Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 5. kolo
08.09.2023 20:45 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Radost hráčů Chorvatska (© AFP)

Chorvatům zafungovala oprášená spolupráce z Dinama. Lotyšsko po debaklu zůstalo bez bodu

Hráči Chorvatska si alespoň zčásti spravili náladu z prohraného finále Ligy národů, když v pátém kole skupiny D kvalifikace o Euro porazili doma Lotyšsko 5:0. Kostkovaní prožili fantastický první poločas, ve kterém vsítili tři branky. K tomu obrovskou měrou přispěl ve formě hrající Bruno Petkovič, jenž dva góly sám vstřelil a u dalšího asistoval bývalému spoluhráči z Dinama Záhřeb Lukovi Ivanušecovi.

Takzvaní Vatreni tak nadále kráčí skupinou bez porážky a navzdory manku v počtu odehraných duelů v porovnání s konkurenty se posunuli na druhou postupovou příčku.

Chorvaté se v červnovém finále Ligy národů museli smířit pouze se stříbrnou medailí, jelikož se Španělskem padli po penaltách. Stále však mohli být se svými výkony z dlouhodobého hlediska spokojení. Kvalitu dokazovali i na mistrovství světa, kde je až v semifinále vyřadila Argentina, a také v aktuální kvalifikační skupině, v níž dosud ze dvou klání ani jednou neprohráli. Tentokrát je čekal duel s Lotyšskem, které naopak nezískalo ani bod a bylo beznadějně poslední.

Hned v úvodu prvního dějství bylo více než patrné, že se domácí z hořkosladkého tažení Ligou národů oklepali, protože Petkovič vytáhl ze své dílny parádní přímý kop a rozvlnil síť. Na bleskurychlý vstup do utkání navázal o chvíli později Ivanušec, který využil zmatku před brankou soupeře a se štěstím procedil míč mezi nohama Nilse Purinše. Těsně před odchodem do šaten se mohli diváci těšit z fotbalového umu Ivana Perišiče. Ten se šikovně vyhnul skluzujícímu obránci, namířil si to přímo do šestnáctky a vyzval ke skórování Petkoviče, jenž už měl úlohu jednoduchou a zakončil do prázdné branky.

Ani po změně stran nepolevili kostkovaní ve svém útočném snažení. Luka Modrič se dostal k zakončení z dobré pozice, ale i v této chvíli se k němu štěstí otočilo zády a rozezvučel pouze břevno. To, co se nepovedlo zkušenému harcovníkovi Realu Madrid následně napravil Andrej Kramarič, který si našel centr ze standardní situace a nikým nehlídaný jej uklidil placírkou za záda bezmocného Purinše. Tým z Pobaltí poté prakticky rezignoval a do jeho otevřené defenzivy se hrnul jeden útok za druhým. Po jednom takovém si Mario Pašalič rychle narazil s Perišičem a záložník italské Atalanty trefil přesně ke vzdálenější tyči.

Chorvatsko tak svůj povinný úkol splnilo a získalo tři body do tabulky. Další zápas sehrají obě reprezentace 11. září. Kostkovaní změří síly s Arménií, Lotyši poté vyzvou Wales.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele