Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
16.11.2014 18:00 CET
6 : 0
(3:0)

Reportáž

Nizozemci deklasovali Lotyše šesti brankami

Amsterdam mohl znovu ožít, protože domácí tým znovu ukázal, že v něm dřímá potenciál. Bronzový celek z letošního mistrovství světa v Brazílii zatím nepřesvědčil a trenér Guus Hiddink již dokonce uvažoval o rezignaci. Mnozí hráči však říkali, že rozhodovat se bude na hřišti. A svůj slib vzali velmi vážně, protože bezmocné Lotyše jasně přehráli.

Nizozemsko zatím rozhodně neoslňovalo a tým po odchodu trenéra van Gaala hledal vlastní tvář i herní styl. Dnes večer se mu ale povedlo i přes množství absentující hráčů jasně promluvit do tabulky, která zajímá i českého fanouška. Po výhře nad Lotyšskem se naděje Holandska na postup opět výrazně zvýšily. Trenér Guus Hiddink nemohl pro tento duel počítat například s Martinsem Indim, Nigelem de Jongem a Davym Klaassenem. Do základní sestavy se dostali Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben a Robin van Persie.

Už po třech minutách dostali domácí hráči možnost poprvé výrazně promluvit do statistik utkání, ale vynikající ránu záložníka Afellaye zastavila tyč! Netrvalo ale dlouho, když si brankář Kolinko nedokázal poradit a musel pro míč do sítě. Arjen Robben odvedl skvělou práci na pravé straně, kde i přes snahu bránícího Šabaly dokázal odcentrovat. Na milimetr přesně našel hlavu Robina van Persieho a ten se nemýlil - 1:0.

Aktivita Nizozemska nepolevovala. Arjen Robben bleskově rozehrál rohový kop z levé strany, ale střelu Willemse dokázal zablokovat bránící hráč Lotyšska. Nepříjemný zásah do plánů nizozemského trenéra se udál po dvaceti minutách, když se zranil záložník Daley Blind. Místo nové akvizice Manchesteru United se dostal na hrací plochu talentovaný defenzivní hráč jménem Jordy Clasie. Ani tento zásah do sestavy se ale na hře Nizozemska neprojevil nijak výrazně, protože gólostroj se teprve rozjížděl.

Domácí se drželi u pokutového území a byl to Sneijder, který se pokoušel o centr ze strany. Z velké dálky se mu podařilo najít hlavu van Persieho, který nasměroval míč pouze do míst, kde stál připravený Kolinko. I ten byl ale krátký na další pohlednou akci, kterou zakončil Arjen Robben. Ten obešel na hranici pokutového území bránícího Fertovse a ze dvou kroků vyslal nádhernou a přesnou střelu, kdy míč dopadl přesně pod břevno do branky - 2:0.

Třetí branka byla také z pohledných. Po straně se s míčem u nohy do vápna dostal Ibrahim Afellay, počkal, až mu spoluhráč Klaas-Jan Huntelaar naběhne před bránu a nahrál mu. Pro zkušeného zakončovatele, jakým Huntelaar bezesporu je, nebylo problémem i přes bránícího hráče dostat míč do brány.

Nizozemci přicházeli do druhé půle sebevědomí, nadšení z předvedené hry a ve vedení o tři branky. Lotyšsko směrem dopředu nic neukázalo, naopak třikrát inkasovalo. Hodně aktivním hráčem byl v dresu Oranjes Ibrahim Afellay, který pookřál po tragickém působení v Barceloně a znovu ho fotbal baví. Nejprve se pokoušel stejně jako v první půli prosadit kroucenou střelou k tyči, následně nahrával. Lepší ránu mu ukázal spoluhráč Arjen Robben, který rozehrál volný přímý kop z třiadvaceti metrů a orazítkoval břevno!

Dvacet minut před koncem utkání se do hry dostal talentovaný Memphis Depay a proháněl unavené protihráče o sto šest. Nejprve pálil, poté protančil do vápna s míčem u nohy a tvrdě vypálil. Brankář Kolinko ale vyrazil jeho ránu na rohový kop. Ten rozehrál Wesley Sneijder, který našel ve vápně hlavu Robina van Persieho. Ten míč ve vápně poslal na nabíhajícího Jeffreyho Brumu, který sice byl v těžké pozici, ale přesto zakončil.

Pátou branku si na svůj střelecký účet připsal Arjen Robben, který možná používá celou svou kariéru stejnou kličku směrem k vápnu a stejnou střelu, ale nikdo ho nedokázal dlouhodobě zastavovat. Poslední zásah si připsal znovuzrozený kanonýr Klaas-Jan Huntelaar, který si poradil s dostatečně volným prostorem a vypálil přesně.

Autor: Ondřej Pražák / onlajny.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 1....4:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Tomtaf

3:0

Reagovat
hradec

Nizozemsko 2:0 Lotyšsko

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 1 100%

Reagovat
smazaný uživatel

nic neni 100%

Reagovat
arsavin

Pohodová výhra Holanďanů 3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele