FORTUNA:LIGA - preview 3. kola nadstavby: Tři zápasy o záchranu

14.05., 08:41, aktualizováno 16.05., 08:14
Previews
Fanoušek Bohemians (© AFP)

Zlín, který je při bodové rovnosti s Karvinou poslední, hostí České Budějovice. Týmy dělí pouze bod. Karviná se představí na hřišti Bohemians 1905, kteří už mají záchranu jistou. Jablonec hostí Pardubice, oba celky se mohou definitivně udržet.

O titul

Slavia Praha - Viktoria Plzeň

středa 19:30

Defenzivní univerzál Slavie Tomáš Holeš sice prohlásil, že o držiteli mistrovského titulu ještě není rozhodnuto. Jeho mužstvo však má k jeho ukořistění výrazně dál než Sparta. A ve středu se navíc utká se silnou Plzní, která se může pochlubit výbornou formou, díky níž sešívané už jednou před nedávnem porazila.

Zatím ani jednou si slávisté v této sezóně nevěděli s Viktorií rady. A to se s protivníkem ze západu Čech utkali již dvakrát. Na podzim ovšem v domácím prostředí prohospodařili náskok a prohráli, bez bodu odjížděli taky před měsícem z plzeňských Štruncových sadů, kde rozhodující zásah inkasovali až v samotném závěru duelu. Tato statistika je dalším důvodem, proč lze o schopnosti sešívaných dotáhnout se na čelo nadstavbové skupiny o titul dost pochybovat.

K tomuto úsudku ovšem stačí i pohled na tabulku. Slavia v ní figuruje na druhém místě a tři kola před koncem ročníku ztrácí na vedoucí Spartu čtyři body. To znamená, že musí spoléhat na zaváhání městského rivala, sama by se pak jakýchkoliv klopýtnutí měla spíše vyvarovat. Jinak na titul může zapomenout. Pokud se to tedy v hlavách fanoušků Vršovických nestalo již v sobotu večer, kdy sešívaní v derby právě se sparťany remizovali, což jim do karet rozhodně nehrálo.

Plzeň by tak slávisté měli porazit. "Zase nás čeká těžký zápas. Doma na podzim jsme s nimi nehráli špatně, vedli jsme, pak jsme to pokazili vlastními chybami. Plzeň hraje dobře do defenzivy, je nebezpečná z brejků. Chorý se Šulcem jsou na sebe fotbalově navázaní jako dvojčata, jsou alfou omegou Plzně, na ty si musíme dát extrémní pozor. My jedeme dál, chceme fanoušky uspokojit dobrou hrou a zvítězit" řekl asistent hlavního trenéra Pražanů Zdeněk Houštecký.

Viktoria do vršovického Edenu jistě dorazí v naprosté pohodě. Ligovou sezónu na 99 procent zakončí na třetí pozici, může se již posunout pouze nahoru před Slavii, která by ovšem v závěrečných třech špílech musela zcela selhat. O to však Západočechům ani nejde. Veškeré síly nyní koncentrují na finále národního poháru, které odehrají již za týden na svém stadionu proti Spartě.

Nicméně i ve Vršovicích hodlají Plzeňští zanechat dobrý dojem. "Všichni se na zápas těšíme, že bude vyprodáno, že tam bude super atmosféra. Přijedou nás podpořit i lidi z Plzně. Věříme, že předvedeme dobrý výkon, který nám zajistí výhru. Chceme vyhrát každý zápas, je jedno, jestli je to Slavia, nebo ne. Před nadstavbou jsme si dali za úkol, že ji chceme vyhrát. Máme šest bodů a budeme chtít uspět i na Slavii," vzkázal asistent hlavního kouče Viktorie Jan Trousil.

Západočeši se mohou pochlubit slušnou fazónou. Od konce dubna v tuzemské nejvyšší soutěži neprohráli - čtyřikrát zvítězili včetně zmíněného mače se Slavií a dvakrát remizovali. Sešívaní za stejné období nasbírali jedenáct bodů, tedy o tří méně než Plzeň.

Do Prahy na straně hostů nedorazí zranění brankář Viktor Baier, obránce Jan Paluska, středopolaři Jan Sýkora s Matějem Valentou a útočník Rafiu Durosinmi. Nejisté jsou starty stopera Václava Jemelky, záložníka Jana Kopice a forvarda Idjessiho Metsoka.

Slavia na marodce eviduje zadáky Sheriffa Sinyana i Jana Bořila, jenž si uplynulý víkend zlomil lícní kost. Zranění v derby se Spartou utrpěl rovněž útočník Mojmír Chytil a o jeho nasazení proti Plzni se teprve rozhodne. Totéž platí o možných startech obránců Davida Zimy, Igoha Ogbua a Michala Tomiče a taky záložníka Lukáše Provoda. Určitě však hrát nebude výše citovaný Holeš, a to kvůli disciplinárnímu trestu za čtyři nasbírané žluté karty v průběhu ročníku.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Staněk - Douděra, Vlček, Ogbu, Zmrzlý - Ševčík, Oscar - Jurásek, Zafeiris, Schranz - Jurečka

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Hranáč, Hejda, Dweh - Cadu, Kalvach, Červ, Souaré - Jirka, Šulc - Chorý

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.54 - 5.79

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko

úterý 17:00

První důležitý úkol Mladá Boleslav zvládla. Nyní ji čeká druhý, po němž už může být takřka hotovo. Středočeši se usadili na čtvrtém místě a rádi by na něm jistě vydrželi až do konce sezony. Sesadit je může Slovácko, kterému se na jaře nedaří, jeho výkony se ale lehce zlepšují. Zdramatizují Moravané ještě boj o Evropskou konferenční ligu?

Boleslav se na klíčovou čtvrtou pozici v nadstavbové skupině o titul vyšvihla po sobotní výhře na hřišti ostravského Baníku. Právě na úkor Slezanů se Středočeši usadili na příčce, která by jim po konci sezony zaručila postup do pohárové Evropy.

Dotáhnou Boleslavští slibně rozehranou partii do zdárného konce? "V nadstavbě je jedinou výhodou domácího hřiště, že nemusíme nikam cestovat. Slovácko bude silný soupeř a očekávám podobně vyrovnaný souboj, jaký jsme absolvovali v Ostravě. Jsem hrdý na tým, jak to na tak horké půdě zvládl. Nejdříve jsme splnili účast v šestce, teď se zase otevírají nějaké možnosti směrem nahoru. Jsme pokorní, pracujeme," vzkázal trenér Středočechů David Holoubek.

Na samém chvostu pořadí nejlepší šestice ligy se nachází Slovácko. Může za to mizerná jarní forma, která alespoň ve výsledkové rovině pokračuje též v nadstavbě. Je však třeba připomenout, že Moravané se v předešlých dvou zápasech utkali s nejlepším týmem soutěže Spartou a rozjetou Plzní. Oběma celkům Uherskohradišťští podlehli, v určitých fázích hry ale zanechali dojem.

V Boleslavi už však Slovácko musí bodovat. Ideálně zvítězit. "Pohled na tabulku je jasný a výmluvný. Jen výhra v Boleslavi nás ještě udrží ve hře o čtvrté místo, jakákoliv ztráta bude z tohoto směru fatální a naše naděje skončí. Co se týče výkonů, máme na čem stavět. Proti Spartě a nyní v Plzni jsme měli ve hře dobré pasáže. Je potřeba na ně navázat, nedělat chyby a hlavně proměňovat šance,” řekl asistent hlavního kouče Moravanů Jan Palinek.

Na marodce Uherskohradišťských se pořád nachází tři obránci - Merchas Doski, Tomáš Břečka a taky Michal Kadlec, jenž v neděli oznámil, že po sezoně ukončí bohatou kariéru. O startu útočníka Slovácka Rigina Cicilii se vzhledem k nejistému zdravotnímu stavu teprve rozhodne. Stejně jako Cicilia je na tom též záložník Boleslavi Daniel Mareček.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Kostka, Suchý, Král, Kadlec - Sakala, Karafiát - Jawo, Ladra, Vaníček - Júsuf

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Daníček, Blahút - Havlík, Trávník - Petržela, Kohút, Juroška - Vecheta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.80 - 3.27

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava

úterý 19:30

Klíčový zápas má Sparta zdárně za sebou. Teď už jí stačí nepokazit finiš. Letenští se po sobotní remíze se Slavií utkají s Baníkem, a jestliže protivníka z Ostravy porazí, budou mít obhajobu mistrovského titulu opravdu na dosah. Když se však oba týmy utkaly naposledy, dokázali Slezané pražského soupeře dost potrápit. Povede se jim to i tentokrát?

Sparta může trofej pro vítěze ligy sebrat již ve středu. Pokud tedy v úterý přemůže Baník a Slavia o den později neporazí Plzeň. Nicméně i kdyby se to Letenským uprostřed pracovního týdne nepovedlo, pořád budou mít vše ve svých rukou. Po sobotní bezbrankové remíze v derby pražských "S" totiž udrželi před druhými slávisty čtyřbodový náskok. Do konce sezony jim tedy stačí uhrát pět bodů - neboli jednou zvítězit a dvakrát remizovat. Anebo vyhrát hned dvakrát.

Vzhledem k tomu, že Sparta za dosavadních 32 utkání v ligové sezoně ztratila body jen sedmkrát, se zdá zápletka v boji o titul málo pravděpodobná. Sami Letenští ale předčasně určitě neslaví. "Jsme o jeden zápas blíž titulu, není ale konec. Bude to ještě boj. Je úžasné být součástí takového boje, v němž proti sobě stojí po celý ročník takové dva týmy," prohlásil sparťanský trenér Brian Priske, jenž si v úterý hodlá nadělit hezký dárek ke svým 47. narozeninám.

Baník mu ale oslavy určitě bude chtít pokazit. Ostravanům ani nic jiného nezbývá. O víkendu nezvládli důležitý mač s Mladou Boleslaví, po němž v pořadí nadstavbové skupiny o titul přišli o čtvrté místo, které zaručí kvalifikaci do Evropské konferenční ligy. Jestliže se tedy Slezané chtějí vyhnout nevyzpytatelnému boji o zbývající místenku do Evropy, musí ve zbývajících třech kolech minimálně jednou zvítězit. Lepší by však pro ně bylo, kdyby pro jistotu zvítězili víckrát.

I na hřišti lídra soutěže by tedy Baník měl pomýšlet na tříbodový zisk. "Rozhodně neskládáme zbraně. Boleslav se v tabulce dostala před nás, ale ve hře je ještě devět bodů. Věřím tomu, že situace je pořád otevřená. Čekají nás dva velmi těžké zápasy venku za sebou, ale nedávno jsme právě na Spartě dokázali tři branky vstřelit. Inkasovali jsme ale čtyřikrát a v tom se určitě musíme zlepšit, jestli chceme být úspěšnější," prohlásil kouč Slezanů Pavel Hapal.

Ostravský lodivod připomněl necelý měsíc starou zkušenost na Letné. Během ní se Baník Spartě herně dokázal vyrovnat, doplatil však na nepřesnou koncovku i na chyby v obraně a Pražanům podlehl po výsledku 3:4. Nyní ve snaze pomstít se nepomůže Slezanům útočník Abdullahi Tanko, který si odpykává disciplinární trest za nedávné vyloučení na hřišti Slavie. Jinak by hosté měli do hlavního města dorazit kompletní.

Domácí musí vyřešit hned tři absence kvůli karetním trestům. Křídelník Lukáš Haraslín se v derby proti Slavii nechal vyloučit, stoper Ladislav Krejčí se středopolařem Qazimem Lacim zase v průběhu ročníku viděli již čtyři žluté karty a podle pravidel musí jedno soutěžní střetnutí vynechat. Hrát nebude ani zraněný záložník David Pavelka, start jiného středopolaře Kaana Kairiena je pro změnu nejistý.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Vitík, Panák, Sörensen - Wiesner, Kairinen, Sadílek, Ryneš - Birmančević, Tuci - Kuchta

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Letáček - Juroška, Blažek, Lischka, Kpozo - Buchta, Rigo, Boula, Šín, Ewerton - Adediran

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 6.20 - 8.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
32
25
5
2
74 : 28
80
2
Slavia Praha
32
23
7
2
67 : 23
76
3
Viktoria Plzeň
32
21
5
6
74 : 35
68
4
FK Mladá Boleslav
32
13
8
11
51 : 49
47
5
Baník Ostrava
32
13
6
13
48 : 45
45
6
1. FC Slovácko
32
11
8
13
43 : 48
41

O udržení

Bohemians Praha 1905 - MFK Karviná

čtvrtek 17:00

Bohemka už si sice záchranu v nejvyšší soutěži zajistila, do konce sezóny má ale pořád o co hrát. A to především kvůli vlastním fanouškům, jimž má co vracet. Ve čtvrtek však budou v Ďolíčku bojovat též hosté z Karviné, kteří dál zůstávají ohrožení pádem do druhé ligy.

Přestože v nadstavbové skupině o udržení zatím Bohemians nezvítězili, stále se drží v jejím čele. To jim ovšem nemusí vydržet. "Chtěli jsme v nadstavbě vyhrát všechny zápasy, zatím se nám to ale nedaří. Všichni hrajeme o svou budoucnost, tak k tomu já i hráči musíme přistoupit. Musíme si vážit toho, že skoro každé utkání v Ďolíčku máme vyprodáno. Fanoušci jsou veskrze pozitivní a tuto sezónu máme vůči nim velký dluh. Snad se nám povede poslední dva domácí zápasy v sezóně vyhrát," řekl trenér "Klokanů" Jaroslav Veselý.

I Karviná si zápolení v závěru ročníku představovala lépe. Jelikož však zvítězila v jediném z posledních sedmi kol, setrvává na neuspokojivé předposlední příčce. "Svému mužstvu pořád věřím, hrajeme dobře i venku. Dokázali jsme bodovat i proti těžkým soupeřům. Takže doufám, že ve zbývajících dvou zápasech na hřištích soupeřů ještě něco uhrajeme, třeba hned na Bohemce," prohlásil kouč MFK Marek Bielan.

Do Prahy se Slezané vydají bez brankáře Dominika Holce a záložníka Alexe Ivána - oba limituje zranění. Na straně Bohemians nepustí zdravotní potíže do hry brankáře Romana Valeše, středopolaře Vojtěcha Smrže a útočníka Vojtěcha Nováka. Hrát nebudou ani obránce Matěj Hybš s forvardem Erikem Prekopem, neboť oba si odpykají disciplinární trest za osm udělených žlutých karet v průběhu ligové sezóny. Nejisté jsou starty zadáka Jana Vondry a záložníků Josefa Jindřiška s Robertem Hrubým.

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Soukup - A. Kadlec, Petrák, Křapka - Köstl, Hůlka, Beran, Kovařík - Matoušek, Hála - Ristovski

MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Ciupa - Bergqvist, Svozil, Fleišman - Mikuš, Boháč, Moses, Ražnatović - Budínský - Ezeh, Regáli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.74 - 3.99

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Pardubice

čtvrtek 17:00

Po dvou výhrách v nadstavbě se Pardubice výrazně přiblížily záchraně v lize. K tomu se dotáhly na Jablonec, který dokonce mohou po vzájemném střetnutí přeskočit. Který z mančaftů si ve čtvrtek definitivně zajistí záchranu?

Případná čtvrteční výhra definitivně uklidní jednu i druhou stranu. Pardubičtí věří, že šťastnější budou oni. "Dvakrát za sebou jsme vyhráli doma, v tu nejdůležitější dobu nám naskočily body. Samozřejmě není konec, ale šesti body jsme si moc pomohli. Boj o záchranu je hrozně náročný na psychiku. Budu klidný, až budeme stoprocentně zachránění. Chybí nám k tomu kousek," vzkázal trenér Východočechů Radoslav Kováč.

Jablonec zahájil bitvy v nadstavbové skupině o udržení taktéž vítězně, následně remizoval na hřišti Bohemians. "S Bohemkou jsme byli blízko tří bodů, ale i bod bereme. Stále nejsme zachráněni. Dokud nemáme stoprocentní polštář, pořád cítíme nějaký strach. Nemůžeme polevit," uvedl kouč Severočechů Radoslav Látal.

Domácí si proti Pardubicím budou muset poradit bez svého nejlepšího střelce Jana Chramosty, jenž figuruje na marodce. K tomu není jisté, zda se zdravotně do pořádku dají obránci Haiderson Hurtado s Danielem Součkem i forvard Bienvenue Kanakimana. Východočechům bude scházet nejen indisponovaný středopolař Denis Darmovzal, ale také dva vykartovaní zadáci - Michal Surzyn s Markem Ichou. O nasazení útočníka Tomáše Zlatohlávka se teprve rozhodne.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Fendrich - F. Souček, Tekijaški, Martinec - Černák, Kratochvíl, Nebyla, Čanturišvili - Alégué, Polidar - Hollý

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Kinský - Mareš, Halinský, Ortiz, Chlumecký - Kissiedou, Vacek, Hlavatý - Daněk, Patrák, Krobot

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.59 - 3.91

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Zlín - Dynamo České Budějovice

čtvrtek 17:00

Zatímco České Budějovice se v posledních týdnech zvedly, Zlínu se moc nedaří. Kvůli špatné formě klesli "Ševci" v nadstavbové skupině o titul na poslední místo. Proti jihočeskému Dynamu by tak měli zabrat, jinak se už mohou opravdu vážně bát o svou prvoligovou příslušnost.

Moravané zvítězili v jediném z posledních 11 duelů, alespoň něco jim ale přece jen hraje do karet. "Do konce nadstavby hrajeme dvakrát doma a chceme toho využít. Začínáme s Budějovicemi, potřebujeme vyhrát. K bojovnosti a nasazení musíme přidat ještě něco navíc, nesmí nás svazovat nervozita," prohlásil asistent hlavního trenéra Zlína Lukáš Motal.

Na dně ligové tabulky kotvili svého času taky Budějovičtí. Ti však z posledních pěti soutěžních duelů prohráli pouze ten poslední. "Po pěti zápasech přišla porážka, zbraně neskládáme. Nejsme poslední, máme před sebou ještě tři utkání a věřím, že to zvládneme. Venku se nám nedaří vyhrávat, ale musíme se nějak zmátořit. Věřím tomu, že ve Zlíně už to musíme prolomit," uvedl kouč Dynama Jiří Lerch.

Také ve Zlíně se Jihočeši obejdou bez dvou hráčů přeřazených do B-týmu, tedy obránce Martina Sladkého a záložníka Alena Dejanoviće. Start zadáků Uroše Laziće s Matejem Madleňákem je zase kvůli zraněním nejistý. Domácím by naopak neměl scházet žádný z členů kádru.

FC Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Bartošák - Bužek, Janetzký - Vukadinović, Slončík, Fantiš - Schánělec

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Nikl, Králik, Poulolo, Trummer - Čermák, Suchan, Hellebrand - Šigut, Alli - Ondrášek

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.53 - 3.41

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Bohemians Praha 1905
32
8
12
12
31 : 43
36
12
FK Jablonec
32
7
13
12
39 : 48
34
13
FK Pardubice
32
9
7
16
34 : 44
34
14
Dynamo České Budějovice
32
7
6
19
38 : 66
27
15
MFK Karviná
32
6
8
18
34 : 57
26
16
FC Zlín
32
5
11
16
38 : 65
26

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (305)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele