26. kolo
16.03.2024 19:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Simon Banza (© AFP)

Banza pozdním gólem rozhodl o výhře Bragy nad Gil Vicente

Hráči SC Braga splnili roli favorita a porazili před vlastními diváky regionálního rivala Gil Vicente 2:1. Skóre zápasu otevřel v závěru prvního poločasu Abel Ruiz, po změně stran ale vyrovnal Alipour z penalty a o vítězství domácích tak musel rozhodnout minutu před koncem standardní hrací doby Banza.

Hostující tým sice proti Braze nastoupil ve vysokém tempu a ve velkém nasazení, ale úvod zápasu patřil domácím. Střelecké pokusy z nebezpečných pozic zaznamenali v první dvacetiminutovce Banza a Zalazar, ale jejich zakončení chyběla dostatečná kvalita.

Ve 27. minutě se na Estádio Municipal de Braga schylovalo ke katastrofě, když hostující Neto utekl obraně soupeře, položil si kličkou Matheuse a zkušeně skóroval. Do šance se ovšem dostal po přihrávce od Alipoura, který byl předtím v ofsajdu a gól nebyl uznán.

Braga mohla neproměněnou velkou šanci potrestat ve 35. minutě, kdy se z levého křídla perfektně uvolnil Banza, ale v dobré šanci mířil jen do tyče. Od té se sice míč odrazil k volnému Brumovi, ale proti jeho zakončení do odkryté brány neskutečně zakročil hostující kapitán Rubén Fernandes.

Tím však zkušený sedmatřicetiletý stoper prodloužil bezbrankový stav o pouhé čtyři minuty. Domácí brankář Matheus totiž perfektně vystihl protiútok Gil Vicente a na polovině hřiště rozehrál akci, která se po Borjově přihrávce skončila u Abela Ruize a španělský útočník nastupující za Hortovy nepřítomnosti s kapitánskou páskou přesnou přízemní střelou k tyči poslal Bragu do vedení - 1:0.

Po změně stran začalo být Gil Vicente aktivnější směrem dopředu, což málem přineslo ovoce už ve 47. minutě. Nepozorné obraně utekl Alipour, přičemž nebýt včasného vyběhnutí a skvělého zákroku Matheuse, bylo by vyrovnáno.

To nakonec bylo až po hodině hry. Domácí stoper Saatci neohrabaně podrazil v pokutovém území Gabriela Pereiru a sudí Vasilica nařídil nezpochybnitelnou penaltu. Té se ujal Alipour a svou přízemní střelu poslal tak přesně k tyči, že Matheusovi nepomohlo ani vystižení správné strany.

Kdo po vyrovnání očekával velký nápor domácích v cestě za třemi body, musel být zklamán. Braga zdaleka nebyla tak dominantní jako v prvním poločase a navíc každý protiútok hostů představoval velké nebezpečí. V 86. minutě šli hosté do protiútoku 3 na 1, ale vyřešili ho tak nešťastně, že jeho výsledkem byl odkop od brány.

Opět tak vešlo v platnost nestárnoucí fotbalové pravidlo "nedáš, dostaneš". Jen o tři minuty později se na levém křídle uvolnil Mendes, zaseknutím se zbavil obránce a přesným centrem našel Banzu, který prudkou hlavičkou trefil odkrytou bránu. Braga porazila svého rivala z Barcelos Gil Vicente 2:1 a pohlídala si čtvrté místo v tabulce.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele