4. kolo
22.09.2012 15:30 CET
3 : 2
(1:0)

Reportáž

Dortmund padl a symbolicky se tak stalo na hřišti Hamburku

Více než rok trvající dortmundská série bez porážky, čítající jednatřicet utkání, je definitivně u konce, postaralo se o to HSV - tedy držitel dosud platného rekordu ze sezóny 1982-1983 (36 zápasů). Borussia tak jen potvrdila, že se jí v přístavním městě v posledních letech pravidelně nedaří, prohrála zde totiž šest z posledních sedmi soubojů.

Naprosto očekávanou základní sestavu poslal do boje domácí kormidelník Thorsten Fink, jenž tak ponechal důvěru i Michaelu Manciennovi, který byl v předchozím utkání na hřišti Eintrachtu odeslán zpátky do kabin již po půlhodině hry (!). Žlutočerní nabídli jednu nečekanou změnu: nemocného Ilkaye Gündogana překvapivě nahradil Moritz Leitner, místo Kuby se pak v ofenzivní trojce představil Perišić.

Fanoušci přístavního mužstva zažili doslova snový začátek utkání: neuběhly ještě ani dvě minuty, když van der Vaart narýsoval od levé postranní čáry přesný centr na Sona, jenž následně kulatý nesmysl procedil přes Weidenfellera na místo určení - 1:0. Borussia byla takovýmto startem pochopitelně zaskočená, netrvalo navíc dlouho a Rudņevs mohl přidat pojistku, tomu se však hlavou nepovedlo zamířit ideálně.

Ve dvanácté minutě však mohlo být z ničeho nic srovnáno po volném přímém kopu Schmelzera, jenž hlavou neomylně prodloužil dezorientovaný Mancienne, domácí strážce svatyně byl však připravený a jeho "zastřelovací" pokus lapil! Hned nato po rohovém kopu zakončoval z druhé vlny Piszczek, avšak mezi tři tyče se mu nepodařilo zamířit. Kloppovi svěřenci po dvaceti minutách viditelně přidali a na hře to bylo jen a jen znát, ovšem kýžený poslední krok z jejich strany chyběl, respektive mu chyběla přesnost a tím pádem nedocházelo k ohrožení Adlerovy branky.

Zkoušel to mimo jiné novic v základu BVB Leitner, jeho technický pokus však bývalý reprezentační brankář lapil s klidným svědomím. Odpověď si nachystal na opačném pólu hřiště Rudņevs - akrobatickým zakončením přes hlavu ovšem tři tyče nenašel. Následně došlo ještě před odchodem na pauzu na dva souboje Adler - Lewandowski, přičemž se mohl v obou případech radovat odchovanec VfB Leipzig. Konečné slovo si v prvním dějství rezervoval hlavičkující Piszczek, branku ale také nenašel.

Jestliže v prvním poločase jsme si museli na otevírací branku počkat dvě minuty, po obrátce jsme se sotva stačili nadechnout a rázem bylo srovnáno: Lewandowski rozdal do strany na Perišiče, jehož centr se překvapivě zatočil na branku a zapadl přesně k zadní tyči hamburské branky - 1:1. Ten samý hráč to zkoušel i z dálky, tentokrát však neúspěšně. Bylo to však HSV, kdo se snažil diktovat tempo hry...

...netrvalo dlouho a tato snaha přinesla sladkou odměnu. Van der Vaart skvělou přihrávkou vyslal za obranu Iličeviče, jenž zbytečně nic nevymýšlel a tvrdou dělovkou na přední tyč zaskočil Weidenfellera - 2:1. Ani to však nebylo zdaleka všechno! Padesátá devátá minuta patřila pro změnu aktivnímu Sonovi, jenž s míčem udělal pár kroků a následnou střelou nechal hostujícího brankáře sotva otočit - 3:1.

Borussia však rozhodně neskládala zbraně a hned vzápětí přišla odpověď: Piszczek před vyběhnuvším Adlerem ještě vrátil balón na Perišiče, který už poté neměl problém dopravit ho do opuštěné branky - 3:2. Jürgen Klopp chtěl aktivitu svých oveček ještě více podpořit, a tak poslal do hry čerstvé síly v podání dvojice Kuba - Schieber, jimž uvolnili místo Kehl a Reus. Dva nově příchozí se krátce nato stali architekty další nebezpečné situace, kterou z bezprostřední blízkosti zakončoval Blaszczikowski, ovšem na skvěle reagujícího Adlera se mu vyzrát nepodařilo!

Nadále se pokračovalo ve zběsilém tempu. Dortmund začal čím dál tím více utahovat šrouby a domácí obrana chvílemi nevěděla, kde ji hlava stojí. Volný přímý kop z ideální pozice rozehrál Perišić, jeho rána však mířila pouze k připravenému brankáři Hamburku! Hned o pár okamžiků později to zkoušel pro změnu Götze, Mancienne jeho pokus srazil na Adlera, ten ale opět zareagoval naprosto bezchybně a kulatinu vytěsnil na rohový kop! Po jeho rozehrání se hlavou do míče opřel Subotić, avšak domácí zachránil za minutu dvanáct na brankové čáře čerstvě příchozí Beister.

Tlak Borussen neustále sílil a bylo jenom otázkou času, kdy se poslepovaná defenziva Rothosen rozloží na jednotlivé dílečky - to se však zejména za velkého přispění výborně chytajícího Reného Adlera ne a ne potvrdit. Bývalý dlouholetý brankář Leverkusenu musel zasahovat takřka neustále, ale podobně jako při ráně Perišiče, si věděl rady. Kýžené vyrovnání nepřineslo ani vysunutí Hummelse a definitivní zmar dokonal v nastaveném čase vysoko nad branku střílející Lewandowski.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tady by byla ideální remízka , nejlépe 2:2

Ale myslím že Dortmund vyhraje 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

Po Frankfurtu uz neverim ani v remizu a velice se bojim sestupu.

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

no hamburk furt prohrávat nebude. ale dnes by ještě mohl. 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Chytí ten brankář dortmundu vůbec něco? Osobně bych ty dva goly chytil :D

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele