Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina B
13.10.2015 20:45 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Kypr - Bosna a Hercegovina 2:3

Trochu šílený kyperský plán nakonec nevyšel. Reprezentanti maličkého středomořského státu naposledy překvapivě triumfovali v Izraeli a dostali se tak do nečekaně výhodné pozice - dnešní výhra nad Bosnou by je posunula do historické baráže. Balkánci však další překvapení nedopustili, a přestože měli v Nikósii spoustu práce, nakonec splnili roli favorita a po divoké výhře 3:2 jdou do play-off o postup naopak oni..

Pro svěřence Mehmeda Baždareviće to znamená, že jejich šance na historicky první kvalifikaci na Euro stále žije; postaral se o to zejména Haris Medunjanin, který dnes vstřelil dvě branky. Kypřané sice dokázali zprvu nepříznivě se vyvíjející zápas otočit a chvíli vedli 2:1, nakonec jim ale zbyly pouze oči pro pláč. Vítěznou trefu si připsal střídající Milan Djurić.

Medunjanin dnes prožil opravdu výjimečný večer - je tomu totiž víc než dva roky, co naposledy skóroval v reprezentačním dresu, tentokrát však dlouhé čekání ukončil opravdu ve velkém stylu. Jestliže se hostující fanoušci báli, že s elitním kanonýrem Edinem Džekem pouze na lavičce (kvůli rekonvalescenci) bude mít Bosna potíže vepředu, pracovitý záložník jejich obavy rozmetal už ve třinácté minutě, když napřáhl z první těsně za hranicí vápna a krásnou technickou ránou propálil domácího gólmana.

Ibišević krátce poté trefil tyč a zdálo se, že hosté mají otěže utkání pevně v rukou. Svěřenci Charalambose Christodouloua se však nevzdali. Poháněni vědomím, že výhra pro ně znamená baráž, a také vzpomínkami na první vzájemný zápas, který skončil šokujícím triumfem 2:1 v Sarajevu, se dokázali vymanit ze soupeřova tlaku a během krátké chvíle otočili skóre. Přímý kop Vincenta Labana sice ještě s velkým štěstím zlikvidoval gólman Asmir Begović, který také heroicky zamezil Mytidisovi skórovat do prázdné; po půlhodině hry se ale domácí publikum už radovalo. Begović vyrazil Efremovu ránu pouze k Charalambidesovi, který bez potíží doklepl do sítě.

O necelých deset minut později proměnil Mytidis na bližští tyči Makridisův pas ve vedoucí trefu, hektický závěr první půle ale ještě nebyl u konce. Místo aby Kypřané uhlídali těch několik zbývajících minut těsné a cenné vedení, přišla další rána na druhé straně - Lulićův centr našel nikým nehlídaného Medunjanina a bylo to 2:2.

Po změně stran už Bosna ukázala, že má přece jen mnohem více zkušeností; koneckonců Kypřané ještě nikdy nepostoupili ani do baráže, a to napříč všemi věkovými skupinami, zatímco hosté se loni představili na svém premiérovém mistrovství světa. Výsledkem byl mnohem suverénněji odehraný poločas vyšperkovaný třetí, vítěznou trefou: asistoval opět Lulić, který si tentokrát vybral žolíka Djuriće. Tomu už stačilo pouze vystoupat nad svého strážce a na zadní tyči hlavou uklidit míč do sítě.

Autor: Dominik Zezula / uefa.com

Komentáře (9)

Přidat komentář
EverlastD

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 a hurá na euro!

Reagovat
Tomtaf

3:0

Reagovat
veikko

0:0, přímý souboj o baráž, Izrael Belgii neporazí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tip X...2:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2.1

Reagovat
Acrocephalus

1:0, další přepisování historie.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevadí Kypr, příště to bude zas lepší. Zlepšujete se a je to znát. Jak říkal trenér Charalampos Christodoulou: "tenhle tým čeká velmi brzy světlá budoucnost."

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele