22. kolo
18.02.2024 19:00 CET
6 : 1
(5:0)

Reportáž

Marcos Leonardo (© AFP)

Benfica převálcovala Vizelu a zůstane na čele ligy

Podruhé během dvou týdnu se střetl obhájce mistrovského titulu Benfica s Vizelou a podruhé z toho vyšel vítězně lisabonský favorit. Zatímco v prvním zápase ve čtvrtfinále poháru šlo o vyrovnanou bitvu, nyní svěřenci Rogera Schmidta svého soupeře přejeli 6:1.

O osudu utkání bylo rozhodnuto vcelku rychle. Benfica nenechala nic náhodě a proti bezradné obraně soupeře připomínala silný tým z minulé sezóny. Po úvodní oťukávací čtvrthodině využil chyby v rozehrávce hostů Gouveia s Tengstedtem, který našel v pokutovém území volného Nerese a ten po zblokování jeho prvního pokusu rozvlnil síť - 1:0.

Stále ještě hratelný zápas se pro hosty začal rozpadávat ve 25. minutě. To Neres po nakrátko rozehraném rohovém kopu našel centrem v pokutovém území Otamendiho, který razantní hlavičkou navýšil vedení Benficy už na 2:0.

O pět minut později bylo na Estádio da Luz ještě je veseleji. Rafa Silva z protiútoku zaměstnal většinu hostujících obránců a následně vyslal do jasné šance volného Tengstedta. Dánský útočník sice přehodil vyběhnutého brankáře Ruberta, ale míč se odrazil zpět do pokutového území, kde byl nejpohotovější Gouveia a zvýšil na 3:0.

Většina podstatných věcí zápasu se odehrála v úvodní půli a zejména na polovině Vizely. Čtvrtý gól, který padl ve 37. minutě, pak byl ukázkovým příkladem krásy fotbalu. Tengstedt po narážečce s Neresem poslal oblouček do pokutového území, se kterým si nejlépe poradil Rafa Silve a vstřelil další gól Benficy. Bohužel pro něj i celý tým nakonec branka nebyla uznána, protože se Silva nacházel v těsném ofsajdu.

Nejtvrdší údery nakonec Vizela schytala až v nastaveném čase úvodního dějství. Nejprve její obrana vůbec nezachytila Neresův náběh do pokutového území a brazilský křídelník při svém návratu do základní sestavy po zranění přidal už svůj druhý gól. Poté v poslední minutě nastaveného času upláchl obraně Rafa Silva a tváří v tváří Ruderovi využil své zkušenosti a změnil skóre už na 5:0.

Změna stran přinesla výrazné zvolnění tempa ze strany domácích a Vizela mohla krom svých mezer v obraně ukázat alespoň svou útočnou sílu. Tu představuje hlavně Samuel Essende, kterému gól ve 48. minutě daroval brankář Trubin svou chybou v rozehrávce. Francouzský útočník přesto napoprvé sám v šestnáctce domácího gólmana nepřekonal a povedlo se mu to až při druhém pokusu, kdy už byl pod tlakem obránce.

Hráči Vizely asi sami nevěřili, že dokáží s nepříznivým výsledkem z prvního poločase něco udělat, ale nadále předváděli v druhé půli hezčí fotbal. V 70. minutě Morato nešikovně podrazil v pokutovém území Tomáse Silvu a sudí Goncalves správně nařídil penaltu. Té se ujal Essende, ale svůj druhý gól nepřidal, protože Trubin napravil svou chybu a jeho střelu vyrazil.

Benfica nakonec druhý poločas neprohrála. V 88. minutě utekl obraně skvěle hrající Neres, který si v pokutovém území zasekl míč a přihrál ho Marcosi Leonardovi, na kterého už čekala před bránou jednoduchá práce - 6:1. Víckrát už se skóre neměnilo, a tak se Benfica po ztrátě v minulém kole vrátila na vítěznou vlnu.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele