play off - semifinále
07.07.2010 20:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Chobotnice se opět nemýlila: do finále jde po výhře 1:0 Španělsko

Nizozemsko konečně zná svého finálového soupeře. Po hubené výhře 1:0 nad Německem se jím stal výběr Španělska. Žádná pohledná podívaná, především v první půli, to ale rozhodně dnes nebyla. Jedinou branku vstřelil stoper Carles Puyol.

Oba trenéři sáhli do svých obvyklých sestav již před úvodním výkopem. Disciplinárně potrestaného Thomase Müllera nahradil na německé straně kouč Löw Piotrem Trochowskim, ve španělské jedenáctce se naopak neobjevil Fernando Torres, který byl v minulých zápasech zcela mimo formu. Jeho místo zaujal Pedro Rodríguez.

Naši západní sousedé se v úvodních okamžicích téměř nedostali k míči, i přesto ale Španělům nic nepovolili. Nejzajímavější okamžik proto zcela nečekaně přišel ve 4. minutě, kdy slabou chvilku pořadatelů využil jeden z fanoušků a vběhl na hrací plochu. Naštěstí byl ihned zpacifikován a odveden.

Vzápětí mohl rozšířit svou sbírku gólů David Villa. Pedro Rodríguez vyslal za obranu parádní přihrávku, míče se na chvíli zmocnil právě Villa, jenže zakončit nedokázal, a tak brankář Neur neměl výraznější problémy. Němci se dostávali k bráně Ikera Casillase jen hodně ztěžka a navíc mohli již ve 14. minutě inkasovat. Po centru Iniesty byl v pokutovém území špatně hlídán stoper Carles Puyol, jenže jeho následná hlavička postrádala přesnost.

Zanedlouho vyzkoušel štěstí také Sergio Ramos. Nikdo ze spoluhráčů mu do pokutového území nenabíhal, a proto neváhal a vystřelil z velkého úhlu. Ani on ovšem nemířil přesně. V obtížné pozici pálil zanedlouho i Pedro, avšak k úspěchu měl setsakramensky daleko.

První střelecký pokus Němců přišel až v 31. minutě. Z velké dálky napřáhnul Trochowski a gólmana Casillase protáhl, ten ale míč dokázal vyrazit na rohový kop. Těsně před přestávkou naopak pelášil na bránu Özil, ovšem v pokutovém území upadl po souboji s Ramosem a dožadoval se penalty. Rozhodčí Kassai to však viděl jinak a nechal pokračovat ve hře.

Španělsko bylo v úvodním dějství o poznání aktivnějším celkem, jenže fanoušky tolik očekávaná ofenzivní smršť rozhodně nepřišla, ba právě naopak. Místy diváci mohli skutečně zívat nudou.

Také začátek druhé půle vyšel lépe Španělsku. V 48. minutě předvedl úžasné sólo Pedro, poté na hranici pokutového území předložil míč Xabimu Alonsovi, kterému ale střela vůbec nesedla. Zkušený středopolař dostal šanci na reparát o malou chvíli později, z obdobné pozice ovšem nastřelil pouze bránícího hráče a vybojoval tak alespoň roh.

V 58. minutě bylo před svatyní Němců skutečně hodně horko. Nejprve musel Neuer zlikvidovat střelu Pedra, ovšem vzápětí přišla ještě větší šance. Na Iniestovu přihrávku ale před nehlídanou bránou nedosáhl Villa. V podstatě stejně dopadl také Sergio Ramos, jenž nedokázal usměrnit do sítě soupeře výborný centr Xabiho Alonsa.

Brankář Casillas sice neměl v dnešním zápase příliš práce, přesto se musel dvacet minut před koncem skutečně předvést. Po Podolskiho centru z voleje vypálil střídající Kroos, avšak španělský gólman vytasil rychlý zákrok a míč za svá záda nepropustil.

Tato nevyužitá šance musela Němce pořádně začít mrzet o tři minuty později, kdy se dostali Španělé do vedení. Na rohový kop Xaviho si naskočil absolutně nehlídaný Puyol a vstřelil jediný gól tohoto duelu. Svěřenci trenéra Löwa po inkasované brance pochopitelně dali většinu svých sil do ofenzívy a málem na to brzy doplatili.

V 82. minutě mohlo Španělsko své vedení navýšit. Na Neuera šel zcela sám Pedro, jenže svou šanci, jak se lidově říká, "zadrbal". V pokutovém území se pustil do kliček s Friedrichem a nakonec nevystřelil, ani nepřihrál volnému Torresovi. Nakonec jej to ale tolik mrzet nemuselo, jelikož Němci v závěru nic nevymysleli a prohráli.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (1275)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele