Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 10. kolo
21.11.2023 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Ferdi Kadioglu u míče (© AFP)

Diskutabilní penalta dovedla Turky k prvnímu místu, Wales po remíze poputuje do baráže

Hráči Walesu remizovali v závěrečném duelu kvalifikace o evropský šampionát 1:1 s Tureckem a jejich jediná šance na postup povede přes jarní play off. Dlouho to vypadalo, že Draci dotáhnou utkání do vítězného konce, jelikož už od sedmé minuty vedli zásluhou Neca Williamse, jenž se v dresu národního týmu prosadil po více než dvou letech. Po změně stran se ovšem hosté dostali ke kontroverzní penaltě, kterou bez problému proměnil Yusuf Yazici. Pro tým ze země půlměsíce byl získaný bod zlatý, jelikož díky němu ovládli skupinu D.

Před listopadovým srazem měli hráči z Britských ostrovů osud ve svých rukou, po remíze v Arménii už však museli kromě vlastních schopností spoléhat právě také na celek ze Zakavkazska, aby obral Chorvaty. Sami pak potřebovali bezpodmínečně zdolat již postoupivší Turecko, které ale ještě stále mělo o co hrát. K jistotě prvního místa v tabulce, a tím pádem lepšího postavení pro los základních skupin, totiž muselo získat alespoň bod.

Velšané vykřesali jiskřičku postupových nadějí už v sedmé minutě. Williams se na levé straně šikovně uvolnil a z hranice šestnáctky zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Domácí působili po celou první půli výrazně svěžejším dojmem než turecký výběr, jenže ve finální fázi jim to značně skřípalo, a další gólovou příležitost si tak po zbytek poločasu nevypracovali. Naopak ve 42. minutě mohl vyrovnat Kerem Aktürkoglu. Útočník Galatasaraye se uvnitř vápna dostal k centrovanému míči a vyslal prudkou ránu z voleje, bránu hostů však o pořádný kus přestřelil.

Chvíli po změně stran se připomněl Brennan Johnson, jenž nebezpečným přízemním pokusem protáhl Altaye Bayindira. Skóre se neměnilo ani krátce před hodinou hry, kdy Danny Ward vystavil stopku razantní hlavičce Sameta Akaydina. V 70. minutě domácí publikum zmrazil Yazici, který proměnil pokutový kop po kontroverzně odpískaném faulu Bena Daviese. Bleskový obrat Turků následně málem dokonal Yusuf Sari. Bývalý hráč Marseille zkusil štěstí z dálky, jeho povedená rána se však jen otřela o břevno.

Velšané tedy svůj úkol nesplnili a bez ohledu na výsledek Chorvatska poputují do jarní baráže. Turci si pojistili první místo v tabulce a nyní se budou upínat k losu základních skupin, který proběhne 2. prosince v Hamburku.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele