Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina E
08.09.2015 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Anglie i poosmé vítězná, historickým gólem se navíc uvedl Rooney

Asi takhle nějak vypadal z pohledu Angličanů ideální scénář jejich domácího zápasu se Švýcary: zvítězit a nejlépe díky gólu Wayna Rooneyho. Tento plán se Albionu podařilo do puntíku splnit, jejich výhru navíc gólově podpořil i Harry Kane a po výhře 2:0 zůstává Anglie v kvalifikaci stoprocentní i po osmi zápasech.

Od úvodního hvizdu neuplynulo ani třicet vteřin a zápas nešťastně skončil pro Fabiana Delpha. Ten si totiž v prvním pořádném sprintu natáhl zadní stehenní sval a okamžitě signalizoval směrem k anglické lavičce, že bude nutno střídat. Místo záložníka Manchesteru City tak na hřiště vyběhl Ross Barkley. První půle příliš oku lahodících akcí nenabídla, za zmínku stojí snad jen průnik Milnera po Rooneyho prostrkávačce, ovšem brankář Sommer si nedůraznou střelu v poklidu pohlídal.

Švýcaři si na premiérovou kloudnou akci museli počkat do jednatřicáté minuty, kdy se po rychlé kombinaci na jeden dotek zničehonic Shaqiri řítil vstříc Hartovi. Domácí brankář však stihnul včas vyběhnout a vrhnout se záložníkovi Stoke pod nohy, ještě než stihnul sáhnout k zakončení. Deset minut nato se již Drmič po dobré práci Shaqiriho ke střele dostal, ovšem zamířil hrubě nepřesně. Do kabin tak hráči o poločasové přestávce odcházeli za bezbrankového stavu.

Doposud mdlí Angličané po změně stran přece jen ožili a začali se dostávat i do zakončení. Barkleyho ránu však zablokovala švýcarská defenziva a aktivní Rooney sice zahrozil hned dvakrát, jenže míč pokaždé skončil jako přilepený v rukavicích Yanna Sommera. Na opačné straně pro změnu prověřil pozornost Harta hlavičkovým pokusem Xhaka, ovšem skóre zůstávalo stále stejné. Od osmapadesáté minuty se s tím pokoušel něco udělat také Harry Kane, jenž na hřišti nahradil dost možná nejslabšího hráče na trávníku Jonja Shelveyho.

A byl to právě mladý forvard Tottenhamu, kdo záhy posunul Anglii za osmým vítězstvím v řadě. Přízemní centr Shawa prosvištěl celým pokutovým územím až k osamocenému Kaneovi, jenž zachoval chladnou hlavu a umístěnou ranou na přední tyč nedal zkamenělému Sommerovi šanci zasáhnout. Tento tah se Royi Hodgsonovi opravdu vydařil.

Nastalou herní dominanci Anglie posléze narušil srdnatý průnik stopera Kloseho, jemuž však domácí obrana znemožnila pořádně zakončit. S blížícím se závěrem utkání Švýcaři jakoby procitli ze zimního spánku a zničehonic jich bylo plné hřiště. Ani série rohových kopů, ani několik střeleckých pokusů Shaqiriho však k vyrovnání nevedly. Angličané zareagovali tím nejlepším možným způsobem - přidali druhý gól.

Strůjcem druhé branky se stal Raheem Sterling, jenž si chytrou stahovačkou vymodlil na Xhakovi pokutový kop, k jehož zahrání se podle očekávání postavil Wayne Rooney. Kapitán Albionu neponechal nic náhodě a prudkou ranou propálil Sommera, přestože si hostující gólman na míč sáhl. Rooney se tak osamostatnil na prvním místě historických statistik - jako první dosáhl na jubilejních 50 vstřelených branek a definitivně tak překonal Sira Bobbyho Charltona.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
EverlastD

0:1

Reagovat
Tomtaf

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
veikko

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

tip X...2:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

vam jebe na ty hlavy... slovensko 1, anglie 1

Reagovat
smazaný uživatel

myslim tipy EF...

Reagovat
smazaný uživatel

WAYNE !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele