semifinále - odvety
04.05.2023 21:30 CET
3 : 2
po prodloužení
(1:1, 1:2)

Reportáž

Otávio (© AFP)

Porto se na postup do finále nadřelo, houževnaté Famalicao udolalo až v prodloužení

Mnozí očekávali, že si Porto bez obtíží pohlídá své proniknutí do finále Tacy de Portugal. A tomuto tvrzení se dalo jen stěží odporovat, do domácí odvety si totiž přivezlo jednobrankový náskok. Jenže Famalicao velmi slušně vzdorovalo. Dostalo duel až do prodloužení, přičemž až na samý závěr favorit utkání rozhodl o svém úspěchu. Byla to pro něj vážně velká dřina.

Že to domácí pravděpodobně opravdu nebudou mít vůbec jednoduché, ukázala už 21. minuta. Ivo Rodrigues zakroutil centr z levé strany v rámci standardní situace parádně do vápna, Cádiz, ač otočen zády k brance, míč hlavou lehce lízl a poslal ho parádně na vzdálenější tyčku. Hosté každopádně vedení nedrželi vyloženě dlouho, konkrétně pouze do 28. minuty.

Ve vlastním vápně totiž bránící Dobre nakopl nešetrně atakujícího Uribeho při snaze odkopnout merunu do bezpečí, nařízena byla penalta, a tu proměnil hravě do protipohybu brankáře Luíze Júniora exekutor Galeno. Ve 31. minutě se pokoušel domácí dostat na koně Toni Martínez, který vypálil z poměrně složitého úhlu, přesto uměl slušně zaměstnat Luíze Júniora, který jeho pokus musel srážet do zámezí.

Ve 34. minutě se naopak znovu zásadně ozvalo Famalicao. Cádiz ostře zakončil z hranice vápna pravačkou, gólman Cláudio Ramos musel do akce, přičemž srazil míč pouze k dotírajícímu Dobremu. I kdyby ale rumunský křídelník byl úspěšný, neplatila by jeho trefa kvůli ofsajdu. Ve 38. minutě se Portu podařilo rozvlnit síť, nicméně Galeno se radoval předčasně, poněvadž rozhodčí odhalili, že těsně předtím se nacházel v ofsajdovém postavení jeho spoluhráč Toni Martínez.

Hosté po obrátce rozhodně nedělali suchou větev, co se týče ofenzivního počínání. Věděli, že pokud se ještě chtějí porvat o postup, musejí prostě aspoň jednou skórovat. V 61. minutě nebyl vůbec daleko od vstřelené branky Iván Jaime, Cláudio Ramos přitom vytěsnil jeho střelu s vypětím všech sil do své brankové konstrukce a mimo hrací plochu. V 75. minutě již na každý pád Španěl gólově udeřil. Zleva si naběhl do šestnáctky, narovnal si balón na svou pravačku a zacílil po zemi na bližší tyč.

Prodloužení ovšem Famalicenses nevyšlo, jejich soupeř v samém závěru zapsal dva přesné zásahy a strhnul účast ve finále Portugalského poháru na svou stranu. Dělovku z halfvoleje nejprve ve sto dvacáté a první minutě nasměroval přímo do šibenice Otávio, přičemž o pár chvil později zužitkoval střídající Evanilson zdárně pobídku od Taremiho.

Autor: Patrik Sandev / abola.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele