Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 7. kolo
12.10.2023 20:45 CET
0 : 1
(0:1)
Stadión:
Opus Arena, Osijek

Reportáž

Turci v klíčovém boji o Euro přetlačili Chorvaty. Skalp favorita skupiny zařídil Yilmaz

Turecko v sedmém kole kvalifikační skupiny D o Euro porazilo v Osijeku domácí Chorvaty 1:0 a přiblížilo se k postupu na finálový turnaj. Absenci ofenzivních opor vynahradil útočník Galatasaraye Baris Yilmaz, který svou první brankou v seniorské reprezentaci ve 30. minutě rozhodl utkání. Turkům stačí k zajištění účasti na mistrovství Evropy bod z následného utkání s Lotyšskem, Chorvati musí kromě reprezentace pobaltské země obrat o body i někoho z pronásledující dvojice Arménie a Wales.

Utkání v chorvatském Osijeku nabídlo očekávaný souboj o první místo ve skupině. Domácí fotbalisté měli za sebou čtyři odehrané duely skupinové fáze, přičemž v nich ani jednou neprohráli a hned třikrát v řadě zvítězili. Stejný počet bodů mělo v tabulce i hostující Turecko, které však odehrálo o jeden zápas více. První vzájemné měření sil ovládli kostkovaní a hlavním hrdinou se stal Mateo Kovačić, jenž se trefil dvakrát. Pro obě reprezentace bylo klání klíčové i z hlediska dotahujícího se Walesu.

První šanci si připsal už ve druhé minutě Yilmaz, proti jeho umístěné střele však skvěle zasáhl Dominik Livaković. Nedlouho poté prověřil jeho pozornost i Kerem Artürkoglu, přední tyč si ale brankář Fenerbahce pokryl. Ve 13. minutě se turecký záložník po dlouhém výkopu za obranu dostal k dalšímu nebezpečnému zakončení, ani tentokrát se ale skóre neměnilo.

Po půlhodině hry uvolnil Salih Özcan lobem za obranu Yilmaze, proti kterému zcela nesmyslně vyběhl Livakovič až ven z vápna a útočník Galatasaraye bez problémů otevřel skóre. Turci byli i po vstřelené brance aktivnějším týmem, zvýšit svůj náskok do přestávky nestihli. Chorvati se marně snažili dostat do zápasu, první přesný pokus si připsal až na konci poločasu Petar Musa, jehož střelu ale Ugurcan Cakir v klidu pokryl.

Po změně stran se iniciativy chopili domácí a zatlačili turecké fotbalisty před vlastní vápno, přes tuhou obranu se však tým pod taktovkou Luky Modriće nedokázal propracovat. Svěřenci trenéra Vincenza Montelly rezignovali na ofenzivní snažení, přesto to byli dlouho jen oni, kdo si ve druhém poločase připsal střelu na mezi tři tyče.

Chorvati si přímé ohrožení branky nechali až do 82. minuty, Dion Beljo ale dorážku z malého vápna namířil pouze do Cakirových rukou. V 90. minutě byli svěřenci Zlatka Daliće vyrovnání nejblíže za celé utkání, když rozhodčí Anthony Taylor nejprve odpískal penaltu za hru rukou. Po přezkoumání videa ji však odvolal a domácí už se na víc nezmohli.

Souboj o první místo ve skupině tak nakonec ovládlo hostující Turecko. Obě reprezentace se vrátí do akce již tuto neděli. Chorvaté vyzvou na souboj Wales, Turci se utkají s Lotyšskem.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Barták

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele