play off - čtvrtfinále
02.07.2016 21:00 CET
1 : 1
6:5 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Německo zvládlo penaltový rozstřel s Itálií a postupuje

Němečtí hráči dokázali prolomit italské prokletí a po padesáti letech porazili svého sobotního protivníka na vrcholném turnaji. Do vedení se dostali v 65. minutě zásluhou Mesuta Özila, Itálie srovnala po penaltě Leonarda Bonucci, kdy hrubku vyrobil Jérôme Boateng. V penaltovém rozstřelu nakonec uspělo Německo, rozhodující pokutový kop proměnil Jonas Hector v deváté sérii.

Těsně před začátkem zápasu uctily oba reprezentační výběry památku obětí teroristického útoku v Bangladéši, italský tým dokonce nastoupil s černými páskami. Kapitány obou celků byli brankáři Neuer s Buffonem, což rozhodně není tradiční situace. Nicméně první poločas se vyvíjel podle očekávání, k vidění byla taktická bitva bez jediné stoprocentní gólové možnosti. Německo ve čtyřech zápasech na turnaji neinkasovalo ani jednou, Italové obdrželi jediný gól a defenzivnímu pojetí se tak nikdo nemohl divit.

Německo mělo mírnou územní převahu, jeho protivník vyrážel do rychlých protiútoků především po křídlech. Němci často obléhali pokutové území soupeře a snažili se překvapit italskou defenzívu přihrávkami na jeden dotek, ale ke kýženému úspěchu to nevedlo. První zajímavý moment se urodil po čtvrthodině hry, kdy kvůli zranění musel trávník opustit Khedira a nahradil ho Schweinsteiger. Ten svým 37. reprezentačním startem na závěrečném turnaji vyrovnal rekord legendárního Miroslava Kloseho.

Ve 20. minutě se do slibné pozice dostal aktivní Gómez, jenže po dlouhém nákopu Hummelse nedokázal v akrobatické pozici zakončit. O sedm minut později z ničeho nic skóroval hlavou Schweinsteiger, avšak po pasu Hummelse si nedovoleně počínal v souboji s De Scigliem a branka tak nemohla být uznána. Po půl hodině hry chyboval Kimmich a na levé straně byl zcela volný De Sciglio, jenže jeho přihrávku do šestnáctky odvrátil obětavý Boateng.

Zhruba deset minut před přestávkou pořádně zahrál na nervy svým fanouškům Buffon, nakonec si po centru Krooseho nadvakrát poradil před dotírajícím Gómezem. Trochu vzrušení přišlo až ve závěrečné pětiminutovce. Nejprve ve 41. minutě po pasu Kimmicha hlavičkoval nepřesně Gómez, ihned na to se po sérii odrazů opřel do míče z dvanácti metrů Müller a Buffon musel na zem. Asi největší příležitost úvodního dějství se urodila ve 43. minutě, kdy nad Giaccherinim nesklapla ofsajdová past a do balónu se následně opřel Sturaro, jehož tvrdá rána byla tečována do zámezí.

Do druhého dějství vstoupili aktivněji Italové a podnikali nebezpečné útoky, ovšem německý blok byl stále velmi pozorný. Naši sousedé mohli skórovat v 54. minutě, když po skvělé práci Gómze střílel ze čtrnácti metrů Müller, jeho dobrou ránu dokázal Florenzi akrobaticky patičkou vytěsnit metr vedle levé tyče. Po následném rohu mířil zhruba půl metru nad horní tyčku Boateng. Itálie od tohoto momentu přitvrdila a začaly padat osobní tresty, během čtyř minut vytáhl hlavní rozhodčí Kassai hned tři žluté karty pro "squadru azzuru".

Německo vstřelilo gól v 65. minutě, kdy se po zvyšujícím se tlaku prosadil Mesut Özil. Na pravé straně to výborně udělal Gómez, jež uvolnil Hectora. Po jeho sražené nahrávce se zjevil na hranici brankového území Özil a nekompromisně střelou k bližší tyči propálil bezmocného Buffona. O tři minuty později zkusil Gómez v jasné pozici netradiční zakončení patičkou a italský strážce musel špičkami prstů zasahovat, nicméně případná branka by stejně neplatila kvůli signalizovanému ofsajdu.

Právě Gómez opustil kvůli lehkému zranění trávník zhruba dvacet minut před koncem základní hrací doby, následně Itálie přitlačila. V 74. minutě sice střílel Pellé z osmi metrů vedle, jenomže o čtyři minuty později již Němci poprvé na turnaji inkasovali. Ve vlastním pokutovém území zvedl školácky obě ruce nahoru Boateng a k jeho smůle ho do té levé zasáhl míč, rozhodčí Kassai nekompromisně nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Leonardo Bonucci.

Neuer sice vystihl směr střely, ale na pokus obránce Juventusu mířený přesně k tyči nedosáhl - 1:1. V 80. minutě se mohl stát hrdinou Pellé, po rychlém brejku z toho byl pouze roh. Itálie po vyrovnávací trefě ožila a v 88. minutě trefil boční síť De Sciglio. Svěřenci kouče Joachima Löwa se snažili v nastaveném čase vyhnout prodloužení, po nepřesnostech ve finální fázi se jim to nepovedlo.

V tom bylo na obou výběrech hodně vidět, že ani jeden nechce udělat chybu. Němci s přibývajícím časem více útočili a vyslali směrem k Buffonovi několik střel. Hned na začátku druhé části prodloužení zakončoval zády k brance přes hlavu střídající Draxler, horní tyčku minul o několik decimetrů. Ve 113. minutě prověřil pozornost Neuera střídající Insigne, díky skvěle zformovanému italskému valu se už nic dalšího nepřihodilo.

V nervydrásající penaltové loterii nakonec byli úspěšnější Němci. V první sérii uspěli oba střelci, v té druhé naopak Zaza mířil hodně nad a Müllerovo laxní zakončení vystihl Buffon. Ve třetí sérii trefil Özil pravou tyčku, stav se znovu srovnal po Pellého střele vedle levé tyče. V páté sérii předvedl skvělý zákrok Neuer proti Bonuccimu a rozhodnout mohl Schweinsteiger. Ten se hrdinou nestal, poslal míč asi dva metry nad horní tyčku. V šesté, sedmé ani osmé sérii rozuzlení nepřišlo, v té deváté vychytal Neuer Darmiana. A když pak se štěstím skóroval Hector, tak mohla vypuknout velká německá radost.

Autor: Viktor Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (1563)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele