základní skupiny - skupina F, 1. kolo
14.06.2016 21:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Portugalsko neudrželo vedení a s Islandem pouze remizovalo

Island při své premiéře na evropském šampionátu dokázal obrat o body favorizované Portugalsko. To se sice zásluhou Naniho ujalo vedení, podceňovaný celek však po změně stran srovnal na konečných 1:1...

Malý ostrovní stát píše dějiny a dnes zaznamenal jeden z největších výsledků v jeho nepříliš bohaté historii. Islandští hráči nepodlehli tíze okamžiku a na svého soupeře nastoupili bez bázně a hany. Již po čtyřech minutách hry přišel rychlý brejk po levém křídle, na jehož konci Gylfi Sigurdsson obešel bránícího Pereiru, ani nadvakrát ale nedokázal překonat pozorného Patrícia.

Portugalci se do šancí začali dostávat až po uplynutí úvodní dvacetiminutovky a brankář Hannes Halldórsson se musel ohánět. Jako první ho prověřil Nani, když si naskočil na perfektní centr Cristiana Ronalda. O chvíli později propadl dalekonosný Pepeho nákop až k Ronaldovi, zakončení mu ovšem vůbec nevyšlo a Halldórsson opět sklidil potlesk.

V 31. minutě už ale inkasoval. Hodně prostoru na pravém křídle využil po přihrávce od Vierinhy André Gomes, v šestnáctce našel Naniho a s chutí hrající křídelník tureckého Fenerbahce skóroval s přehledem do protipohybu brankáře.

Svěřenci Larse Lagerbäcka nicméně i nadále pokračovali ve velice sympatickém výkonu a za svou aktivitu byli odměnění krátce po příchodu z kabin. Jóhann Gudmundsson se rozhlédl, aby pak krásným centrem našel na zadní tyči úplně volného Birkira Bjarnasona, na nějž zcela zapomněl Vierinha, a záložník z Basileje nekompromisně vyrovnal na 1:1.

Portugalsko sice více drželo míč na svých kopačkách, na vyložené příležitosti si však fanoušci museli počkat až do závěrečné čtvrthodiny. Po velmi dobře zahraném přímém kopu z kopačky Raphaela Guerreira prodlužoval centr nebezpečnně za sebe Nani a mnoho nechybělo, aby míč skončil v síti.

Následně se opět musel mít na pozoru brankář Halldórsson. Ačkoliv si připsal pár trochu nejistých zákroků, v důležitých momentech dokázal své spoluhráče výrazně podržet. Tak jako například proti hlavičce Cristiana Ronalda či později proti ráně střídajícího Ricarda Quaresmy.

Ani Islanďané ovšem nehodlali zůstat pozadu, misky vah na jejich stranu mohl převážit Alfred Finnbogason. Někdejší forward Heerenveenu se na hranici šestnáctky přes Pepeho skvěle uvolnil, bohužel pro Island a všechny příznivce senzací trefil přesně prostor, kde stál připravený Rui Patrício. Lagerbäckova tak mohla po závěrečném hvizdu slavit, naopak celek z Pyrenejského poloostrova bude toto utkání určitě brát jako ztrátu dvou bodů.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1266)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele