Bundesliga preview - 15. kolo

30.11.2007, 10:43, aktualizováno 02.12.2007, 09:33
Previews
Do konce podzimu Bundesligy zbývají tři kola a čelo tabulky je vyrovnané. Druhé Brémy hostí doma třetí Hamburk, z čehož může profitovat vedoucí Bayern, který v neděli jede do Bielefeldu. Patnácté kolo zahájí páteční souboj Rostocku s Hannoverem.
Hansa Rostock - Hannover 96  (pátek 20:30)
Páteční předehrávku německé Bundesligy obstará souboj nováčka s týmem, jemuž se až nečekaně daří. Hansa Rostock, pohybující se na hraně sestupu, hostí pohárové příčky atakující Hannover.

Domácího kouče Pagelsdorfa čeká další emotivní utkání. V minulém kole hrál Rostock Hamburku, který Pagelsdorf několik let trénoval, nyní Hansa poměří síly s Hannoverem, kde domácí kouč zahájil i ukončil trenérskou kariéru. "V Hannoveru se toho hodně změnilo, má mnohem vyšší cíle než dřív. Přestup Mika Hankeho je toho důkazem," říká Pagelsdorf. Domácí kouč věří, že se dá do pořádku obránce Lense, kterého v týdnu skolila chřipka.

Také trenér Hannoveru Hecking nemá problémy se zraněnými hráči. K jeho velké spokojenosti je už stoprocentně fit i Maďar Huszti. Hosté nečekají v Rostocku, který je v tabulce o sedm příček níž, vůbec snadnou práci. "Musíme být připraveni na fakt, že Rostock nám nic nedaruje," varuje Hecking. "Budou bojovat jako ve všech zápasech. To znamená, že do posledních okamžiků zápasu, a co jim budou síly stačit."
Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:
Wächter - D. Langen, Sebastian, Orestes, M. Stein - Bartels, Rathgeb, Beinlich, Rahn - Agali, Kern
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, C. Schulz - Rosenthal, S. Pinto, Huszti - Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfB Stuttgart - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Ve Stuttgartu se pomalu zapomíná na nešťastný začátek a svou jízdu za ztracenými body nebude chtít VfB zastavit ani v zápase s Borussií Dortmund.

Ve Stuttgartu se vše uklidnilo a znovu se vyhrává. Vzrůstající formu domácích potvrzuje i serie vítězství, která má na svém náhrdelníku zatím čtyři korálky. Posledním z nich je velmi povedený duel ve Frankfurtu s domácím Eintrachtem, který VfB vyhrálo 4:1. K výborným výsledkům z poslední doby v Bundeslize si domácí konečně připsali i vítězství v Lize mistrů. To když se jim podařilo porazit Glasgow Rangers 3:2. A šanci vrátit se mezi elitu cítí i hráči: "Chceme se opět dostat na přední příčky Bundesligy a hrát Ligu mistrů i příští sezonu, to je náš cíl," říká záložník domácích Pavel Pardo. A domácí k tomu nemají daleko. V součastnosti jim patří sedmá příčka a na místo šesté ztrácejí jen dva body. Jenže trenér VfB Armin Veh musí řešit i nepříjemné věci a těmi jsou absence. Do zápasu s BVB nemůže počítat s Mariem Gomezem, Basturkem a ani s Andreasem Beckem.

To v Dortmundu se nedařilo ani na začátku sezony a nedaří se ani teď. Dokonce se v poslední době začalo spekulovat o výměně trenéra. Dokládají to i poslední výsledky Borussie. Ta na vítězství čeká už skoro dva měsíce a naposledy nezvládla své vystoupení v Norimberku, kde podlehla místnímu 1.FC 0:2. "Chápu zklamání fanoušků," řekl pro Kicker magazín hostující Florian Kringe a dodává: "Je čas se předvést. Naším cílem je dostat se na úroveň dvaceti bodů ještě před přestávkou," To však bude hodně těžké, protože Thomas Doll postrádá mnoho opor Borussie. Do zápasu nenastoupí zranění Frei, Worns a Degen a k nim se přidají vykartovaní Klimowicz s Brzenskou.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Tasci, Fernando Meira, Delpierre, Magnin - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - Bastürk - Marica, Cacau
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Kringe, Kovac, Amedick, Dede - Blaszczykowski, Tinga, Kehl, Buckley - Valdez, Petric
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - VfL Bochum  (sobota 15:30)
Schalke čeká po těžkém zápase ve Valencii, kde museli hosté dohrávat o deseti lidech, lehčí soupeř. V sobotním zápase 15. kola totiž přivítá VfL Bochum.

Po nevyrovnaných výkonech jakoby domácí naladili na úspěšnou vlnu a poslední výsledky prozrazují pohodu v kabině Schalke 04. Načal to už povedený zápas s HSV, který sice skončil remízou, ale domácí se představili skvělou hrou a pro Hamburk to byl bod zlatý. Po reprezentační přestávce Schalke zvítězilo na Hannoveru, kde se letos body nesbírají snadno a naposledy si odvezlo zasloužený bod z již zmiňovaného utkání Ligy mistrů ve Španělsku. Do zápasu s Bochumí jdou domácí jako favorité a hráči to cítí. "Doma s VfL to musejí být tři body. Slíbili jsme si, že zbylé utkání v tomto roce vyhrajeme a remíza je neúspěch," říká před zápase sebevědomý bek Schalke Bordon. V dodržení slibu se však domácí budou muset obejít bez Levana Kobiashviliho, Mathiase Abela a Gustava Varely.

Bochum sice patří do spodní poloviny tabulky, ale do Gelsenkirchenu si veze třízápasovou serii vítězství. Na VfL naposledy nestačily Wolfsburg, Duisburg a Bielefeld. Trenér hostů Marcel Koller bude chtít v zápase se Schalke využít únavu domácího celku, pro který to bude již třetí zápas v osmi dnech. "Je to pro ně velmi náročné. Je možné, že budou chybovat a my bychom toho měli využít. Když šance příjdou, budem připravení," dodává před zápasem kouč VfL. V tom mu však nepomůžou Philipp Herwaagen, Thomas Zdebel, Oliver Schroder a Ivo Ilicevic, kteří nemohou nastoupit kvůli zranění.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajic, Westermann - F. Ernst, Jones - Rakitic, Özil - Kuranyi, Halil Altintop
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Renno - Concha, Maltritz, Yahia, Pfertzel - Epalle, Imhof, Dabrowski, D. Fuchs - Sestak, Mieciel
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.00 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Šlágr 15. kola německé Bundesligy bude tentokráte k vidění v Brémách. Zde hostí druhý Werder třetí Hamburk.

Werder je rozjel a velmi zblízka dýcha na záda vedoucímu Bayernu. Nejenže v lize už pěkně dlouho neprohrál, tři zápasy za sebou vyhrál a nedostal gól, ale hlavně si v týdnu připsal velký skalp. Povedlo se mu totiž porazit na svém hřišti slavný Real Madrid. V lize naposled rozstřílel Karlsruhe 4:0 a zvítězil i na hřišti Chotěbuzi. Na zápas s HSV se domácí těší obzvlášť. "Existují pěkná vítězství a velmi pěkná vítězství a výhra nad Hamburkem patří do té druhé skupiny, jsme velcí rivalové." řekl před zápasem ředitel Werderu Klaus Allofs. Do zápasu nebudou kvůli absencim Brémy reprezentovat Tim Wiese, Leon Andreasen, Torsten Frings, Hugo Almeida, Tim Borowski, Pierre Wome, Sebastian Boenisch a Patrick Owomoyela.

Hosté si do Brém vezou podobnou statistiku, kterou se chlubí domácí. Dlouho je nikdo nedokázal přehrát, vyhrávají v lize i v Poháru UEFA. V něm naposledy doma porazili Stade de Rennes vysoko 3:0. O víkendu před tím doma ve čtrnáctém kole Bundesligy porazili Hansu Rostock 2:0. I přes velmi dobré výsledky nemluví kouč hostí Huub Stevens v nějaké euforii: "Je pravda, že jsme se hodně přiblížili postupu ze skupin, ale v sobotu nás čeká velmi těžký zápas, není čas to oslavovat." A narozdíl od domácícho kouče Schaafa netrpí Stevens rozsáhlou marodkou. Na seznamu zraněných má totiž jen jedno jméno a tím je Juan Pablo Sorin.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Vander - Pasanen, Mertesacker, Naldo, Tosic - Baumann - Vranjes, D. Jensen - Diego - Sanogo, Rosenberg.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - J. Boateng, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Jarolím, Kompany - Castelen, van der Vaart, Trochowski - Olic.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha Berlín - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Devátá Hertha přivítá na Olympijském stadionu v Berlíně pátý Leverkusen. Bayer má v posledních zápasech oslnivou formu, Hetha to tak bude mít hodně těžké.

Do sestavy Leverkusenu se po dlouhé pauze opět vrátí veterán Bernd Schneider. Záložník v posledních deseti týdnech léčil zranění kolene, které si přivodil v zápasu Poháru UEFA proti portugalskému týmu Leiria. Trenér Michael Skibbe potvrdil, že jeho hvězda už nemá žádné problémy a je připraven ho nasadit do základní jedenáctky. Carsten Ramelow se stejně jako Schneider vrací do týmu po zranění kolene, naopak Arturo Vidal se kvůli bolestem kotníku na zápas bude dívat jen z tribuny, stejně jako Pirmin Schwegler.

Hertha v tomto zápase musí bodovat. V příštích kolech ji čeká vítěz poháru Norimberk a následně Bayern Mnichov a v těchto duelech se od ní nějaký větší bodový zisk příliš očekávat nedá. Možná náhoda je, že před šesti lety Hertha rovněž hostila Bayer v patnáctém a Bayern v sedmnáctém kole a oba je dokázala porazit poměrem 2:1. Jestli se historie bude opakovat je otázkou, na níž budeme znát odpověď ještě před zimní přestávkou. Trenér Lucien Favre stále váha nad startem Josipa Simunice, Patricka Eberta a Stevena van Bergena, kteří mají menší zdravotní problémy. Lucio nenastoupí určitě.
Hertha Berlín - pravděpodobná sestava:
Drobný - Chahed, A. Friedrich, von Bergen, Fathi - Mineiro, Simunic - Ebert, Gilberto - André Lima, Pantelič.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, Haggui, M. Friedrich, Sarpei - Ramelow, Rolfes - Freier, Barbarez, Barnetta - Kießling.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Energie Cottbus - Karlsruher SC  (sobota 15:30)
Podle předsezonních předpokladů to měl být souboj o sestup, po čtrnácti kolech je však všechno zcela jinak. Energie je sice poslední, nováček z Karlsruhe si ale vede skvěle a patří mu čtvrtá pozice.

"Jsou překvapením Bundesligy. Získali spoustu bodů a k nám přijedou s velkým sebevědomím. Nechceme pouze předvést dobrý výkon, chceme je i porazit," varuje soupeře kouč Bojan Prašnikar. Ten sice po svém nástupu dokázal porazit Schalke, následně však nestačil na Hansu a Werder a jeho tým tak i nadále zůstává na dvě bundesligové tabulky. Mimo hru jsou Steffen Baumgart, Mariusz Kukielka a Jiayi Shao, do sestavy by se naopak mohl vrátit Christian Bassila.

Hosté posbírali již 26 bodů a hodně brzy tak splní prvotní cíl letošní sezony, kterým pro ně byla záchrana v nejvyšší soutěži. "Venku dokážeme zahrát velice dobře a nemusíme se za nic schovávat," říká Maik Franz. V hostující výpravě budou chybět Markus Miller a Bradley Carnell.
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - da Silva, I. Mitreski, Cvitanovic, Ziebig - Bassila - S. Angelov, T. Rost - Skela - D. Sörensen, Rangelov.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
Kornetzky - A. Görlitz, Eggimann, Stoll, Eichner - Mutzel, Porcello - Timm, Hajnal, Freis - Kapllani.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Ve Volkswagen Areně se můžeme těšit na soubouj dvou sousedících týmů v tabulce. Utkání ovšem poznamená fakt, že marodka Eintrachtu je opravdu rozsáhlá, řada hráčů pravidelně hrajících v základu nebude moci nastoupit.

Trenér Eintrachtu Friedhelm Funkel měl se sestavením základní jedenáctky nemalé problémy. Obejít se musí bez zraněných Alberta Streita, Alexandera Meiera a Christopha Preusse. Náhlé chřipkové onemocnění přepadlo Markuse Weissenbergera a Junichiho Inamota. A dlouhodobě zranění Marcel Heller a Aleksander Vasoski do hry také nebudou moci zasáhnout. Funkel však věří, že i tak je jeho tým dostatečně silný a utkání se mu povede dovést do zdárného konce. Eintracht se také bude snažit odčinit porážku z minulého kola od rozjíždějícího se Stuttgartu 1:4.

To trenér Wolfsburgu Felix Magath je na tom o poznání lépe. Pro domácí zápas může počítat se všemi hráči. Wolfsburgu však nenahrává fakt, že už tři zápasy nedokázal vyhrát a tým není zrovna v oslnivé formě. Trenér však sám oznámil, že dá přednost těm, u kterých uvidí na tréninku dobrou formu.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Baier, Šimůnek, Ricardo Costa, M. Schäfer - Josué, Gentner - Dejagah, Marcelinho, Krzynowek - Grafite.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - P. Ochs, Kyrgiakos, Galindo, Spycher - Chris, M. Fink - Mahdavikia, Toski, Köhler - Amanatidis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MSV Duisburg - 1. FC Norimberk  (neděle 17:00)
Duisburg spadl díky vítězství Cottbusu na poslední místo Bundesligy a v neděli to bude chtít proti Norimberku napravit.

A Duisburg má opravdu co napravovat. Domácí totiž už čtyřikrát zasebou prohráli a to s týmy Hamburku, Bochumi, Karlsruhe a naposledy i Leverkusenu, který MSV rozstřílel 4:1. Velmi potřebné body cítí i trenér domácích Rudi Bommer: "Potřebujeme velmi nutně zvítězit, můžeme se dostat mezi Norimberk a patnácté místo tabulky," říká před zápasem a obratem dodává: "Musíme se plně soustředit a zkoncentrovat a poté můžeme tuto sezonu ještě otočit." V boji o šestnáctou příčku mu však budou kvůli zranění chybět Adam Bodzek, Alexander Meyer a Simon Terodde.

Norimberští se probrali a v minulém týdnu začli znovu získávat cenné body. Nejprve v lize doma porazili Borussii Dortmund 2:0 a pak ve čtvrtek v rámci Poháru UEFA remizovali 2:2 v Petrohradě s domácím Zenitem. "Cenný bod z Petrohradu nám dodá více motivace," říkal po zápase v Rusku kouč hostů Hans Meyer. Do zápasu s Duisburgem nebude moct počítat s Peerem Klugem, který v zápase s BVB dostal pátou žlutou kartu v sezoně + stop na jedno utkání, na jeho místo půjde podle všeho Minari. Kromě Klugeho si v neděli nezahrají kvůli zranění Lars Jacobsen, Javier Pinola a Robert Vittek.

Naposledy Norimberk domácí porazil vysoko 3:0 a i tentokrát je mírným favoritem utkání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.10 - 2.45
více informací
Arminia Bielefeld - Bayern Mnichov  (neděle 17:00)
Bayern Mnichov ztratil v sobotu první místo, které převzal rozjetý Werder, ale v neděli mají Mnichované velikou šanci se na úplnou špičku tabulky vrátit. Bojovat o body jedou do Bielefeldu.

Arminia sbírá body převážně doma a venku spíše není pro domácí tým velikou překážkou. Dokazují to například zápasy v Brémách (1:8), v Leverkusenu (0:4) nebo naposledy i zápas v Bochumi (0:3). Bielefeld si sice na Bayern věří, ale trenér domácích Middendorp před zápasem své svěřence varuje: "Budou diktovat tempo zápasu a pokud budeme dělat chyby jako v minulých zápasech, nemáme šanci." Porvat se o dobrý výsledek nebudou moct Mathias Langkamp a Andre Mijatovic. Ti domácím chybí kvůli zranění lýtka, respektive kolene.

Bayernu to už tolik asi nešlape. Tým si po prohře ve Stuttgartu sice připsal body jak v lize, tak i v Poháru UEFA, ale předvedený výkon nebyl podobný těm zpočátku podzimu. Před týdnem doma porazil Wolfsburg 2:1 a ve čtvrtek v remizoval v Portugalsku na půdě Sportingu Braga. Přesto jede Bayern do Arminie jako jasný favorit, jen Ottmar Hitzfeld slova odborníků mírní: "Arminia má malý stadion a je tu vždycky skvělá atmosféra. Bielefeldští nám můžou pěkně život znepříjemnit." Listina zraněných Bayernu se zúžila díky návratu Podolského, Schweinstigeira, Lella a Lahma. Jenže přesto je seznam absencí stále dlouhý. Hostům totiž chybí Lucio, Kahn, van Bommel a Marcel Jansen.

Naposledy se ze vzájemného utkání v Schucö Areně radovali domácí, kteří loni porazili Bayern 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 4.20 - 1.40
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Bayern Mnichov1494130:831
2.Werder Brémy1493232:1730
3.Hamburger SV1493222:1030
4.Karlsruher SC1482416:1626
5.Bayer Leverkusen1473424:1124
6.Schalke 041457221:1422
7.VfB Stuttgart1471620:2022
8.Hannover 961463519:2021
9.Hertha Berlín1461718:1919
10.VfL Bochum1453623:2218
11.Eintracht Frankfurt1446414:1918
12.VfL Wolfsburg1444623:2516
13.Borussia Dortmund1443718:2415
14.Arminia Bielefeld1443716:3115
15.Hansa Rostock1442814:2014
16.1. FC Norimberk1433818:2412
17.MSV Duisburg14301113:259
18.Energie Cottbus1415810:268

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele