Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 10. kolo
21.11.2023 20:45 CET
1 : 0
(1:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Ante Budimir (© AFP)

Chorvati splnili postupový úkol, osvědčený střelec z LaLigy začal v pravý čas pálit i v kostkovaném

Chorvatsko zvládlo klíčový duel osmého kola skupiny D kvalifikace na Euro, když doma porazilo Arménii 1:0, čímž si zajistilo postup na evropský šampionát. Autorem vítězné branky se stal ve 43. minutě střelec španělské Osasuny Ante Budimir, pro kterého to byla ve 32 letech vůbec první trefa za seniorskou reprezentaci v soutěžním utkání. Jeho gól dokonce dlouho znamenal posun kostkovaných na první příčku, vyrovnání Turků ve Walesu však možnost vylepšit si pozici pro los základních skupin uzavřelo.

Svěřenci veleúspěšného trenéra Zlatka Daliće se v minulém utkání oklepali z tragického říjnového srazu, během něhož postupně padli s Tureckem a Walesem, a výhrou 2:0 v Rize se před posledním kvalifikačním vystoupením dostali do výhodné pozice. K jistotě postupu jim stačilo buď zvítězit, nebo doufat ve ztrátu reprezentace z Britských ostrovů. Situaci domácímu celku zpříjemňovala skutečnost, že jeho soupeř ze Zakavkazska už neměl šanci se na šampionát do Německa probojovat.

Přestože domácí favorit od úvodního hvizdu na trávníku dominoval, vinou bezradné kombinace a častých nepřesností si dlouho nebyl schopen vytvořit výraznou šanci. V první půlhodině zápasu se proto dostal jen k několika nepříliš důrazným hlavičkám, s nimiž si Ognjen Čančarević bez problémů poradil.

Ve 30. minutě chorvatské fanoušky málem šokoval Kamo Hovhannisyan, který se po perfektní přihrávce za obranu hnal sám na Dominika Livakoviće. Gólman Fenerbahce však hrozící nebezpečí skvělým zákrokem zažehnal. V závěru prvního dějství se ale přece jen přesného zásahu dočkali kostkovaní, když Borna Sosa posadil milimetrový centr na hlavu přesně zakončujícího Budimira.

Zkušený útočník v 52. minutě dostal míč do sítě i podruhé, jeho trefu ovšem sudí kvůli faulu na gólmana neuznal. Chorvati s přibývajícím časem stále častěji nacházeli v defenzivě Arménie skulinky, nadále je ale trápila mizerná produktivita.

K té výrazně přispíval i Čančarević, který si mimo jiné v 75. minutě poradil s dobře mířenou střelou Lovra Majera i následnou pumelicí pod břevno dorážejícího Marcela Brozoviće. Na výsledku už nic nezměnilo ani obrovské zaváhání Maria Pašaliče, jenž z bezprostřední blízkosti nedokázal doklepnout balon do odkryté sítě.

Chorvaté tedy v závěrečném kvalifikačním duelu uspěli a probojovali se již na šestý evropský šampionát v řadě. Nyní se jejich zraky budou upírat k losu základních skupin, který je na programu 2. prosince v Hamburku.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele