16. kolo
05.01.2024 21:45 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Oslavy hráčů Boavisty (© AFP)

Portské derby nabídlo drama a skončilo bez vítěze, šťastnější je Boavista

Jubilejní 150. zápas mezi městskými rivaly Boavistou a FC Porto nabídl nelítostnou a dramatickou podívanou, která se od derby tohoto typu očekává. Šťastnější po závěrečném hvizdu byli domácí "Panteři", kteří navzdory špatné formě uhráli proti favorizovaným "Drakům" cennou remízu 1:1.

Už před zápasem bylo jasné, že Boavista udělá pro morální vzpruhu v podobě bodového zisku z derby naprosto všechno. Odpovídaly tomu tribuny, které raději zůstaly poloprázdné než aby prázdná místa zaplnili fanoušci Porta a odpovídal tomu také stav trávníku, který regulérní podmínky splňoval jen díky velké shovívavosti rozhodčích a delegáta.

Obojí v první dvacetiminutovce fungovalo. Atmosféru na stadiónu pro sebe kompletně neukradl do posledního místa zaplněný sektor hostů a zatažený obranný blok dělal hostům na složitém terénu velké problémy. Ve 23. minutě ovšem Pepê Aquinho procpal přihrávku před bránu na Evanilsona, který míč netrefil ideálně, ale ze skrumáže nejlépe vyšel Martínez, pro kterého se míč vykutálel přesně před prázdnou bránou a on měl velmi jednoduchou práci - 0:1.

Špatná forma Boavisty naznačovala po inkasovaném gólu spíše katastrofický scénář, ale proti úhlavnímu rivalovi dokázali domácí rychle zareagovat. Morais zvolil v dobré pozici ze standardní situace místo střely centr a našel přesně nikým nehlídaného Lourença, který hlavou vyrovnal skóre.

Domácí se většinu času v první půli bránili, ale jakmile se dostali za polovinu hledali rychlý způsob, jak zakončit, což je dělalo nebezpečnějším týmem na hřišti. V 37. minutě se k dalekonosnému pokusu odhodlal Boženík a Costa měl co dělat, aby jeho střelu vyrazil.

Po změně stran Porto ještě zvýšilo tlak na soupeře, ale z každé relativně nadějné střelecké pozice nedokázalo zahrozit. Do dobré střelecké pozice se v 72. minutě dostal Grujić, ale těsně minul bránu.

V 88. minutě odpískal sudí Oliveira těsně před pokutovým územím domácích za nezpochybnitelný faul přímý kop. Z následných protestů se vyklubala potyčka, kterou odstartoval Camará a jako jediný z aktérů viděl zaslouženou červenou kartu.

Domácí tým byl ale po této situace ještě semknutější než kdykoliv dříve v zápase a hosté si v jedenáctiminutovém nastavení nedokázali vypracovat jedinou kloudnou šanci. Boavista tak po dlouhých šestnácti letech neprohrála doma derby a vybojovala s FC Porto zaslouženou remízu 1:1.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (1)

Přidat komentář
oli9

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele