Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 6. kolo
11.09.2023 18:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů Chorvatska (© AFP)

Nekompromisní Chorvaté vyšplhali na první příčku. O vítězství v Arménii se postaral Kramarič

Chorvatská reprezentace navázala na vysokou výhru z minulého klání proti Lotyšsku, když v šestém kole kvalifikačních skupin na mistrovství Evropy porazila domácí Arménii 1:0. Hosté byli po celý zápas lepším týmem, nakonec však rozhodl pouze jeden gól Andreje Kramariče ze 14. minuty. Pro ofenzivního hráče Hoffenheimu to byla v probíhající kvalifikaci již třetí trefa.

Chorvaté tak ve skupině D třikrát v řadě zvítězili bez inkasované branky a posunuli se na první místo v tabulce.

Po nepovedeném finále Ligy národů se v souvislosti s Chorvaty mluvilo o konci jedné éry spojené s uzavřením reprezentační kariéry Luky Modriče. Dlouholetá opora Realu Madrid ale nakonec nic takového neoznámila a Vatreni vypadali silnější, než kdy dřív. Vůdčí pozici ve středu obrany postupně přebral extrémně talentovaný Joško Gvardiol a zkušenostmi protkanou zálohu oživila kreativní mysl Luky Ivanušece. Další test pro kostkované připravila Arménie, která před několika dny sahala po výhře v Turecku a s ní spojeném posunu na průběžnou první příčku.

Chorvatsko sahalo po prvním gólu už v deváté minutě, Bruno Petkovič se natahoval pro centrovaný balon ve vápně, ale v krkolomné pozici jej nedokázal usměrnit do sítě. Hosté se však brzy branky dočkali, když v 14. minutě zahrával roh Modrič, po zmatku v šestnáctce spadl míč k připravenému Kramaričovi a ten jej doklepl do prázdné branky. Arménie si i přes sympatický výkon v prvním poločase nevytvořila žádnou nebezpečnou šanci, zato Chorvati byli blízko navýšení vedení, v nastavení první půle vypálil na přední tyč Ivan Perišič, brankář Ognjen Čančarevič se však zaskočit nenechal.

Do druhé části zápasu vstoupili hosté aktivně, už v 56. minutě mohl svůj druhý gól v zápase vstřelit Kramarič, sám před brankářem Čančarevičem ale selhal. Útočník Hoffenheimu to zkusil o pět minut později z dálky, ale jeho střela prosvištěla těsně vedle pravé tyče. O chvíli později se arménský brankář vytáhl skvělými reflexy proti pokusu Perišiče na přední štangli. V 73. minutě si Josip Stanišič nikým nehlídaný našel odražený balon ve vápně, ale ve stoprocentní šanci nedokázal trefit branku. V závěru zápasu mohl navýšit skóre střídající Petar Musa, další skvělý zákrok však předvedl Čančarevič a s dorážkou mu pomohla obrana.

Arménie tak svou slušnou pozici v tabulce nevylepšila a na postupové příčky kouká s tříbodovým odstupem. V příštím kole se 12. října představí v Lotyšsku, Chorvatsko tentýž den přivítá Turecko.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele