Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina I
06.10.2017 20:45 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Turecko - Island 0:3

Islandský národní tým zvítězil v Turecku triumfálně 3:0 a díky nečekanému zaváhání doposud vedoucího Chorvatska s Finskem se v nabité skupině I posunul dokonce na první místo. Turci naopak tento klíčový duel katastrofálně nezvládli a vysokou prohrou před domácím publikem vzaly jejich šance postoupit na ruský světový šampionát definitivně za své. Konečné rozřešení otázky kvalifikace nabídne až poslední kolo, kdy Islanďany čeká domácí zápas s Kosovem, zatímco Chorvaté jedou na půdu třetí Ukrajiny, která rovněž živí naději na postup.

Zatímco domácí Turci se v bouřlivé atmosféře během první půle zmohli jen na několik náznaků šancí a nepřesných střel, Islanďané svému soupeři uštědřili lekci z efektivity. První rána Gylfiho Sigurdssona si ještě na brankáře Babacana nepřišla, ovšem po půlhodině hry již na průlom skóre došlo. Dlouhý nákop gólmana Halldorssona skončil až u kopaček Bodvarssona, jenž si to namířil z levé strany do turecké šestnáctky a výtečným přízemním centrem našel před prázdnou brankou volného Gudmundssona.

Než se zaskočení domácí stihli z inkasovaného gólu vzpamatovat, už platilo skóre 0:2. Znovu byl hlavním aktérem gólové akce Jon Dadi Bodvarsson, když si šikovně vyměnil míč s Finnbogasonem a následně v obležení trojice bránících hráčů parádně prostrčil míč nabíhajícímu Bjarnasonovi, který nekompromisní ranou pod břevno propálil Babacana podruhé.

Do kabin se tak odcházelo za pohodlného náskoku hostí a turecký trenér Havutcu hned o přestávce zareagoval nasazením Tufana za Nuriho Sahina, jenže jakékoli poločasové plány na zvrat se minuly účinkem hned po čtyřech minutách. Turecká obrana totiž trestuhodně zaspala při bránění rohového kopu, čehož využil zcela nehlídaný Gunnarsson na zadní tyči, jehož hlavičku ještě kousek před brankovou čarou tečoval do sítě rovněž volný stoper Arnason a bylo hotovo.

Teprve s tříbrankovým náskokem pustili Islanďané protivníka k výraznější převaze a několika slibným šancím na snížení, ovšem ani povedený výkon střídajícího Emreho Mora Turkům nakonec žádný gól nepřinesl. Turecká reprezentace se tedy na mistrovství světa najisto neobjeví, zato Island má díky nečekanému selhání Chorvatů s Finy s dvoubodovým náskokem přímý postup na dosah.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (4)

Přidat komentář
veikko

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Dych vyrážajúce!!! Na 99,9 percenta Island práve postúpil na MS 2018 z prvého miesta!!!

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele