play off - o postup na olympijské hry
25.06.2011 15:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Lvíčata prohrála s Běloruskem 0:1 a přišla o start na OH

Čeští fotbalisté se na olympijské hry do Londýna neprobojovali. V rozhodujícím utkání na mistrovství Evropy jednadvacítek v Aalborgu dnes podlehli Bělorusku 0:1 po gólu Filipenka z 88. minuty. Zápas nedohrál vyloučený Lukáš Vácha.

Oba výběry se sice mohly pyšnit bronzovými medailemi již před výkopem, ve hře však bylo stále ještě jedno místo na nadcházejících olympijských hrách. To si mohl zajistit pouze vítěz, a tak bylo jisté, že fanoušci uvidí pořádně tuhou bitvu.

Vstup do utkání se každopádně o poznání lépe vydařil českým fotbalistům, kteří drželi míč na svých kopačkách a nastěhovali se na polovinu soupeře. Žádnou pořádnou šanci však jejich aktivita nepřinesla. Už v 11. minutě navíc přišla pro družinu Jakuba Dovalila první komplikace. Obránce Jan Lecjaks si totiž po nekoordinovaném pádu zlomil ruku a musel být střídán.

I po tomto nepříjemném momentu ale pokračovala nadvláda Čechů. Zajímavá pozice se naskytla před Váchou, jeho střela byla nakonec ovšem zblokována. O překonání Hutara se pokoušel krátce na to také Hloušek, jenže míč poslal hlavou vedle.

Lvíčata se po celý první poločas prezentovala výborným presinkem, nad svým soupeřem měla jasně navrch, i přesto si ale nebyla schopná vytvořit žádnou skutečnou gólovku. Také Bělorusové byli naprosto bezzubí, a tak bezbrankový stav po úvodních pětačtyřiceti minutách určitě nikoho nepřekvapil.

Brzy po změně stran mohl vsítit vytoužený gól Hořava, který vyslal na Hutara nepříjemnou dělovku, v poslední chvíli ale zasáhl Drahun a hlavou poslal míč do zámezí. Poté vystrčili růžky také Bělorusové a hned bylo před českou bránou hodně horko. Nejprve dokázal gólmana Vaclíka zaměstnat Njachajčyk, který pálil z poměrně ostrého úhlu, zanedlouho naopak nebezpečně hlavičkoval po centru Sivakova záložník Drahun.

Hra následně nabídla řadu nepřesností a diváci byli opět svědky nudného představení. Čeští fotbalisté navíc přestali naprosto útočit a za svou pasivitu mohli být hned dvakrát potrestání. Jenže jak Drahun, tak i Filipenko gól vsítit nedokázali.

V 71. minutě dali o sobě konečně vědět také Češi. Po centru Kovaříka hlavičkoval Kozák, míč ovšem poslal pouze do tyčky a na brankové čáře jej lapil Hutar. Už o čtyři minuty později přišla pro partu trenéra Dovalila obrovská nepříjemnost. Vácha za hru rukou viděl druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch.

Bělorusko bylo v závěru zápasu podle očekávání o něco aktivnější a ze své převahy nakonec dokázalo také vytěžit gól. V 88. minutě využil přesného centru do šestnáctky Filipenko a z voleje poslal míč neomylně za záda bezmocného Vaclíka. V samotném závěru mohl ještě vyrovnat Libor Kozák, který vyhrál souboj s Filipenkem, avšak vyběhnuvšího Hutara překonat nedokázal. I proto nakonec Češi prohráli.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (465)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele