28. kolo
20.04.2014 19:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

SL Benfica - SC Olhanense 2:0

Slavit mistrovský titul doma a po přiléhavě dominantním výkonu, nějak takhle si to v červené části Lisabonu museli představovat. V očekávání již 33. oslav ligového titulu bylo Estádio da Luz naplněno k prasknutí - a 63 982 párů očí doopravdy nebylo zklamáno. Obě "zlaté" branky vstřelil příhodně po dnešku neproduktivnější hráč týmu, Brazilec Lima...

Startovat proti nejhoršímu týmu ligy a mít přitom vše ve vlastních rukou, to je určitě perfektní výchozí pozice, přesto Benfica neměla situaci úplně snadnou - v týdnu totiž za postup do finále Portugalského poháru zaplatila vyloučením trenéra Jorgeho Jesuse, který tak nyní nemohl být velkému úspěchu přítomen přímo na hřišti.

Lisabonským to však vadilo pramálo, když se na outsidera vrhli s pořádnou vervou. Už ve třetí minutě byl gólu blízko Gaitán po dobré práci Rodriga a ve výtečné formě hrající křídelník zanedlouho sám nezvykle pochybil, když byl nadmíru zaskočen naskytnutou tutovkou.

To mohlo ihned vzápětí Olhanense potrestat, jinak ale měli hosté očekávaně více starostí na vlastní půlce. Hladová Benfica presovala nesmírně vysoko, a třebaže Lima s Pereirou do poločasu dvakrát ani netrefili brankový prostor, gól do sítě celku z Olhãa se zdál být na spadnutí.

A to se po přestávce jedině potvrdilo. Orli byli ještě povzbuzeni příchodem Markoviće a nadále tedy pokračovali v dravém napadání. První druhopoločasovou příležitost pak ještě neproměnil Lima, později to byl však právě on, kdo Benfice definitivně přihrál mistrovský titul.

Nejdříve se prosadil v 57. minutě, když Rodrigo po zemi odcentroval, Gaitán ještě neuspěl a Lima v pohodě dorážel. Na to hosté zareagovali čtyřmi žlutými kartonky posbíranými v rozmezí pouhých dvou minut a za pár dalších okamžiků bylo rozhodnuto. Přesně po hodině hry se Lima zprava vyřítil na Belece a druhý slovinský aktér utkání (vedle svého protějšku, Janu Oblakovi) nebyl schopen proti jeho slabší koncovce vytáhnout ani rutinní zákrok.

Brazilec Lima tímto symbolicky potvrdil, že je připraven přebrat po Óscaru Cardozovi otěže elitního střelce klubu - byl to totiž zrovna Paraguayec, kdo dvěma trefami při výhře nad Rio Ave zajistil pro Benfiku poslední triumf v Primeiře Lize. To dnes Cardozo (patrně) ke svému poslednímu ligovému startu za lisabonský velkoklub vyběhl až v 84. minutě, kdy už na Estádiu da Luz pomalu propukaly mistrovské oslavy.

A byla to právě orlí legenda, kdo si následně při nadšeném kroužení na trávníku vzpomněl na nedávno zesnulého Eusébia. Na paži měl již dopředu připravenou černou pásku s podobiznou dost možná největšího portugalského fotbalisty všech dob, na kterou po závěrečném hvizdu se slovy "To je pro tebe!" poklepal.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

titul

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
Benfica

dnes dáme titul..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hiko

Gratulace na Luz

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

Dizem somos loucos da cabeça, aka ooo Sport Lisboa e Benfica o campeão... benfica do meu caraçao

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tam! VAMOS SLB.. Ještě Liverpool musí vyhrát titul!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele