základní skupiny - skupina F, 1. kolo
14.06.2016 18:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Maďaři překvapili Rakousko, tři body berou zaslouženě

Od Rakouska se před letošním evropským šampionátem čekalo hodně a v tuto chvíli bude mít co dělat, aby se dostalo ze základní skupiny. Favorit nezvládl svou roli v souboji s Maďarskem, jemuž podlehl 0:2...

Uběhlo jen zhruba třicet sekund a už se především rakouští fandové mohli radovat z vůbec nejrychlejší branky šampionátu. Alaba se dostal k odraženému míči, poposunul si ho o několik metrů dopředu a ostře vypálil svou vytříbenou levačkou. Jeho táhlý pokus však smolně pro něj skončil pouze na tyčce.

Na druhé straně otestoval Kleinheisler připravenost gólmana Almera, s jeho střelou ovšem neměl Rakušan větší problémy. V 10. minutě mužstvo kouče Marcela Kollera málem udeřilo znovu, to když Arnautovic poslal kolmici do šestnáctky na Alabu, ten ihned z první zamířil mezi tři tyče, první zákrok si ovšem na své konto připsal Király.

Byť byli Rakušané v tomhle duelu mírným favoritem, snad až na začátek poločasu na hřišti v žádném případě nedominovali. Jejich soupeř překvapoval vyšším procentem držení míče nebo větším počtem přihrávek. Ve 23. minutě Szalai sklepl balón pro Geru, s jehož zakončením si musel poradit Almer.

Ve 34. minutě rozehrál Dzsudzsák přímý volný kop z levé strany centrem do vápna, na něj si tam naskakoval Szalai, avšak hlavičku poslal jen mimo. O pár chvil později naopak zasahoval Király. Pěknou akci načal Dragovic, jeho pas dokázal Janko sklepnout dolů pro Junuzovice a Királyho levá ruka byla zkrátka v pohotovosti.

V posledních pěti minutách první půle si oba celky vytvořily po jedné šanci. Nejprve Arnautovic ukázal velký přehled, zleva poslal přihrávku skrz šestnáctku na druhou tyčku, kde se ocitl úplně volný Harnik, tomu však koncovka vůbec nevyšla. Ve stoprocentní pozici se následně objevil Dzsudzsák po kolmici Kleinheislera, slabší pravačkou ale netrefil bránu.

Rakousko zkraje druhé půle vlétlo na soupeře zostra, jakési pološance však nevyužilo. Naopak v 55. minutě ukázal Dzsudzsák, že jeho silnější noha je opravdu ta levá, a svou dělovkou pořádně protáhl Almera. V 62. minutě bylo zhruba dvacet tisíc maďarských fanoušků v Bordeaux u vytržení, protože se jejich milovaný tým ujal vedení.

Skvělou kombinaci ve středu pole předvedli Kleinheisler a Szalai, druhý jmenovaný vyzrál na ofsajdovou past, neboť vystoupit dopředu se zapomněl Fuchs, objevil se v šestnáctce nikým nehlídaný a pod tělem Almera skóroval. O čtyři minuty později se situace pro Rakousko ještě více zkomplikovala, protože od té doby dohrávalo zápas v deseti.

Dragovic za ostřejší zákrok na Kádára obdržel možná trošku přísnější druhou žlutou kartu a musel po udělené červené předčasně pod sprchy. V 71. minutě mohli Nemzeti Tizenegy navýšit náskok, pěknou střelu vyslal Németh, nicméně Almer konečky prstů míč vyrazil a držel naděje svého mužstva ještě nad vodou.

Avšak Rakousko se už vzpamatovat nedokázalo. Jeho sok neměl větší potíže držet v přesile nejtěsnější možný náskok, který uhájil až do konce. V dobré příležitosti se ocitl Sabitzer, jenže svůj pokus poslal hodně nad bránu. V 87. minutě pak pojistil tři maďarské body Stieber, jenž rychlý brejk zakončil jemným obloučkem přes Almera a do sítě.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (882)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele