play off - semifinále
07.07.2010 20:30 CET
0 : 1
(0:0)

Repete evropského finále! Německo proti Španělsku

Pro mnohé možná předčasné finále. Rozjetí Němci, kteří vyřadili takové týmy jako Anglie či Argentina, se ve druhém semifinálovém duelu střetnou se Španěly - úřadujícími mistry Evropy; podle žebříčku FIFA dokonce s druhým nejlepším týmem planety. Připodobnění k finále ale není žádným bludem. Vždyť před dvěma lety se oba týmy střetly o korunu nejlepšího týmu našeho kontinentu!

Die Mannschaft zatím na šampionátu ukazuje přesně to, co si fanoušci od jejich výkonů v Jihoafrické republice přáli. Po jasném vítězství v kvalifikaci a úspěšné přípravy na turnaj - během níž nevyhráli pouze jednou, paradoxně s Argentinou, týmem, který vyřadili ve čtvrtfinále - se nejen díky týmovému výkonu dostal před brány finálového zápasu. Výběr Joachima Löwa načal svou ofenzivní smršť již v prvním zápase. V době, kdy si většina fanoušků stěžovala na nízký počet branek, se u našich sousedů zapíjelo sladké vítězství 4:0 nad Austrálií. Vystřízlivění. A to pěkně hořké. Porážka 0:1 se Srbskem - prozatím jediná ztráta Löwova mančaftu na šampionátu. Zápas o první místo s Ghanou. Němci ho zvládli lépe, po pohledném utkání triumfovali 1:0. První místo bylo jejich. Nadšení? Ne. Důvod? Osmifinálovým soupeřem se stala silná Anglie.

Kolébka fotbalu, Albion, Three Lions. To jsou přezdívky anglických fotbalistů. U Němců si ale ten večer jistě vysloužili jinou, ne tak pěknou. Ostrované dostali "čtyřku", masakr byl na světě. Angličané se měli za co stydět, přestože jim rozhodčí neuznal naprosto regulérní gól (jistě si pamatujete ten míč metr za brankovou čárou, že?), který by v tu chvíli znamenal vyrovnání na 2:2. Bohužel, sudí byl v tomto ohledu slepý. Druhý soupeř ve vyřazovacích částech? Jméno ještě honosnější! Jihoamerická Argentina v čele s Messim. Jeden z největších favoritů šampionátu. Ofenzivní fotbal, trenér Maradona. Výsledek? Neuvěřitelných 4:0 pro Němce!

"Bude to složitější než zápas s Argentinou nebo Anglií. Ti mají občas rezervy," prohlásil trenér Německa Joachim Löw. "Španělé mají obrovsky kompaktní tým. Třeba Argentina spoléhá na jednoho Messiho, ale oni mají víc. Dělají málo chyb v obraně i v útoku. Je ale na nás, abychom je k nim donutili," naznačil Löw, že Německo nebude spoléhat na pasivní obranu. Podle Löwa bude klíčem k německému úspěchu "vypnout španělský motor, kterým jsou záložníci Xavi a Iniesta". "Máme tým hladový po úspěchu, talentovaný a učenlivý, který je hoden toho pyšnit se titulem mistrem světa," podotkl dále Löw.

Německo má hlavní výhodu ve skvěle poskládané záloze. Především oba defenzivnější záložníci hrají svou roli na výbornou. Nadprůměrné obraně (ne, opravdu nepatří k těm papírově nejsilnějším) pomohla ke skvělému průměru 0,4 inkasovaného gólu na zápas. Sami Khedira a Bastien Schweinsteiger, to jsou odpovědi na podobné otázky. Defenzivní práce jim nedělá starost, stejně jako ta útočná. Přestože ani jeden z hráčů zatím nestřelil jedinou branku, pro ofenzivu svého týmu jsou nenahraditelní. Co může být větším důkazem než to, že v Německu již zapomněli na legendárního Michaela Ballacka. Teď je v módě "Schweini".

Proč dále věřit Němcům v tomto zápase? Naši sousedé si ještě v živé paměti pamatují evropský šampionát z roku 2008 - tehdy rozhodl jedinou brankou finálový zápas Fernando Torres. Pomsta by mohla být sladká... "My jsme teď jiný tým než předloni, máme hodně nových tváří, které přinesly elán. Ti kluci jsou nezatížení minulým zápasem," uvažoval Schweinsteiger. Na druhou stranu talentovaný záložník přiznává, že kvalitativně je na tom Španělsko lépe. "Na papíře to tak je, ale podobně jsme to měli i před zápasy s Anglií a Argentinou. A kde teď jsou...," připomněl Schweinsteiger vyřazení spolufavoritů MS.

A jedním z těchto favoritů je také Španělsko - deset kvalifikačních zápasů, deset výher. První místo ve skupině. Příprava? Čtyři výhry, žádná remíza, žádná prohra. Dvě inkasované branky. A poté? Šok. Úřadující mistr Evropy padl se Švýcarskem. 0:1. V prvním zápase mistrovství. Dále ne zrovna přesvědčivá výhra nad Hondurasem a zápas o všechno s Chile. Ten España s menší dávkou štěstí zvládla - do vyřazovacích bojů postoupili dokonce z prvního místa.

Osmifinále = Portugalsko. Taktikou svázaný zápas. Uplichtěné vítězství pro slavnější celek. Čtvrtfinále? O nic větší zábava. Paraguay dlouho držela nadějný stav, až sedm minut před koncem naštěstí pro La Roju zaúřadoval výsostní střelec David Villa. A postup byl dokonán. Příčiny? Snad jen jediná. Právě ten neuvěřitelný střelec David Villa, jeden ze dvou jediných střelců Španělska. Na svém kontě má již pět branek. Je jedním z nejlepších hráčů na šampionátu. Pouze jedinkrát se mu nepodařilo skórovat - v prvním zápase se Švýcarskem. Celý duel tak ještě zkrášlí vzájemný duel nejlepšího kanonýra turnaje - Miroslava Kloseho - a autora pěti branek - právě Davida Villy. Němec s polskými kořeny zaostává za svým španělským kolegou o jedinou trefu, zároveň mu chybí jedna branka, aby vyrovnal historicky nejúspěšnějšího kanonýra světových šampionátů - Brazilce Ronalda s 15 zásahy.

Přesto to není takový gólostroj, na jaký byli na Pyrenejském poloostrově zvyklí. Po Davidu Villovi je v týmu již pouze jeden střelec - a to Andrés Iniesta s jedinou brankou. Záloha je defenzivnějšími mužstvy často přetlačena, kanonýr Fernando Torres kvůli slabé produktivitě často střídá již po necelé hodině hry. Obrana je občas až žalostná. Přesto Španělé mají jednu naději - zatím nenarazili na soupeře, který by s ním chtěl opravdu hrát otevřenou partii. Pokaždé jeho soupeř zaparkoval před vlastním pokutovým územím a vyčkával. Na to asi mohou dnes zapomenout.

"Víme, že můžeme hrát lépe. Semifinále by mohlo být jiné v tom, že i soupeř touží po postupu a nebude to jako v minulých zápasech, kdy soupeři jen bořili naši hru," potvrdil španělský kouč Vicente Del Bosque.

Kouč německého výběru Joachim Löw se ve veledůležitém klání bude muset obejít bez klíčového záložníka Thomase Müllera, jenž je suspendován. Na pravé straně zálohy by ho mohl nahradit jiný talentovaný mladík - Toni Kroos. Po zranění by se v sestavě již mohl objevit kanonýr Cacau. Problémy se stehenním svalem měl dále středopolař Sami Khedira, ten by ale měl do zápasu nastoupit. Španělům bude chybět zraněný stoper Raúl Albiol, další zranění nahlášena nejsou. Trenér Vicente del Bosque se ale bude muset rozhodnout, zda dá znovu příležitost spícímu kanonýrovi Fernandu Torresovi. Španělský tisk spekuluje o jeho nahrazení buď Davidem Silvou, či Cescem Fabregasem. Torrese se ale zastal jeho parťák z útoku David Villa. "Už v dalším zápase to může být ten starý Fernando, který nám pomůže do finále," věřil mu.

Castrol World Cup match predictor dává tentokrát větší šanci pyrenejskému týmu. Podle tohoto systému má 60% šanci na výhru. A pokud vám ani tento systém nestačí, můžete se na zápas podívat trochu jinak. Španělé naposledy na velkém turnaji triumfovali v roce 2008, ve stejný rok poprvé Wimbledon vyhrál Rafael Nadal. Španělský tenista triumfoval i tento rok. Jak to tedy bude s fotbalem? Chcete snad ale něco ve prospěch Němců? Ti na minulém mistrovství světa slavili bronz, na posledním EURU stříbro. A letos? "Až se budeme vracet do Berlína, chceme fanouškům konečně přivézt velkou trofej. Nerad bych tam přijel, aniž bych tam neměl co ukázat," prohlásil sebevědomě záložník Bastian Schweinsteiger. Německo může povzbudit i příznivá historická bilance, na světových šampionátech narazilo na tohoto soupeře již třikrát. Ani jednou neodešlo poraženo.

Zápas začíná ve 20:30 v Durbanu, hlavním sudím je pak Maďar Viktor Kassai. Přímý přenos vysílá ČT4. Pokud by se do finále dostalo Španělsko, znamenalo by to historicky první postup do finále MS. Pro Němce by to byla již osmá finálová účast. Tak tedy...

Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Khedira, Schweinsteiger - Kroos, Özil, Podolski - Klose

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Casillas - Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Busquets, Alonso - Iniesta, Xavi, Silva - Villa

Tip EuroFotbal.cz: 2

Autor: Anna-Marie Kroupová / goal.com; ČTK

Vzájemné zápasy

29.06.2008
Německo
0:1
Španělsko
Mistrovství Evropy
Pl. F
21.06.1994
Německo
1:1
Španělsko
Mistrovství světa
Sk C
17.06.1988
Německo
2:0
Španělsko
Mistrovství Evropy
Sk A
20.06.1984
Německo
0:1
Španělsko
Mistrovství Evropy
Sk B
02.07.1982
Německo
2:1
Španělsko
Mistrovství světa
ČF Sk B
22.05.1976
Německo
2:0
Španělsko
ME - kvalifikace
ČF 2.z
21.06.1994
Německo
1:1
Španělsko
Sk C
02.07.1982
Německo
2:1
Španělsko
ČF Sk B
20.06.1966
Německo
2:1
Španělsko
Sk 2

Německo - poslední zápasy

03.07.2010
Argentina
0:4
Německo
Mistrovství světa
Pl. ČF
27.06.2010
Německo
4:1
Anglie
Mistrovství světa
Pl. OF
23.06.2010
Ghana
0:1
Německo
Mistrovství světa
Sk D
18.06.2010
Německo
0:1
Srbsko
Mistrovství světa
Sk D
13.06.2010
Německo
4:0
Austrálie
Mistrovství světa
Sk D
03.06.2010
Německo
3:1
Bosna a Herc.
Přátelské zápasy
 
03.07.2010
Argentina
0:4
Německo
Pl. ČF
27.06.2010
Německo
4:1
Anglie
Pl. OF
23.06.2010
Ghana
0:1
Německo
Sk D
18.06.2010
Německo
0:1
Srbsko
Sk D
13.06.2010
Německo
4:0
Austrálie
Sk D
08.07.2006
Německo
3:1
Portugalsko
Pl. 3M

Španělsko - poslední zápasy

03.07.2010
Paraguay
0:1
Španělsko
Mistrovství světa
Pl. ČF
29.06.2010
Španělsko
1:0
Portugalsko
Mistrovství světa
Pl. OF
25.06.2010
Chile
1:2
Španělsko
Mistrovství světa
Sk H
21.06.2010
Španělsko
2:0
Honduras
Mistrovství světa
Sk H
16.06.2010
Španělsko
0:1
Švýcarsko
Mistrovství světa
Sk H
08.06.2010
Španělsko
6:0
Polsko
Přátelské zápasy
 
03.07.2010
Paraguay
0:1
Španělsko
Pl. ČF
29.06.2010
Španělsko
1:0
Portugalsko
Pl. OF
25.06.2010
Chile
1:2
Španělsko
Sk H
21.06.2010
Španělsko
2:0
Honduras
Sk H
16.06.2010
Španělsko
0:1
Švýcarsko
Sk H
27.06.2006
Španělsko
1:3
Francie
Pl. OF

Komentáře (1275)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele