základní skupiny - skupina A, 3. kolo
19.06.2016 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Francie postupuje z prvního místa, Švýcaři poprvé v historii

Tempo bez viditelné chuti po rozhodujícím zásahu každým momentem upadalo a nebylo tak divu, že přes historický úspěch Švýcarska na Euru i domácí prvenství ve skupině šel z hlediště slyšet i pískot. Francie přitom proklíná brankovou konstrukci, která hned třikrát přála Yannu Sommerovi.

Domácí hráči byli zprvu nepříjemně zaskočeni vysunutým napadáním, ze kterého pramenily nebezpečné protiútoky. Po jednom z nich se k tečovanému centru z rohového kopu dostal Pogba, jenž se zastřeloval ve vlastní šestnáctce a groteskně tak Llorisovi musel pomáhat naopak Djourou. Úvodních dvacet minut si však přeci jen hvězdný potížista uzurpoval ohrožováním branky soupeře.

Vše začal ukrytou střelou zpoza vápna, která málem prošla Sommerovi mezi rukavicemi do sítě, následně si brankář vzal své sebevědomí zpět parádním zákrokem proti pumelici z bezprostřední blízkosti, aby se v 17. minutě opřel Pogba do skákajícího míče pětadvacet metrů od branky a rozezněl břevno jinak bezmocné jedničky Mönchengladbachu.

Druhá část prvního dějství sice z francouzské strany dále závisela na stejném hráči a z opozice se konečně začal ozývat Shaqiri, ofenzivní zábavy si ovšem diváci moc neužili. Ať už šlo o zas a znovu špatný povrch hřiště, či o švýcarskou snahu zpomalovat hru při rozehrávce, díky čemuž si balónu užili více než soupeř, atraktivnější dnešní duel strhující tempo zrovna nenabízel.

Přestávka výrazně pomohla k nabrání sil Švýcarům, kteří po delší době opět začali kousat, jenže v osobních soubojích dopláceli jak na menší dravost, tak i na absenci překvapivé myšlenky. Touhu po míči naopak ukázal Pogba, který dokázal přes trojici odpůrců najít Griezmanna, jenž si ještě na vápně narazil pro jedovatou střelu mířenou pod břevno a Sommer musel ukázat další jistý zákrok, aby prudký projektil vyrazil mimo.

S jasným cílem oživit dění vyslal trenér Deschamps do boje Payeta, který se projevil už po třinácti minutách od vystřídání. Další zástupce z anglických trávníků, Moussa Sissoko, parádně pronikl po pravé straně a přetaženým centrem našel střelce dvou gólů letošního turnaje, jenž tentokrát pálil z voleje pouze do břevna. Jen pár momentů poté se už opíral do balónu znovu, zpoza šestnáctky nicméně minul.

Druhý poločas přes pár ojedinělých okamžiků nabízel předvídatelný scénář bez zápletky. Jedním z mála, kdo svým výkonem ve středu pole nehledal stále nižší hodnocení, byl Granit Xhaka. Ten byl s velkým předstihem nejvytíženějším hráčem, nicotná nepřesnost při rozdávání balónu byla však vykoupena nulovou invencí, kterou po něm snad trenér Petković ani nevyžadoval. Když se francouzský hrdina předchozích zápasů neprosadil ani z přímého kopu, opouštěli diváci stadion v Lille bez gólové radosti, jako třetí na letošním šampionátu.

Autor: Josef Gvoždiak / whoscored.com, bbc.com

Komentáře (512)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele