15. kolo
09.12.2023 18:00 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Charles de Ketelaere a Luis Muriel (© AFP)

Belgický talent asistoval při zdolání kmenového AC. Na listinu střelců se dvakrát podíval Lookman

Atalanta přerušila více než měsíční čekání na ligové vítězství, když v 15. kole Serie A zdolala na vlastním hřišti milánské AC 3:2. V základní sestavě Orobici se představil i Charles De Ketelaere, jenž po nepovedené minulé sezoně v dresu Rossoneri odešel na hostování do týmu lombardského rivala. Právě 22letý Belgičan přihrával v 55. minutě na trefu Ademoly Lookmana, pro Nigerijce přitom v tu chvíli šlo již o druhý zásah v utkání. Ve zbytku klání sice Miláňané stihli ještě jednou vyrovnat, ovšem v páté minutě nastavení rozhodl o triumfu domácích svým 102. gólem v nejvyšší italské soutěži velezkušený Luis Muriel.

Ještě před několika týdny ztrácela Atalanta na AC Milán pouhé tři body, když se nacházela na pátém místě tabulky a působila odhodlaně bojovat o první čtyřku. V posledních čtyřech ligových duelech ovšem ani jednou nezvítězila, přičemž v minulém kole padla rozdílem třídy na hřišti Turína. Rossoneri naopak po výhře nad Fiorentinou a Frosinone najeli zpět na vítěznou vlnu. Předchozí klání si užil především bývalý útočník Realu Madrid Luka Jovič, který se prosadil poprvé v sezoně, rovněž zaznamenal i asistenci. Tentokrát jej však po odpykání trestu na hrotu nahradil Olivier Giroud.

Právě tento útočník se zjevil v první velké šanci utkání, když domácí defenziva zblokovala centr Christiana Pulišiče jen na nohy Francouze. Do směru jeho dělovky ovšem skočil jeden z obránců. Na druhé straně měl obrovskou příležitost De Ketelaere, ale z bezprostřední blízkosti přestřelil. Krátce před odehranou půlhodinou si Nerazzurri při rohovém kopu nepohlídali Fikaya Tomoriho, jehož ránu zastavila levá tyč. Angličan se stal smolařem poté, co se před vlastní bránou postavil proti projektilu Lookmana a nechtěně změnil jeho směr, což poslalo domácí do vedení. Jenže v samém závěru první půle si na centr naskočil Giroud a povedenou hlavičkou vyrovnal stav utkání.

Historicky nejlepší střelec francouzské reprezentace mohl na svůj zásah navázat hned na počátku druhého poločasu, ale z blízkosti poslal míč vedle pravé tyče. Tento neúspěch mohl AC mrzet v 55. minutě, neboť De Ketelaere ve vápně povedenou přihrávkou našel Lookmana, jenž se prosadil podruhé v utkání. Tentokrát bez pomoci soupeře poslal pumelici přímo pod břevno. Šanci navýšit vedení Nerazzurri měl Giorgio Scalvini, když utíkal sám na bránu. V souboji s Mikem Maignanem však neuspěl. Francouzský gólman se blýskl i v 78. minutě. Nejprve vyrazil pumelici Scalviniho z dálky a poté skvěle zareagoval na dorážku Lookmana. To nažhavilo hráče Rossoneri, kteří vyrovnali, když se v malém vápně procpal k zakončení Jovič. Nervy v závěru neudržel Davide Calabria a po druhé žluté musel opustit hřiště. Následně se Orobici odhodlali ještě k jednomu útoku, jenž nakonec skončil vítěznou brankou. Tu v nastavení vstřelil patičkou Muriel.

Atalanta tak prolomila své trápení a doma získala tři body. V příštím kole se 18. prosince utká se Salernitanou, AC Milán změří o den dříve síly s Monzou.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele