32. kolo
14.05.2023 15:30 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Exequiel Palacios (© AFP)

Tonoucímu Stuttgartu podal stéblo Leverkusen. Penaltové klání Švábům přineslo cenný bod

Bayer Leverkusen remizoval ve 36. kole Bundesligy na půdě Stuttgartu 1:1. Všechny důležité okamžiky nastaly až po změně stran, kdy nejprve poslal domácí do vedení pokutovým kopem Serhou Guirassy, jenž zaznamenal už 10. ligovou trefu v probíhající sezoně. Z penaltového puntíku se sice následně prosadil i hostující Exequiel Palacios, Schwaben však proti silnému soupeři získali alespoň bod, což jim může dodat naději v boji o záchranu. Farmaceuti se zase dvě kola před koncem sezony definitivně nechali přeskočit Wolfsburgem na poslední příčce zajišťující pohárovou Evropu. Český reprezentant Adam Hložek se na trávníku ukázal až v 87. minutě.

Záchranářské plány Švábů dostaly v předchozím kole další trhlinu, jelikož po nezvládnutém duelu na hřišti Herthy a výhře Schalke spadli až na barážovou pozici. Nyní navíc přivítali Farmaceuty, kteří se od říjnového angažování Xabiho Alonsa výrazně zvedli a v současné době pomýšleli na kvalifikaci do Evropské ligy. V té účinkují i letos a po čtvrteční porážce na hřišti římského AS jim nehrálo do karet zklamání z porážky, ani omezený čas na renegeraci. Na Stuttgart si však hosté věřili, neboť jej v rámci Bundesligy porazili již 40krát, což se jim proti žádnému jinému soupeři nepovedlo.

Od předchozího utkání proti AS provedl trenér Bayeru pět změn v základní sestavě a byli to právě dva noví hráči, kteří jako první v šesté minutě zahrozili. Zakroucený centr Kerema Demirbaye však Mitchel Bakker nedokázal usměrnit směrem do brány. Na konci úvodní desetiminutovky začali přebírat iniciativu domácí Švábové, stejně jako hostům jim však koncovku i centry hatily časté nepřesnosti. Přímé ohrožení bran na obou stranách chybělo, největší šance závěru první půle tak představovaly závary po rohových kopech Stuttgartu, obrana Farmaceutů je však vždy dokázala odvrátit.

Úvod druhé půle hrozil nezáživností, tu ale odmítl 10 minut po změně stran penaltovým zákrokem Palacios. K exekuci pokutového kopu se postavil Guirassy a ranou do středu brány si vychutnal gólmana Lukáše Hradeckého. Na trávníku se poté začalo přiostřovat a hlavní sudí se rozhodně nenudil. V 67. minutě pak po konzultaci s videorozhodčím nařídil penaltu i na druhé straně hřiště, kterou proměnil dřívější hříšník Palacios. Zápas v závěru nabral obrovské tempo, ve velké šanci se ocitl domácí Josha Vagnoman po rohovém kopu, jeho hlavička ovšem postrádala přesnost. Za hlavu se pak o chvíli později chytal Edmond Tapsoba, v pádu totiž mířil z malého vápna pouze vysoko nad. Na poslední minuty se na hřistě dostal i Hložek, ani on už ale nedokázal strhnout utkání ve prospěch svého týmu.

Stuttgart tak proti favorizovanému soupeři získal alespoň bod. V předposledním kole 21. května se podívá do Mohuče, zatímco Leverkusen ve stejný den přivítá Mönchengladbach.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele