s růžovými vyhlídkami generální manažer klubu, Rolf Dohmen.

Souboj by to měl být vyrovnaný, za mírného favorita je označováno Karlsruhe, ovšem ten hraje lépe především na domácím hřišti, navíc Arminii jde opravdu o hrdlo. Arminia se bude spoléhat především na svého elitního střelce, Poláka Artura Wichniarka, jenž už nastřádal osm ligových gólů. Zlým mužem v jejich týmu je německý veterán Jörg Böhme, který má na svém kontě už šest žlutých karet, k tomu přičteme i jednu červenou a z Böhmeho se stává postrach subtilnějších soupeřů. Na druhé straně je hlavní hvězdou Tamas Hajnal, který z pozice ofenzivního záložníka vsítil deset gólů, což jej řadí mezi nejlepší kanonýry německé ligy. Jeho umění si nemohla nepovšimnout řada špičkových klubů v čele s Borussií Dortmund, s níž prý podepsal předběžný kontrakt, který vstoupí v platnost příští sezónu.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Fernandez-Schuler, Bollmann, Kučera, Mijatovič-Kirch, Marx, Kauf, Böhme-Wichniarek, Eigler.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
Miller-Görlitz, Eggimann, Eichner, Timm-Buck, Porcello, Kennedy-Hajnal-Freis, Iashvili.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hertha BSC - Werder Brémy  (sobota 15:30)
V souboji týmů, které čekají už čtyři kola na tříbodový zisk, přivítá Hertha na domácí půdě Brémy. "Werder musí nutně bodovat a ani my nechceme zklamat naše fanoušky. Bude to vypjatá partie," prohlásil kapitán týmu z hlavního města Arne Friedrich.

Hertě se v posledních týdnech výsledkově nedaří, herně to ovšem taková bída není. Stejně jako v minulém domácím utkání proti Schalke byli Berlíňané i před týdnem v Chotěbuzi (oboje 1:2) minimálně vyrovnaným týmem, vinou neproměněných šancí ale nešťastně prohráli. "Hráli jsme dobrý fotbal, s výsledkem ale spokojeni být nemůžeme. Nyní to chce potvrdit naše výkony a konečně také vyhrát. Brémy jsou na rozdíl od nás pod tlakem, což by mohlo být naší výhodou," řekl Dieter Hoeness, manažer berlínského celku, který se nyní v tabulce nachází v zemi nikoho - na sestup i na pohárové příčky má deset bodů náskok, respektive ztrátu.

Co se týče výkonů a výsledků na jaře, je zatím Werder zřejmě největším zklámáním. Jen osm bodů ze sedmi utkání je po dobrém podzimu pro klub s ambicemi na titul velmi málo. Z posledních čtyř utkání získal severoněmecký tým jen bod za remízu v Bielefeldu, prohrál navíc ve Stuttgartu (3:6), s Wolfsburgem (0:1) a v minulém kole vyplenil Weserstadion i o záchranu bojující Duisburg (1:2). Nyní mají svěřenci trenér Schaafa jedinečnou příležitost výsledky zlepšit, Olympiastadion je totiž jejich oblíbenou destinací. Z posledních pěti utkání v Berlíně čtyři vyhráli, v minulé sezoně dokonce drtivě 4:1.

"Tým na trénincích pracuje velmi dobře. Dříve nebo později se to ukáže i v zápasech," věří ve zlepšení Thomas Schaaf, kterému budou chybět zranění Daniel Jensen (stehenní sval), Aaron Hunt (přitahovač) a Pierre Womé. Na druhé straně berlínský kouč Lucien Favre postrádá Steva von Bergena (stehenní sval), dlouhodobě zraněné Schmidta a Lúcia a mimo hru je pravděpodobně i Patrick Ebert, kterého nahradí stejně jako minulý týden Lukasz Piszczek. Stoprocentní není ani Marko Pantelič, v případě potřeby zaskočí Lima.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Chahed, A. Friedrich, Simunič - Lustenberger, Mineiro - Piszczek, Kačar, Skácel - Raffael, Pantelič
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Owomoyela - Baumann - Frings, Borowski - Diego - Klasnič, Almeida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - Hansa Rostock  (sobota 15:30)
Po Barceloně přivítá Schalke ve své Veltins Areně soupeře jiného formátu – Hansu Rostock, která je po neuspokojivých výsledcích z posledních týdnů dosti namočená v boji o záchranu.

Naopak Königsblauen se díky vynikající formě z posledních ligových zápasů vyšplhali na třetí příčku, k čemuž jim dopomohl získaný bod v Karlsruhe v minulém kole. "Na konci sezony chceme být na místě, které nám zajistí opět start v Lize mistrů. Doma proti Rostocku musíme vyhrát, to nad všechnu pochybnost," prohlásil trenér Slomka.

Před zápasem v Karlsruhe Schalke vyhrálo třikrát za sebou a zdálo se, že v týmu vládne pohoda. Opak byl ale pravdou, po šťastně uhájené remíze na půdě nováčka ligy kritizoval své spoluhráče Kevin Kuranyi. Náladu v týmu pak nezvedla ani úterní porážka 0:1 s Barcelonou. Mirko Slomka nemůže minimálně pro tento zápas počítat se zraněnými záložníky Rakitičem (kotník), Zé Robertem (svalové problémy) a Bajramovičem (prst), k nimž se nově přidal i krajní obránce Rafinha (kyčel).

Už šest utkání čeká na výhru Hansa, která naposledy slavila plný bodový zisk v polovině února v zápase proti Frankfurtu (1:0). Od té doby se celek od Baltu zmohl na tři remízy a pětibodový náskok na sestupové vody se již zredukoval na body dva. "Věřím tomu, že opět dokážeme naši sílu a soudržnost," řekl trenér Frankf Pagelsdorf. V minulém kole Rostock nešťastně prohrál doma s Wolfsburgem 0:1 gólem z poslední minuty.

Pagelsdorf má opět pěkně zaplněnou mardoku. Mimo hru jsou Yelen (infekce), Hänghe (vazy), Beinlich (meniskus) a Dorn (střevní chřipka). Navíc obránci Orestes a Stein mají stop kvůli páté žluté kartě, do zápasu zřejmě nazasáhne ani bývalá opora Schalke Victor Agali, jenž má problémy s kondicí.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Westermann, Bordon, Krstajič, Pander - Ernst, Jones - Asamoah, Kobiashvili - Halil Altintop, Kuranyi
Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:
Wächter - D. Langen, Sebastian, Gledson, Pearce - Bülow, Rathgeb - Bartels, Rahn - Kern, Menga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 7.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
V jednom ze sobotních zápasů 27. kola přivítá 7. Eintracht Frankfurt na hřišti vyprodané Commerzbank Arény poslední FC Norimberk. V jarní části dobře nastartovaný Eintracht bude chtít odčinit nakládačku z úvodního zápasu (1:5) a Norimberk se bude snažit konečně vymanit z pásma sestupu.

Frankfurtský klub netíží žádné břemeno a může vyběhnout na trávník s lehkostí. Problémům se ale bohužel nevyhne. Mnoho hráčů základní sestavy je zraněno a zbytek musí improvizovat. Friedhelm Funkel neskrývá, že si dělá starosti, jak obsadit pozice v obraně, kde zejí prázdnotou místa stabilních obránců Sotiriose Kyrgiakose (obnovené zranění nosní přepážky) a Árona Galinda (natržené svalové vlákno). K dispozici mu budou opět Mehdi Mahdavikia a Junichi Inamoto, ale na plných 90 minut to Funkel ještě nevidí. Kdo by mohl nastoupit od začátku, je uzdravený Vasoski.

V případě výhry by mohl Eintracht dosáhnout cíle 45 bodů, který si stanovil. Nejdřív ale musí porazit Norimberk, který nebude vůbec lehkým soupeřem. "1. FCN má daleko lepší mužstvo, než ukazuje pozice v tabulce," říká trenér Funkel a netají se velkým respektem. Že se "Club" propadne až na dno tabulky, nikdo neočekával.

Minulý týden se situace pro Norimberk sice zhoršila, přesto nastoupí do zápasu s chutí a odvahou. "Jestli budeme hrát, jako proti Bayernu, tak nás nikdo neporazí" ,věří si nejlepší střelec Norimberku Zvjezdan Misimovič. "Necháváme ve hře neproměněné šance, tím se momentálně lišíme od druhým klubů. To musíme změnit. Hrajeme kompaktně, ale vepředu nemáme úspěch. Své šance musíme lépe využít. K tomu potřebují hráči instinkt zabijáka", dodává trenér von Heesen. Šance obou klubů jsou prakticky stejné, i když každý vychází z jiné pozice. Problémy s obranou bude mít i Norimberk. Nenastoupí vykartovaný Anderas Wolf a Marco Engelhardt, stejně tak zranění Jaouhar Mnari (problémy s kolenem) a Dominik Reinhardt (natržená svalová vlákna). Prognózy pro "Club" jsou dobré. Vitteka a Misimoviče spojují příjemné vzpomínky na Eintracht. Vittek vstřelil proti Frankfurtu svůj poslední gól a Misimovič se v jarní části zatím trefil v každém zápase proti mužstvu, proti kterému se trefil na podzim, dobré vyhlídky má tedy i proti Frankfurtu.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - P. Ochs, Russ, Vasoski, Spycher - Inamoto - M. Fink, Köhler - Fenin, Weissenberger - Amanatidis
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kristiansen, Abardonado, Glauber, Pinola - Kluge, Galásek - Vittek, Misimovic, Saenko - Charisteas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfB Stuttgart - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Šlágrem kola můžeme bez okolků označit souboj mezi úřadujícím mistrem ligy ze Stuttgartu a fantomem letošního ročníku Hamburku SV, který se momentálně nachází na výborném druhém místě, které si chce bezpochyby minimálně udržet a také pokusit se zaútočit na vedoucí Bayern.

Hamburk dává svými výkony z dosavadní části bundesligové soutěže zapomenout na otřesné výsledky z minulé sezóny, kdy na jedné straně sice bojoval v Lize mistrů, a na straně druhé se rval o záchranu v domácí soutěži. Nynější druhé místo je tedy pro širokou veřejnost velkým překvapením. Přesným opakem jsou domácí. Stuttgart totiž po loňské veleúspěšné sezóně, kdy vyfoukl titul favoritům z Brém či Bayernu, prožil poměrně dosti špatnou podzimní část ligy, ovšem v té jarní se začíná razantně zvedat a stále ještě může snít o tom, že si start v milionářské soutěži zopakuje i v příštím ročníku.

Jak již bylo řečeno, po Vánocích Stuttgart zcela obrátil a začal stoupat do nejvyšších pater německé tabulky. Lví podíl na tomto nevídaném vzestupu má především jedno jméno. Říkáte si, jeden hráč přeci mužstvo nedělá, to je sice pravda, ale přesto se dá polemizovat, že bez Maria Gomeze by letos Stuttgart byl přinejmenším poloviční. Německý reprezentant latinskoamerického původu se stal fenoménem letošního ročníku uznávané 1. Bundesligy a svými brankami, asistencemi, nespočtem střel a vysoce aktivní hrou se během dvou sezón stal pro ofezivní hru Vfb takřka nepostradatelným. Bohužel pro Stuttgart je ale Gomez zraněný a proti HSV jistojistě nenastoupí, přinejmenším v základní sestavě určitě.

Naopak nejzářivější hvězda Hamburku, nizozemský kapitán Raffael van der Vaart, by měla být připravena. Hamburk i Stuttgart zatím produkují relativně líbivý fotbal s množstvím gólových akcí i samotných branek. Cíle obou klubů pro příští sezónu jsou vysoké, Hamburk hlásá, že se na mezinárodní scéně chce vyrovnat týmům jako Barcelona, AC Milán či Manchester United. Pro tento smělý úkol bude nezbytně nutné udržet v kádru hvězdy v čele se zmiňovaným Van der Vaartem nebo belgickou stoperskou hvězdičkou Vincentem Kompanym, na nějž si brousí zuby řada velkoklubů v popředí s Rossoneri a Chelsea FC. O holandského kapitána Hamburku zase jeví zájem Valencie, Juventus, Real Madrid a taktéž Chelsea, kde by mohl nahradit Franka Lamparda, jenž se v létě možná vydá do Katalánska.

Armin Veh bude postrádat již zmiňovaného "SuperMaria" Gomeze. Na hrotu se tak vedle Cacaua postaví Rumun Marica. Chybět bude rovněž zraněný švýcarský internacionál Ludovic Magnin. Návrat do hry naopak hlásí Bastürk, jenž by neměl chybět v zahajovací jedenáctce, a také Osorio.

Kouči HSV Huubu Stevensovi bude při utkání v Daimler-Areně najisto chybět suspendovaný David Jarolím, dle výzkumů jeden z nejneoblíbenějších fotbalistů Bundesligy. Nastoupit nebude moci ani další hříšník Joris Mathijsen. Chybět bude i zraněný chorvatský hrotový útočník Ivica Olič. Zodpovědnost tak bude na Guerrerovi. Po delší pauze se vrací i Egypťan Mohammed Zidan.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich-Osorio, Meira, Delpierre, Boka-Pardo, Hilbert, Hitzlsperger-Bastürk-Marica, Cacau.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost-Boateng, Kompany, Demel, Atouba-de Jong-Trochowski, Reinhardt, Zidan-van der Vaart-Guerrero.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen  (neděle 17:00)
Borussia přivítá na svém stadionu Leverkusen. Oběma týmům se v poslední době nevede tak, jak by si představovaly. BVB čeká na výhru pět kol, Bayer zase odešel poražen ve třech posledních utkáních za sebou.

Hráči Dortmundu se naposledy z plného bodového zisku radovali před měsícem a půl, kdy doma těsně porazili Rostock. Od té doby si však připsali jen tři remízy, z čehož je jen třináctá příčka. Sezonu Borussii zachránil domácí pohár, ve kterém se dostala až do finále a má tak zajištěný start v Poháru UEFA pro příští sezonu.

V minulých dvou kolech uhráli svěřenci Thomase Dolla remízy s Karlsruhe (1:1) a v Bochumi (3:3). "V těch utkáních jsme nechali čtyři body. V Bochumi jsme až na první čtvrthodinu hráli velmi dobře," prohlásil sám trenér BVB. Mimo hru je veterán Wörns, který pyká za pátou žlutou, a dlouhodobě zranění Weindenfeller, Degen a Blaszczykowski.

Leverkusen v poslední době nemá výsledky odpovídající jeho kvalitě a jen díky zhruba stejnému rozpoložení jeho soupeřů v boji o pohárové příčky se drží stále na čtvrtém místě. V minulém kole prohrála Werkself doma překvapivě s Frankfurtem 0:2, to nejhorší však přišlo ve čtvrtek, kdy v prvním čtvrtfinále Poháru UEFA BayArenu vyplenil petrohradský Zenit 4:1.

"Teď prostě nehrajeme dobře jako dřív. Tohle je pro nás hodně hořká pilulka," posteskl si kouč Michael Skibbe. Dobrým signálem pro něj a jeho družinu je fakt, že tým je ve zcela kompletním složení. Na Dortmund se navíc Bayeru daří, v posledních pěti utkáních proti němu čtyřikrát vyhrál, na podzim v Leverkusenu se zrodila remíza 2:2.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
M. Ziegler - Rukavina, Hummels, Kovač, Dede - Kehl - Kringe, Tinga - Federico - Valdez, Petrič
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, Haggui, M. Friedrich, Sarpei - Barbarez, Rolfes - Kießling, B. Schneider, Barnetta - Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayern Mnichov - VfL Bochum  (neděle 17:00)
Allianz Aréna dnes hostí utkání mezi domácím Bayernem Mnichov, jenž přivítá Vfl Bochum. Bayern se ze sebe bude snažit setřást drobnější krizi, jíž právě prochází. V posledních dvou bundesligových utkání totiž uhrál jen jeden bod proti soupeřům ze sestupových pater tabulky a ve čtvrtek nedokázal zvítězit ani v domácím utkání Poháru UEFA proti Getafe.

Getafe je jedním z největších překvapení soutěže. Laudrupovi svěřenci nadchli v osmifinálovém kole, když s přehledem vyřadili favorizovanou Benficu. Navíc velmi obstojně si vedou i v La Lize a není divu, že o Laudrupa je mezi velkými kluby patřičný zájem. V utkání proti Bayernu to dlouho vypadalo na výhru bavorského velkoklubu, ovšem v nastaveném čase vyrovnal Cosmin Contra na konečných 1:1, což pro Getafe může být velkou výhodou pro domácí odvetu.

Neúspěch s Getafe ale není jediným, co mnichovské v poslední době trápí. Před dvěmi týdny svěřenci Ottmara Hitzfelda nestačili doma na tehdy poslední Duisburg a o týden později jen remizovali v nyní posledním Norimberku. Není divu, že Hitzfeld jde do klání proti Bochumi s jediným jasně stanoveným cílem: zvítězit. Bochum ve svém posledním vystoupení po divoké přestřelce s Dortmundem získala alespoň bod za cennou remízu. VfL se nachází na solidním jedenáctém místě, za což vděčí i výkonům českého gólmana Jana Laštůvky, jenž byl díky kvalitním výkonům premiérově nominován do národního týmu. V Bochumi však pouze hostuje ze Šachtaru Doněck, a tak je jeho další budoucnost značně nejistá.

Bayern Mnichov vstupuje do souboje jako jasný favorit, vždyť po velkých letních nákupech se od něj nečeká nic jiného než návrat na bundesligový trůn. Letní posily jako Ribéry, Toni, Klose nebo třeba Zé Roberto táhnou svůj tým k titulu a účasti v příštím ročníku Ligy mistrů. Náskok Bayernu na druhý Hamburk je bezpečných sedm bodů. Pokud ovšem rudobílí budou nadále pokračovat v nepřesvědčivých výkonech, může se stát, že o titul přijdou.

Taktika Bochumi je jasná. Respektovat soupeře, ale nebát se a bojovat. VfL má letos velmi zajímavý poměr výher, remíz a proher. Na svém kontě si hráči Bochumi připsali osm vítězných soubojů, devět remíz a stejný počet porážek. Jejich trenér Marcell Koller ze svých hráčů vyzdvihl slovenského reprezentanta Stanislava Šestáka, jenž by měl být hlavní hrozbou pro mnichovskou obranu. Slovenský hráč zamířil do Německa velmi nenápadně z mistrovské Žiliny a stal se hlavním tahounem týmu. Na svém kontě má již deset branek a devět úspěšných asistencí.

Ottmar Hitzfeld bude dnes najisto postrádat zraněnou dvojici Sagnol, Altintop. Argentinec Sosa nahradí nepříliš dobře hrajícího Schweinsteigera, na lavičce zůstane i hrdina zápasu v Norimberku, Lukas Podolski. Do sestavy se vrací kanonýr Miroslav Klose, jenž nastoupí právě na úkor mladého Němce.

Bochumi bude v utkání chybět pouze vykartovaný křídelní záložník Christoph Dabrowski. Jinak by se Marcell Koller měl spoléhat na všechny své svěřence, včetně zmiňovaných 'Čechoslováků' Laštůvky se Šestákem. Nahradit Dabrowskiho budou připraveni Danny Fuchs či Oliver Schröder. Po delším zranění bude moci alespoň střídat Japonec Shinji Ono.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Kahn-Lahm, Lúcio, Demichelis, Jansen-van Bommel-Zé Roberto, Sosa, Ribéry-Toni, Klose.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Laštůvka-Pfertzel, Maltritz, Yahia, Bönig-Imhof, Schröder, Fuchs, Azaough-Šesták, Auer.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov26159244:1554
2.Hamburger SV261211337:1947
3.Schalke 0426129540:2645
4.Bayer Leverkusen26135846:2844
5.Werder Brémy26135853:3844
6.VfB Stuttgart261331044:4042
7.Eintracht Frankfurt26119632:3142
8.VfL Wolfsburg26117842:3640
9.Karlsruher SC26108830:3338
10.Hannover 962698936:4235
11.VfL Bochum2689940:4133
12.Hertha BSC26951228:3332
13.Borussia Dortmund26871139:4431
14.Hansa Rostock26661422:3724
15.Energie Cottbus26581328:4323
16.MSV Duisburg26641627:4122
17.Arminia Bielefeld26571425:5122
18.1. FC Norimberk26481427:4220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Duisburg-Cottbus 0:1

Reagovat
satan_666

Duisburg vyhraje 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Remíza 1:1

Reagovat
božský John

Jak myslite ze bude hrat Frankfurt s Norimberkem???...jinak na Youtube zadejte- dvsc fehervar ...to je fakt bomba

Reagovat
smazaný uživatel

0

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě dnes Fenin da gola

Reagovat
smazaný uživatel

ten to už zabudol

Reagovat
Arne

Eintracht vyhraje o gól

Reagovat
smazaný uživatel

2:2 góly amatatidis,fenin - koller, misimovič

Reagovat
smazaný uživatel

amanatidis....

Reagovat
smazaný uživatel

Titulek pod nadpisem:

Navzdory všm přáním redaktora, hraje Bayern s Bochumí, nikoliv s Cottbusem...

Reagovat
Radin

Tak v Německu začíná tuhej boj o nesestoupení,je víc zajimavej jak ten o titul

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, že Bayern aspoň ztratí, i když to moc pravděpodobné není.

Reagovat
M11

uz prohrava.... OMG

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele