Bundesliga - preview 16. kola

11.12.2009, 08:37, aktualizováno 13.12.2009, 08:45
Previews
Stuttgart postoupil do osmifinále Ligy mistrů, nyní je čas soustředit se na domácí soutěž a zápas v Mainzu rozhodně nebude procházkou v růžové zahradě. Wolfsburg se doma trápí a snadné to nebude mít ani proti tabulkovému sousedovi z Dortmundu...
1. FSV Mainz 05 - VfB Stuttgart  (neděle 15:30)
Překvapení podzimu, doma velice silný Mainz narazí na novým trenérem snad probuzený Stuttgart. Zatímco domácí své poslední utkání nezvládli a ve Frankfurtu i přes tradičně solidní výkon prohráli o dva góly, VfB si poradilo s velice důležitým utkáním základní skupiny Ligy mistrů a vítězství 3:1 si zajistilo postup do závěrečných kol.

Přesně před týdnem po nepřesvědčivé domácí remíze s Bochumí se rozhodlo vedení Stuttgartu řešit nedobrou situaci a odvolalo trenéra Babbela. Právě mladý kouč a klubista dovedl minulý rok VfB na slušné třetí místo a do kvalifikace Ligy mistrů, kterou Stuttgart zvládl a špatně si nevedl ani v základní skupině, ovšem ligové výsledky zůstávaly v průběhu podzimu neměnně otřesné a na Babbelovo místo tak den po jeho odvolání usedl Švýcar Gross.

Přísný trenér se zavázal, že udělá v kabině pořádek, a jak slíbil, tak udělal. Švábové v týdnu vlítli na rumunského soupeře, během 11 minut vstřelili tři góly a utkání dotáhli do vítězného konce, který jim zaručuje účast v osmifinále Ligy mistrů se všemi finančními prostředky z toho plynoucími. "Jsme rádi, že jsme takto důležité utkání zvládli a zajistili si postup. Je jen na hráčích, aby na dnešní výkon navázali a já udělám vše pro to, abych je k tomu přiměl," prohlásil po utkání s Urziceni trenér Gross.

Cílem Stuttgartu je přečkat zimní přestávku mimo sestupové příčky a k tomu, aby z nich vyklouzlo VfB už po tomto kole, stačí získat v Mainzu bod, lépe však pochopitelně tři: "Neděláme si žádné iluze, Mainz je velice silný a proto je v tabulce tam, kde je. Spoléháme ale na to, že vítěztsví potřebujeme, a hlavně chceme mnohem více než oni," prohlásil Gross. Stuttgart se v Mainzu bude muset obejít bez vykartovaného Tasciho, zranění jsou Hitzlsperger a Hilbert, jistý není ani Lanig, který je v rehabilitačním tréninku.

Na druhé straně má Mainz příjemnější starosti, jakožto nováček soutěže je na velice solidní deváté příčce s vyhlídkami na příčku šestou - to však jen pouze v případě výhry a remíze v utkání mezi Wolfsburgem a Dortmundem. "Své poslední domácí utkání chceme pro fanoušky vyhrát," jednoznačně se vyjádřil domácí kapitán Hoogland, jehož tým na domácím hřišti ztratil v sedmi zápasech jen dvakrát za remízy s Leverkusenem a HSV.

Na cestě k obrození kráčející Stuttgart však určitě nebude jednoduchým soupeřem. "Stuttgart je nepříjemný soupeř v každé situaci, obzvláště pak teď, když jsou hnání dopředu novým trenérem. Věříme ale, že jsme dostatečně silní na to, abychom je porazili," důvěřuje svému týmu trenér Thomas Tuchel, který bude v neděli postrádat jednu z opor, Alžířana Amriho doplněného na marodce ještě Wachem a Kirchhoffem.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Müller - Heller, Bungert, Noveski, Löw - Svensson, Polanski - Hoogland, Ivanschitz, Schürrle - Bancé
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Celozzi, Niedermeier, Delpierre, Boka - Träsch, Khedira - Gebhart, Hleb - Marica, Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund  (neděle 17:30)
Po neúspěšných ligových výsledcích a úterním vypadnutí z Ligy mistrů si Wolfsburg bude chtít spravit chuť, ideálního soupeře k tomu však nemá. K poslednímu zápasu šestnáctého kola cestuje do Dolního Saska Dortmund, který nabral vynikající formu.

Mistrovští Vlci sice i nadále v domácím prostředí předvádějí atraktivní fotbal, o čemž svědčí fakt, že od začátku března nebyl zápas, v němž by doma dali méně než dvě branky, přesto k bodům to hlavně v poslední době nevede. Z Volkswagen Areny si odvezli remízu Mainz či naposledy Freiburg a Norimberk zde dokonce zvítězil, i proto má VfL momentálně více nasbíraných bodů na hřištích soupeře.

Fanoušci Wolfsburgu nespokojeně opouštěli stadion i po úterním zápase Ligy mistrů proti Manchesteru United, který ve velmi kombinované sestavě zvítězil 3:1 a zavřel tak domácím dveře do osmifinále. "Všichni jsme byli zklamaní, že jsme nepostoupili, ale nyní musíme vstát a dále makat. Je důležité, abychom nyní vyhráli, protože doma jsme už ztratili hodně bodů," je si vědom trenér Armin Veh, který na druhou stranu označuje Borussii za "velmi nebezpečného soupeře".

Důvod je k tomu prostý - pokud dnes někdo v souvislosti s Dortmundem mluví o týmu s nejlepší aktuální formou, daleko od pravdy rozhodně není. "Vosy" neprohráli již osm ligových utkání v řadě, z nich navíc hned pětici vyhráli. V posledních dvou kolech se BVB podařilo vyloupit horkou půdu Hoffenheimu, před týdnem zase nadělili Norimberku mikulášskou nadílku v podobě čtyř branek.

Není tedy divu, že skvělí dortmundští fanoušci momentálně překypují optimismem a na klubovém webu jich 96 % předpovídá výhru v tomto zápase. I trenér Jürgen Klopp je od přírody optimista, před cestou do vlčího doupěte ale zůstává nohama na zemi. "Narazíme na jednoho ze tří nebo čtyř nejlepších týmů v lize. Pokud tento fakt opomeneme, můžeme na bodový zisk zapomenout," prohlásil Klopp. "Kdo viděl jejich zápas proti Manchesteru, tak pochopil, že v jejich mančaftu vězí ohromná kvalita."

Trenér Borussie jistě nezapomíná ani fakt, že poslední dvě měření v Dolním Sasku skončila 4:0 a 3:0 pro domácí tým. BVB vsadí zřejmě na stejnou sestavu z posledních zápasů, zvlášť když z trojice tradičních opor Kehla, Dedého a Hajnala se zatím nikdo neuzdravil. Na druhé straně může Veh litovat snad jen zranění Martinse, ztráta náhradníka Schindzielorze tolik nebolí.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Ricardo Costa, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Hasebe, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, Zidan, K. Großkreutz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Norimberk - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Již dlouhých sedm ligových utkání nepoznal Hamburg nasládlou chuť vítězství a z jeho pohledu už je potřeba zastavit pád tabulkou. Tým ze severu Německa zajíždí v pozici favorita do Norimberku, který všemi silami bojuje o vymanění se ze sestupových pozic.

"Der Club" v posledních týdnech zaujal svým výborným výkonem proti Brémám, se kterými doma uhrál remízu 2:2, či senzační výhrou 3:2 ve Wolfsburgu. Norimberští se ale v uplynulých dvou zápasech dostali zpět na zem, neboť v důležitém záchranářském souboji doma nejtěsnějším rozdílem podlehli Freiburgu a následně si odvezli čtyřgólový debakl ze hřiště rozjeté Borussie Dortmund.

Pro franský celek to znamená předposlední pozici s bodovou ztrátou na kýžené nesestupové příčky, do zimy tak FCN potřebuje ještě bodovat a nejlépe hned v posledním domácím zápase roku. "Je to zakončení intenzivního fotbalového roku a my ho chceme zvládnout úspěšně," prohlásil trenér Michael Oenning. "HSV patří k nejlepším adresám v německém fotbale, ačkoliv mělo v poslední době potíže."

Oenning ví o čem mluví, jetě před pár koly patřilo HSV k hlavním aspirantům na titul, po dlouhých sedmi zápasech bez vítězné radosti se však již konkurenti na nejvyšších příčkách vzdalují. "V posledních zápasech jsme ztratili příliš mnoho bodů, to mě rozčiluje. Zatím jsem letos v lize neviděl tým, který je lepší než my. Nikdo nás dosud nepřehrál," neztrácí ovšem sebevědomí obránce Guy Demel.

Tým od řeky Labe si sice nedávno zpříjemnil chladné podzimní dny výhrou 2:0 proti vídeňskému Rapidu a postupem v Evropské lize, momentální mizérii na domácí scéně se mu ale nepodařilo utnout, protože v Mainzu i doma proti Hoffenheimu jen remizoval. "Hrajeme proti týmu, který je v tabulce dost pod náma, takže proti němu musíme vyhrát bez jakýchkoliv výmluv," požaduje trenér Bruno Labbadia.

Lodivod hostujícího týmu může zpět v základní jedenáctce uvítat uzdravené Petriće a Eliu, stále mu však chybějí Zé Roberto, Guerrero, Castelen, Pitroipa, Silva, Benjamin, Reinhardt a Štěpánek. Na straně Norimberku je zraněn pouze mladík Risse, mimo hru jsou však i branářská jednička Schäfer a Judt - oba kvůli disciplinárním trestům.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Stephan - Diekmeier, Wolf, Maroh, Pinola - Nordtveit - Kluge, Frantz - Mintál - Eigler, Bunjaku
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Demel, J. Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Rincón - Trochowski, Jansen - Petrić, Elia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Mönchengladbach - Hannover 96  (sobota 15:30)
Šestnácté bundesligové kolo neopomnělo ani utkání dvou nevyzpytatelných týmů z pomezí hranice, která určuje lepší sezonu a horší. Skvěle hrající Mönchengladbach přivítá precizní Hannover.

Oba soupeři v minulém kole potkali silné soupeře. Gladbach se představil na hřišti gradujícího Bayernu, v Allianz Areně měl dokonce našlápnuto ke třem bodům, nicméně jeho plány zhatil nádherný gól Badstubera. To 96ka přivítala aktuálního lídra tabulky z Leverkusenu a nebýt skvělého Reného Adlera v brance, stali by se Bergmannovi svěřenci prvním přemožitelem porýnského celku v sezoně.

Borussii to v poslední době jde. Tři výhry, jedna remíza a jedna již zmiňovaná prohra. Za zmínku určitě stojí i vysoký, dvacet osm let starý nizozemský obránce Roel Brouwers, který nedá dopustit na svůj původ, což se projevuje i na jeho letošním gólovém účtu - Holanďan, jenž letos nevynechal ještě ani jednu minutu je se čtyřmi brankami nejlepším střelcem týmu. Jestli bude jeho číslo narůstat se sice ukáže až v průběhu sezony, nicméně na čísle čtyři, které mimochodem nosí i na dresu, by se určitě zaseknul nerad.

Brouwers, stejně jako celý tým, by určitě rád navázal na loňský začátek jara. Gladbach totiž po bezmála pěti letech Hannover konečně porazil, co víc, bylo to právě na domácím hřišti. Poslední prohru na domácím hřišti se sobotním soupeřem naopak zaznamenali Hannoverští devatenáct dní a dva měsíce po přelomu tisíciletí, shodou okolností u toho byl i dnešní trenér Michael Frontzeck.

"Je to pro nás poslední utkání v tomto roce před vlastními fanoušky, takže musíme vydat vše," řekl právě kouč Gladbachu. "Jestliže si udržíme herní pojetí a zápal pro hru jako v posledních týdnech, pak máme naději. Jsem velmi šťastný z toho, jak v současné době můj tým hraje. Před šesti týdny jsme na tom byli úplně jinak. Ukázali jsme svůj charakter, ale jsou chvíle, kdy si moc nevěříte," zakončil holohlavý muž, kterému budou pro toto utkání s největší pravděpodobností scházet Callsen-Bracker, Dorda, Gohouri, Alberman, Svärd a do konce roku vyřazení Daems s Stalteri. Pod hrozbou pátého žlutého kartonku navíc nastoupí Levels s Arangem, hvězdou utkání na Bayernu.

Jak již bylo řečeno, Hannover se může opřít o výše zmíněnou bilanci proti Leverkusenu. Nicméně při pohledu na hru týmu a na jeho výsledky z posledních pěti zápasů člověka snad šálí zrak, nicméně při důkladnějším prozkoumání už je o něco klidnější. Sice na začátek usmolená výhra v Kölnu, pak dvě remízy s Hamburkem a Leverkusenem, prohry se Schalke a Bayernem, takže to vlastně tak špatné není.

Hannover má od svého víkendového hostitele trochu jiné starosti. Proslýchá se, že Florianu Fromlowitzi na postu jedničky možná přibude konkurence, navíc by na odchodu z klubu měl být i Jan Rosenthal, o nějž má eminentní zájem Borussia Dortmund. Trenér Andreas Bergmann tedy bude mít přes zimu co dělat, do té doby ale ještě musí mimojiné pořešit i utkání v Borussia-Parku.

"Musíme jít na hřiště jako agresivní, bojující a střety vyhledávající hráč," hecoval své spoluhráče před utkáním levý obránce Konstantin Rausch, s nímž do sestavy pravděpodobně nezapadne Balogun, Vinicius, Andreasen, Lala, Zizzo a Forssell.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Jaures - Marx, Bradley - Reus, Arango - Matmour, Friend
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Haggui, C. Schulz, Rausch - Balitsch - Pinto, Rosenthal - Bruggink - Štajner, Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Také souboj dvou sousedů v tabulce, jež od sebe dělí tři body, přinese šestnácté bundesligovém kolo. Köln cestuje na půdu doma nejhoršího Freiburgu, neboli se střetne nejhorší útok s nejlepší obranou.

V německé nejvyšší soutěži letos nenaleznete horší tým na domácím hřišti než je Freiburg. Nováček soutěže má sice z domácího prostředí čtyři body stejně jako berlínská Hertha, nicméně dostal o tři branky méně. Tým Robina Dutta se ale může nálepky nejhoršího týmu doma zbavit vítězstvím s Kölnem, neboť Hertha v pátek přivítá na domácím hřišti Leverkusen, tedy tým, jenž ve Freiburgu vstřelil pět branek. Lépe dopadly v Bádensko-Württembersku už jen Brémy, které si před třemi týdny vezly šest přesných zásahů.

Freiburgu navíc do karet hraje i statistika posledních utkání s rýnským klubem. Köln totiž z posledních pěti utkání s tímto soupeřem vydoloval jen před třemi lety bezbrankovou remízu, jinak má jeho poslední výhra ještě větší fousy - je to již šest let, jeden měsíc a dvacet tři dní, kdy Kozli triumfovali. Co je však zarážející, na domácím hřišti se Kölnu podařilo Freiburg porazit naposled 1. března 1997 brankou Gaißmayera, takže mu venkovní prostředí přijde vhod.

Freiburg prozatím zažehnal mizérii z úvodu sezony, vždyť po třetím kole se dokonce nacházel na dně tabulky, nicméně posledních pět utkání ukazuje mírný vzestup - dvě prohry, dvě výhry a remíza na hřišti dolnosaského mistra, kde měl Duttův výběr na vítězství. Sám trenér Dutt nemůže počítat se Salzem, zřejmě nenastoupí ani český obránce Pavel Krmaš s kapitánem Butscherem a ze svého úrazu se stále rehabilituje defenzivní zázrak Toprak.

"Rád bych našim fanouškům s týmem daroval takový předvánoční dárek," řekl Dutt v narážce na to, že toto utkání je pro Freiburg posledním domácím před zimní přestávkou. "Chtěli jsme Ježíška poslat na Badenova stadion už z Wolfsburgu, ale nakonec se nepovedlo. Tým z Kölnu mám rád, mají dobrý tým, hodně investovali a Lukas Podolski je obrovská hvězda," doplnil svého nadřízeného jeho asistent Damir Buric.

Svěřenci Zvonimira Solda zase tak dobrou bilanci z posledních pěti utkání nemají. Dvě prohry, pak dvě trapné remízy a utrápená výhra v Berlíně. V kabině se údajně mělo schýlit i k jakési revoltě proti chorvatskému trenérovi, což odnesl odebráním kapitánské pásky Milivoje Novaković. Největším problémem je ale střelecká potence týmu. "Hodně jsme na tom zapracovali. Myslím, si, že fanoušci nemusí mít strach," řekl pro oficiální klubové stránky asistent trenéra Michael Henke.

Starosti ale nadělala celému realizačnímu týmu situace kolem brankáře Faryda Mondragona. Jeho start je podobně jako u Ehreta ohrožen. Soldo ale s největší pravděpodobností bude ještě postrádat Clemense, Matuschyka, Nottbecka a Gardawskiho. "Nebudeme nijak podceňovat obranu domácích, měli doma takřka ofenzivní mašiny na vítězství. To by nebylo fér. Ale budeme se toho snažit využít, stejně jako Brémy. Mezi námi a Brémami je sice velký rozdíl, ale v přípravě na utkání jsme zaznamenali pozitivní signály. Navíc Mondi s Fabricem od středy trénují s týmem," zakončil Henke.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - D.-R. Cha, Barth, Bastians, Butscher - Caligiuri, Banović - Abdessadki, Makiadi - Reisinger, Idrissou
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragon - Schorch, Geromel, Mohamad, Ehret - Pezzoni - Petit, Maniche - Chihi, Novaković, Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Bochum - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Předposlední kolo podzimní části Bundesligy se Bayern Mnichov vydá na výlet do Bochumi. Tento bavorský gigant se po zranění dvojky Ribéry, Robben poněkud hledal, ale poslední dvě kola nalezl ten správný rytmus a jde o vítězství k vítězství, což v týdnu korunoval postupem do další části vyřazovacích bojů Ligy mistrů. To Bochum sice nedávno překvapivě vyhrála v Hamburku, ale minulé dva zápasy pouze remizovala a potácí se tak na 15. příčce těsně nad sestupovými vodami.

Kouč Bayernu Louis van Gaal brzdí po senzačním výkonu svých svěřenců na půdě Juventusu euforii a nabádá hráče, aby k utkání přistoupili stejně zodpovědně jako v Turíně. "Je pro hráče snažší se soustředit na týmy jako Juventus či na zápasy o všechno. Zápas v Bochumi není o všechno. Pokud nevyhrajeme, stále můžeme vyhrát celou soutěž. To nás činí méně obezřetné a soustředěné."

Kouč Bochumi Heiko Herrlich nečeká, že by Bayern přijel do Bochumi s pocitem předem vyhraného utkání, ale že mnichovský klub přistoupí k zápasu s respektem. "Když si pročítám předzápasová vyjádření jejich hráčů a trenéra, tak mám pocit že nás berou velmi vážně. Ale jsme na dobré cestě, z posledních 3 utkání jsme získali 5 bodů a v jejich zisku chceme pokračovat," uvedl Herrlich. Ten v týdnu jako správný Němec přál Bayernu v pohárové Evropě, ale na zápas své svěřence připravil jako proti každému ligovému celku. "Bochum je bundesligový klub a jako takový si zaslouží úctu. Stejně tak mi ctíme naše soupeře, ať se již jedná o Bayern nebo třeba Kolín."

Mimo hru na straně Bochumi jsou zadáci Bönig a Yahia. Diego Klimowicz bude postrádán pro svoji nedisciplinovanost, když byl předminulé kolo vyloučen. Bayernu bude již klasicky chybět Franck Ribéry, který se pozvolna zapojuje do tréninku a Luca Toni, který je prozatím vyřazen z kádru a bavorský velkoklub v zimní přestávce nejspíše opustí.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Pfertzel, Maltritz, Mavraj, Fuchs - Ono, Dabrowski - Freier, Azaouagh - Dedić, Šesták
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Badstuber - T. Müller, van Bommel, Schweinsteiger, Pranjić(Robben) - Gómez, Olić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 4.30 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
TSG Hoffenheim - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Souboj dvou týmů ze středu tabulky bude v sobotu k vidění v Rhein-Neckar Aréně. TSG Hoffenheim 1899 totiž přívítá na svém stánku hosty z Frankfurtu. Zatímco hráči Hoffenheimu hledají poslední kola formu, tak Eintracht je v laufu, když porazil nejprve Herthu a před domácími diváky následně i Mainz. Bodově se tak dotáhl na širší čelo tabulky a na šestý Hoffenheim ztrácí pouhé dva body.

Domácím se na nově otevřeném stadionu v Sinsheimu nedaří. Na jaře zde po sérii nepovedených výkonů spadli z první příky na konečnou sedmou příčku. Ani v novém ročníku se jim v zbrusunové Rhein-Neckar Aréně nevede lépe. Poslední dva zápasy zde dokonce prohráli. Proto trenér Ralf Ragnick chce z ní vytvořit nedobytnou tvrz, počínaje utkáním s Eintrachtem. "Nechceme pustit Frankfurt v tabulce před nás, chceme se naopak všem klubům za námi vzdálit. Hráči mi řekli, že podzim chtějí zakončit umístěním v TOP 5. Jestliže náskledující utkání dokážeme porazit Eintracht i Stuttgart, bylo by to fantastické," uvedl tento mladý kouč.

Eintracht po výše zmíněných dvou výhrách v řadě jede do Sinsheimu plný sebevědomí. Týmu se totiž daří a na 16. Stuttgart mají náskok pohodlných 10 bodů. A tak přestože hlavním cílem Frankfurtu před sezónou byla záchrana, pomýšlejí nyní v Eintrachtu na příčky vyšší. "Naším cílem je získat po podzimní části 23 bodů, ale kdyby jich nakonec bylo více, nezlobil bych se," uvedl brazilský obránce Eintrachtu Chris.

Dobrou zprávou pro domácí je návrat Vedada Ibiseviće a Andrease Ibertsbergere do sestavy, ale Beck, Jaissle, Maicosuel a Tagoe nemohou z těch či oněch důvodů do zápasu nastoupit. Na straně Frankfurtu je marodka celkem rozsáhlá, ale oproti minulému roku velmi vyprázděná. Do zápasu tak nenastoupí pětice Pröll, Franz, Vasoski, Amanatidis ani Martin Fenin.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Ibertsberger, Šimunić, Compper, Eichner - Weis, Luiz Gustavo, Salihović - Carlos Eduardo - Ba, Ibisević
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - P. Ochs, Chris, Russ, Spycher - Bajramović - Teber, Schwegler, Meier, Korkmaz - Liberopoulos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.47 - 3.90 - 6.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - Schalke 04  (sobota 18:30)
Po včerejším zaváhání Leverkusenu v Berlíně mají dnes dva týmy šanci stáhnout jeho manko na jediný bod a shodou okolností hrají proti sobě. V roli mírného favorita jde do utkání Werder, který je v tabulce o skóre před Schalke a navíc hraje doma.

Brémy zažívají velmi vydařený podzim - v domácí soutěži prohráli jen v prvním kole doma s Frankfurtem a v Evropské lize se naprosto suveréně dopracovali k postupu do jarních bodů. Mohlo však být ještě lépe, kdyby Werder v posledních pěti ligových zápasech čtyřikrát neremizoval; takto se stále pohybuje těsně pod vrcholem.

Celek od řeky Weser tři kola zpátky zaujal šestigólovým rancem, který nadělil Freiburgu na jeho hřišti, posléze ale byl rád za domácí plichtu s mistrovským Wolfsburgem a před týdnem hrál bez branek v Kölnu. "Postrádali jsme jasnost v našich akcích. Sice jsme měli převahu a zápas kontrolovali, ale jen do doby, než jsme přišli k soupeřově šestnáctce," zanalyzoval poslední neúspěch trenér Schaaf.

Zelenobílím chyběla kreativita Mesuta Özila, mimochodem rodáka z Gelsenkirchenu, který byl zraněn, pro toto střetnutí je už ale fit stejně jako další opory Wiese a Hunt. Nejistá je situace kolem kanonýra Pizarra - jeho stav se sice zlepšil, na více než na lavičku to však zatím zřejmě nebude. Werder tak má mimo hru jen Vandera, Tošiće a Bargredeho.

O doposud úspěšné sezóně můžeme bez okolků mluvit i v souvislosti se Schalke, které pod novým koučem Magathem našlo svou tvář a i přesto, že neprodukuje nikterak atraktivní fotbal, zatím patří k pozitivům tohoto podzimu. Tým těží hlavně z týmové práce a probuzení Kuranyiho, jenž je momentálně druhým nejlepším střelcem soutěže a trefuje se zatím v důležitých chvílích.

Naposledy se tak stalo minulou neděli v domácím zápase s Herthou, který vytáhlý kanonýr rozhodl svou hlavičkou a dal svůj jubilejní stý gól v bundeslize. Königsblauen ono střetnutí vyhráli 2:0, stejně jako předtím doma proti Hannoveru, radost jim tak kazí jen zbytečná prohra v Gladbachu z před dvou kol. "S 28 body jsem spokojen. Celkově vzato jsme odehráli dobrou podzimní část," neubránil se pozitivnímu hodnocení Felix Magath.

"Hrají výborně, Felix na Schalke rozdmýchal nadšení a jde přímočaře svou cestou," pochválil svého kolegu a nejbližšího soupeře Schaaf. "Meistermacher" Magath musí před výjezdem na sever řešit ztrátu stopera Bordona, který pyká za pátou žlutou, dále jsou mimo hru dlouhodobí marodi Jones s Panderem a mladíčci Kenia, Moritz a Pliatsikas.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch - Frings - Borowski, Hunt - Özil - Marin, Hugo Almeida
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Höwedes, Westermann, Zambrano - Rafinha, Mineiro, Matip, Schmitz - Farfán, Kuranyi, Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - Bayer Leverkusen  (pátek 20:30)
Partnerem pro poslední domácí utkání nejhoršího týmu podzimu z Berlína bude vedoucí Bayer Leverkusen. Utkání do jisté míry dvou překvapení má jasného favorita, nicméně Hertha neprodá kůži lacino, navíc poslední tři utkání s Werkself opanovala.

Ač je to možná k nevíře, Leverkusen čeká na výhru s Herthou už dva roky a deset dní. Letošní statistika ale mluví zcela jinak - Hertha je v lize jasně nejhorší, navíc v domácím prostředí získala za sedm utkání jen čtyři body, zatímco Leverkusen letos venku ještě neprohrál, stejně jako v průběhu celé sezony. Berlínský klub si v minulém týdnu spravil chuť v Evropské lize, kde gólem Raffaela porazil Ventspils na jeho hřišti 1:0. Pak přišel ale rychlý návrat dolů na zem v Gelsenkirchenu.

Ačkoliv tým z Olympiastadionu loni sahal ještě po Lize mistrů, letos bude mít co dělat, aby odvrátil katastrofu. Jediná výhra přišla v úvodním kole s Hannoverem, pak remízy s Wolfsburgem a Stuttgartem. V týdnu se navíc vyrojily spekulace o odchodu talentovaného Gojka Kačara do italské Fiorentiny. Trenér Friedhelm Funkel k tomu všemu nemůže počítat se zraněnými Dárdaiem, kapitánem Arnem Friedrichem, Ochsem, Steinem a Kringem, karetní hrozba se snáší nad členem základní sestavy Ebertem.

"Jsem trochu skeptický, ale naděje stále existuje," řekl Funkel. "Hannover zahrál na Bayer dobře, uzavřel prostor. Nechceme připustit, aby se Bayer dostal k tomu svému. Potřebujeme zlepšit ofenzivu a dostat se rychle do vedení, pak můžeme Bayer překvapit," prohlásil od čtvrtka již šestapadesátiletý kouč, jenž převzal Herthu ve spodku tabulky po Lucienu Favrem.

"Hertha si toto postavení nezaslouží," řekl s dvanácti góly nejlepší bundesligový střelec Stefan Kießling. "Udělá cokoliv, aby konečně vyhrála. My si musíme uvědomit, že to není střetnutí vůdce ligy s posledním v lize. Pokud bychom to udělali, dopředu bychom si to sami prohráli."

Právě Kießling je to, díky čemu je Bayer tam, kde je. Kdysi nedoceněný útočník v této sezoně konečně všem pochybovačům dokázal, že on s dalším porýnským hráčem Lukasem Podolskim by v budoucnosti mohl táhnout reprezentaci - svým pronásledovatelům už v tabulce střelců utekl takřka o polovinu čísla 12, která vyjadřuje jeho letošní gólový účet. Dalším pozitivem blonďatého forvarda je i jeho zdraví - letos vynechal jen tři minuty, když na hřiště pouštěl kolegu Helmese při jeho comebacku.
Pro toto utkání by se do základní sestavy farmaceutiků mohl vrátit i český reprezentant Michal Kadlec, naopak Gonzalo Castro by podle jistých spekulací měl zaujmout místo po boku Artura Vidala na postu defenzivních záložníků, neboť Stefan Reinartz nahradí ve stoperské dvojici zraněného Manuela Friedricha. Do utkání nezasáhnou také Renato Augusto, Rolfes, Gekas a Sukuta-Pasu.

"Aktivně jsme trénovali, také jsem hráčům zdůrazňoval, že nás čekají ještě dva těžké zápasy, ve kterých se budeme muset vydat ze všech sil," řekl trenér Jupp Heynckes, který "Neverkusenu" slíbil titul. "Berlín je soupeřem, jenž dokázal hrát se Schalke. Proto nespustíme nohu z plynu po devadesát minut. Že se Hertě nedaří v lize, nic neznamená, je to zákonitost fotbalu, chci jen dobrý výkon."
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, Kaká, von Bergen, Pejčinović - Ebert, Lustenberger, Kačar, Cícero - Raffael - Ramos
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, Reinartz, Hyypiä, Kadlec - Vidal, Castro - Barnetta, Kroos - Kießling, Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.60 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen1587030:931
2.Werder Brémy1577131:1228
3.Schalke 041584323:1328
4.Bayern Mnichov1576224:1227
5.Hamburger SV1567228:1825
6.TSG Hoffenheim1573525:1324
7.Borussia Dortmund1566319:1624
8.VfL Wolfsburg1565429:2723
9.1. FSV Mainz 051565420:2023
10.Eintracht Frankfurt1564519:2122
11.Borussia Mönchengladbach1553717:2318
12.Hannover 961545616:1917
13.SC Freiburg1552819:3217
14.1. FC Köln153577:1514
15.VfL Bochum1534814:2613
16.VfB Stuttgart1526712:2112
17.1. FC Norimberk1533912:2512
18.Hertha BSC1512129:325

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (73)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dnes Hertha zaboduje

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím.

Reagovat
smazaný uživatel

dnes fandím Herthe ako nikdy inokedy !!

Reagovat
smazaný uživatel

Taky,ale aby nebyl pol. třeba 0:3.....

Reagovat
smazaný uživatel

Steve von Bergen - zatím muž zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kačare, Kačare... Stejný vůl jako Vidal...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, první 45minutová nuda nám skončila, asi si zaslouží to vedení Hertha, protože ta hraje to, na co má, zatímco Leverkusen zaostává hodně za svými možnostmi... Dělají to, před čím varoval Kiessling a oni si tam zatím z nich dělají dobrý den, hlavně Raffael, na tom to dnes s von Bergenem stojí... Drobný nemusel moc čarovat.

Reagovat
Arne

Tj, naprosto zbytečné... Jenže když vezmu to jeho zatáhání Kroose a srovnám to s těmi Vidalovými nálety z první čtvrthodiny, tak nechápu, že Rafati ohodnotí žlutou jen Gojka.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidal ještě žlutou dostanu... Ve druhé minutě jsem si říkal, že si koleduje, po čtvrthodině, že už mu ji musít dát a po půlhodině, že Vidal i Rafati jsou stejní volové - zbytečně si dělají problémy, když Vidalova povolíš uzdu, tak neví kdy skončit... Asi si to Rafati šetří na červenou.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to rozhodčí nestihl... Heynckes ho předběhl...

Reagovat
Arne

Hraje fakt dobře, zatím.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem ho teda dlouho neviděl, ale dnes se na něm zaráží ty útoky... Hlavně hraje čistě, Vidal by se od něj mohl učit... Jinak Leverkusen zase špatně jako v Hannoveru - Kiessling chce balon doprava a Barnetta mu ho hodí dolevo, Derdiyok chce balon na hlavu a dostane jej na záda... A ta Raffaelova ulička neměla chybu.

Reagovat
Arne

Tu hodil Cícero, ne Raffa.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sedmička je desítce podobná, že...

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkal jsem to?

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsou ti, co by tu loni na jaře za Herthu položili život?

Reagovat
Arne

Hier!

Reagovat
smazaný uživatel

Psal jsem loni na jaře, ty ho pokládáš furt a dnes možná položíš i játra, jak to tak vidím.

Reagovat
Arne

Jak taková ubohá svině může pískat bundesligu, to vážně nepochopim... Abnormální šaškárna, to jsem neviděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

už aby se Kroos vrátil na Isar

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, to vážně není fér...

Reagovat
smazaný uživatel

To se mi snad zdá....

Reagovat
smazaný uživatel

Jdu si dát sprchu....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak aspoň, že tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Arne: kde jste toho Ramose vlastně vyhrabali?

Reagovat
Arne

Ani nevim, někde v Jižní Americe... Ani za kolumbijskou repre pořádně nehraje, ale v lize dal všechny naše poslední čtyři góly.

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavně to je asi jedinej útočník, kterej vám je dává ne? ale aspoň že někdo no...

Reagovat
Arne

Jj... Ale přesto v zimě to jednoho chce... Pak budeme mít v Ramosovi vynikajícího žolíka.

Reagovat
smazaný uživatel

Novakovíć - rozhádal se s Soldem.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych to viděl na nějaké hostování řeckého útočníka - protože Funkel

Reagovat
Arne

Ale o Gekasovi se už moc nespekuluje... Novakoviće bych bral, ale ten odejde spíš do zahraničí, si myslim.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, ještě tam je Charisteas nebo někdo z řecké ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Derbyshire

Reagovat
smazaný uživatel

Novakovič ak odíde s Kolína, tak údajne sa zaujímal Porsmouth ktorý ma polovicu mužstva hosťovačiek, tak pochybujem že by šiel do Herthy, ktorá je na tom velmi velmi zle I ked Portsmouth je na tom podobne, ale určite by tam šiel skôr

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by chodil do jiné země... Ještě minulý rok říkal, že Německo je jeho sen.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem ako hovoril minulý rok, no pred mesiacom hovoril o Portsmouth a myslím že by bola väčšia motivácia ako v Herthe keby je nejaká 12.-ta v tabulke tak beriem (i ked nemá veľkú stratu) ale takto asi nie

Reagovat
Arne

Preetz chce útočníka přilákat na to, že pokud nás zachrání, tak se v Berlíně stane nesmrtelným... Je to pravda, já jsem to asi před týdnem říkal v souvislosti s možným návratem Panteliće, že tohle je jediná, avšak velká motivace. Sklidil jsem výsměch, ale třeba to tak opravdu bude, byť s jiným hráčem.

Reagovat
smazaný uživatel

to je jasné, že se na jednom hráči stavět nedá... přeju hodně štěstí ve výběru toho správného

Reagovat
smazaný uživatel

Musím se pochlubit.

Reagovat
smazaný uživatel

* pochválit

Reagovat
smazaný uživatel

tak přes příště dej výhru Herthy (tzn. 18. kolo)

Reagovat
smazaný uživatel

On to asi bude psát Arne...

Reagovat
Arne

Uvídíme... Každopádně mě tipy zase moc nevycházeji, takže já tam tu 1 stoprocentně dám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na tohle se podívám..... .... měl sem vsazenou 0. Jestli vyhrae Sochaux a M´U beru 4-ku.

Reagovat
jv

Tak jsem shlédnul zápas a aspon za to vyrovnání na konci Hertha si to zasloužila Jinak dneska ukázali, že když v zimě ten kádr trochu doplní tak ono to půjde

Reagovat
jv

Dneska se mi líbil Von Bergen a hlavně Raffael si zaslouží

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha díky

Dnes Bayern musí tip 0:3, a taktiež Norimberk musí

Reagovat
smazaný uživatel

Hamburger dnes nevyhrá ani na 8. pokus

Gladbach - Hannover 1

Freiburg - Kolín 0 (obrana Kolínu )

Bochum - Bayern 2

Hoffenheim - Frankfurt (prosím nech je 0)

Brémy - Schalke (tiež prosím 0)

Mainz - Stuttgart 0

Wolfs - Dortmund 10

Reagovat
smazaný uživatel

Hamburg jasná2, konečně je stoprocentně fit Petrič a Elia, čeká se už jen na Gerera

Reagovat
smazaný uživatel

Zé Roberto?

Reagovat
smazaný uživatel

ten samozřejmně taky chybí

Reagovat
smazaný uživatel

právě... tvůrce, nejlepší střelec...

Reagovat
smazaný uživatel

ted jsem se dival, máš pravdu. ale jak říkam Petrič a Elia jsou také dost důležití

Reagovat
smazaný uživatel

jj, uvidíme no... pro Herthu by to asi bylo lepší...

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern vyhraje minimálně o 2 goly.Bayeeeern!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern je v současné době vyhrát ligu mistrů.Bayeeernn!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern je v současné formě schopnej vyhrát ligu mistrů.Bayeeernn!!!!

Reagovat
Bakary3

V současné době, ale to třeba Chelsea, Barca a další taky

Reagovat
smazaný uživatel

to jako myslíš vážně,nebo to je ironie? Jestli to první tak ... Miško Vtipkár....

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona letos nevyhraje,ten jejich postupný ůtok už je prokouknutý.Bayeeeernn!!

Reagovat
smazaný uživatel

FCB možná ne,ale Bayern končí už v dalším kole.... 100% uvidíš.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli dostaneme RM tak jdeme dál

Reagovat
smazaný uživatel

musíme !

Reagovat
jv

Zítra bude zajímavé sledovat BVB, protože ti ted hrajou velké fazoně i bez několika opor

Reagovat
Arne

Tjn... Hlavně ten Sahin konečně prodává to, na co má.

Reagovat
jv

Jo a to mě jako velkého fanouška BVB hodně těší. Sahinovi hodně pomohlo to roční hostování ve Feeynordu, kde pravidelně hrál po celou sezonu.Po návratu z hostování se postupně začal dostávat do sestavy, až se v ní usadil natrvalo.Klopp se mu ted navíc odvděčil novou smlouvou do roku 2013.Sahin je navíc velkej srdcař a hlavně odchovanec. Dobře je, že se začal prosazovat už i v repre Turecka.

Jo a ještě bych se chtěl zeptat, jestli si jde změnit uživatelský jméno na starým účtu a bez změny emailu.

Reagovat
Arne

Nn, jméno si změnit nelze... To si musíš založit vlastně novej účet z dosud nepoužitého emailu.

Reagovat
jv

Dík

Reagovat
smazaný uživatel

Mohuč-Stuttgart 1:1 rozhodčí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele