Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 9. kolo
18.11.2023 15:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Fanoušci Arménie (© AFP)

Velšský drak Armény opět nesežehnul. Postupové šance domácích jsou pouze teoretické

Fotbalisté Arménie remizovali v sedmém kole skupiny D kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s Walesem 1:1, čímž proti tomuto soupeři uhájili historickou neporazitelnost. Celek ze Zakavkazska se sice díky přesné trefě Lucase Zelarayána ujal rychlého vedení, branka argentinského rodáka však nakonec domácím k vítězství nestačila. Krátce před odchodem do šaten totiž vlastního gólmana nešťastně překonal Nair Tikinizyan a v Jerevanu se body dělily. Naděje Arménů na přímý postup se tak přenesly do čistě teoretické roviny a výrazně lépe na tom nezůstali ani hosté, kteří budou muset spoléhat na krach Chorvatů.

Reprezentace z Britských ostrovů se musela po nepovedeném mistrovství světa vypořádat s ukončením kariéry její největší hvězdy Garetha Balea. O necelý rok později se přesto nacházela na hraně postupu na evropský šampionát, přičemž nejdůležitější krok k tomu udělala v říjnu, kdy doma zdolala Chorvatsko. Pozice Velšanů ale mohla být ještě lepší, kdyby v červnu nevybouchli před vlastními fanoušky právě s Arménií. Ta pak ještě zdolala Lotyšsko, od té doby však nevyhrála.

Týmu ze Zakavkazska se povedlo zaskočit Wales i v domácím prostředí, když jej už v šesté minutě poslal do vedení přesnou ranou do pravého spodního rohu Zelarayán. Vzápětí mohl brzký gól znegovat David Brooks, z dobré pozice ve vápně ale zamířil nad břevno. Arméni působili svižněji i po zbytek úvodního dějství, na dostřel se ovšem příliš nedostávali. Smělým průnikem směrem do šestnáctky se předvedla 20letá naděje německého Gladbachu Grant-Leon Ranos, toho však zastavil razantním skluzem Ethan Ampadu. Celek ze Země kamení inkasoval pár minut před pauzou, když se hlavou do vlastní sítě smolně trefil Tiknizyan.

Vyrovnání Draky jistě povzbudilo, po návratu z kabin totiž drželi soupeře pod neustálým tlakem. Po hodině hry se na druhé straně odhodlal k překvapivé střele z hranice pokutového území Vahan Bichakhchyan, gólmana ovšem zachránila horní tyč. Wales si velmi dobře uvědomoval důležitost případného tříbodového zisku a s postupujícím časem zvyšoval ofenzivní aktivitu. Arméni ovšem také toužili po vítězství, dokonce se v závěru k zajímavému pokusu dostal střídající Edgar Sevikyan, brankář byl však pozorný a vytěsnil dobře mířený balon na roh.

Arménie tak neprohrála ani druhé vzájemné utkání a získala bod. V příštím kole se 21. listopadu představí v Chorvatsku, Wales tentýž den přivítá už jistě postupující Turecko.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele