Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
16.11.2014 20:45 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Turecko - Kazachstán 3:1

Turecko si ke své velké úlevě konečně připsalo první kvalifikační vítězství, když na domácí půdě porazilo Kazachstán 3:1. O pohodový průběh utkání se brzkými dvěma slepenými góly postaral Burak Yilmaz, jehož po změně stran doplnil Serdad Aziz. Na dělbě bodů pak už nic nezměnil ani pozdní zásah Samata Smakova z pokutového kopu.

Kazaši tak zůstávají na posledním místě skupiny A, zatímco Turci poskočili alespoň na čtvrtou příčku. Přesto však na vedoucí český národní tým ztrácí nadále propastných osm bodů. Nedělní večer zahájili jako jasní favorité pořádně zostra, když brankáře Mokina povolali do akce hned centrem Inana z přímého kopu, na nějž nebezpečně naskakoval stoper Aziz. Následovalo pár nepřesných střel z kopaček Yilmaze s Bulutem, ovšem první gól na sebe přesto dlouho čekat nenechal.

Probíhala zrovna sedmadvacátá minuta, když Buraka Yilmaze srazil ve vlastním pokutovém území Renat Abdulin a sám faulovaný nařízený pokutový kop bezpečně proměnil. Jen pár minut nato utekli Turci již do dvoubrankového vedení a znovu u toho byl jejich nejlepší kanonýr Yilmaz. Tentokrát střelec istanbulského Galatasaraye převzal Senovu přihrávku a přízemní ranou zpoza šestnáctky procedil míč za Mokinova záda podruhé v krátkém sledu. Ještě do konce poločasu mohli přidat třetí gól večera Erkin či Yilmaz, ovšem tentokrát mířili nepřesně.

Po změně stran nejprve Arda Turan dvakrát marně směroval své střelecké pokusy mezi tři tyče a poté se výjimečně ke slovu dostali i hosté, když Logviněnko přinutil gólmana Babacana k ojedinělému zákroku. Dvakrát se pak zablýsklo u kazašské branky, ovšem Burakovi dosáhnout na hattrick nebylo přáno. I nadále hra pokračovala v jednoznačné záležitosti, kdy domácí pálili jednu šanci za druhou a čas od času i skórovali. Napotřetí se šťastným střelcem večera stal Aziz, jenž sedm minut před koncem naskočil na Toreho rohový kop a připsal si svůj vůbec první gól v reprezentačním dresu.

Kazachstán již v tu chvíli neměl naději na zvrat, ale i tak sympaticky utkání nezabalil a tři minuty před koncem dokonce snížil. Mehmet Topal totiž stáhnul v pokutovém území k zemi Ulana Konysbajeva a kapitán Smakov následnou penaltu ráznou ranou pod břevno sebevědomě proměnil. Oživení hosté pak málem přidali ještě druhý gól, když Konysbajevovu dalekonosnou ránu zastavila až branková konstrukce, a Schetkinovu hlavičku brilantně chytil Babacan. Skóre se tak již neměnilo a Turci zvítězili zaslouženě 3:1.

Autor: Martin Kantor / espnfc.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 1...3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Tomtaf

0:1

Reagovat
arsavin

Turci hodně tragický v poslední době. Myslím, že to remízou 0:0

Reagovat
hradec

Turecko 2:0 Kazachstán

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele