32. kolo
14.05.2023 21:30 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Danny Namaso (© AFP)

Namaso vystřelil v nastaveném čase výhru Porta nad Casa Pia a udržel naději na první místo

Jen pět minut chybělo k tomu, aby mělo Portugalsko po 32. kole Ligy Portugal svého nového mistra. Porto doma proti Casa Pia pro zachování šance na titul muselo vyhrát. Ještě po první půli ale po Evanilsonově vlastním gólu překvapivě vedli hosté, po změně stran ale skóroval Taremi a v nastaveném čase přidal vítězný gól mladík Danny Namaso. Porto tak udržuje čtyřbodovou ztrátu za Benficou a dvě kola před koncem stále může myslet na obhajobu titulu.

Důležitost zápasu přenesla na kopačky domácích fotbalistů nervozitu, se kterou se v prvním poločase jen těžko srovnávali. Územní převaha byla pro Porto naprosto k ničemu, protože šance měli z protiútoků jen hosté. V 9. minutě nebezpečně pálil Godwin, ale Costa míč vyškrábl na rohový kop. Ve 44. minutě mu pak gólovou přihrávku předložil Soma, ale nigerijský útočník špatně trefil míč.

I kvůli zranění hostujícího středopolaře Neta se první poločas protáhl o šest minut a ve čtvrté z nich dostal Casa Pia šanci ze standardní situace. Poloniho centr z pravé strany sice na žádného ze spoluhráčů nemířil, ale bránící Evanilson míč špatně zasáhl a ten skončil za brankovou čárou - 0:1.

Po změně stran Porto zařadilo vyšší rychlostní stupeň, ale jeho hra měla stále mnoho nedostatků. V 56. minutě se ale k míči před zcela prázdnou bránou díky Veronově důraznosti a několika odrazům dostal Mehdi Taremi a nabídnutou příležitostí nepohrdl.

Přesto mohlo být hned o několik minut později na Estádio do Dragão opět neveselo. Do dobré šance se po přízemním centru dostal Cardoso, ale brankář Costa dokázal před jeho zakončením patou dát nohy k sobě a zabránil gólu.

Stejně jako v prvním poločase mělo Porto i v druhém problém přetavit územní převahu v nebezpečné příležitosti. Až v závěru začaly hostům docházet síly a přišly první šance. V 75. minutě ale Galeno nůžkami trefil jen tyč, v 83. minutě zase Eustáquiovu střele skvěle vyrazil Batista a do Taremiho dorážky zase obětavě skluzem vletěl Nunes. Z následného rohového kopu zasáhl proti Uribeho hlavičce opět skvěle Batista a první diváci začali opouštět svá místa na stadiónu.

Nebylo divu, protože šestatřicetiletý Batista v bráně Casa Pia čaroval. V nastaveném čase se mu prvně podařilo vyrazit i takřka nechytatelnou Galenovu dělovku z voleje. Následující rohový kop však rozehráli hráči Porta s ledovým klidem. Po rozehrávce na krátko nakonec následoval centr do pokutového území, který Martínez přiklepl k Namasovi a mladý útočník zajistil stehnem v pádu vítězství Porta. To si ziskem tří bodů zachovalo teoretickou šanci na obhajobu mistrovského titulu, vše je ale v rukou první Benficy, která má dvě kola před koncem čtyřbodový náskok.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele