play off - čtvrtfinále
03.07.2016 21:00 CET
5 : 2
(4:0)

Reportáž

Francie do semifinále prošla hladce, Island rozstřílela 5:2

Cesta islandských sympaťáků zaslouženě končí už ve čtvrtfinále. Pohádka srdnatých Vikingů postrádá happyend, protože Francie uhasila naděje turnajové popelky dost brutálním způsobem. V prvním poločase nasázeli Giroud a spol. hned čtyři góly a po změně stran už mohl Deschamps šetřit síly na semifinále s Německem. Island nakonec zmírnil výsledek na konečných 5:2.

Zápas v Saint-Denis patřil k nejatraktivnějším na celém Euru. Island po zpackaném začátku zápasu upustil od své sveřepé strategie a až příliš otevřel obranu. Hrál se místy divoký fotbal nahoru-dolů a ani brankáři se s výjimkou jednoho famózního zákroku Llorise příliš nezaskvěli. Střelci potřebovali na sedm gólů pouhých třináct ran na branku.

Vikingské Drakkary se začaly potápět už ve dvanácté minutě po skvělé dlouhé přihrávce Matuidiho. Olivier Giroud odehrál fantastický zápas, na jeden gól nahrál, dva sám dal - a svůj účet načal hned prvním pokusem. Pas z hloubi pole si zpracoval ve vápně a křížnou ranou mezi nohama Halldórssona otevřel skóre.

Francie pokračovala ve výborném tempu i nadále a už ve dvacáté minutě vedla o dvě branky, čímž soupeři uštědřila nejspíš rozhodující direkt. Do nebeských výšin po Griezmannově rohu vystoupal dnes výborně hrající Paul Pogba, který bránícího Ragnara Sigurdssona přeskočil o půl těla a nekompromisně zavěsil.

Islanďané byli logicky opaření, v zadních řadách nechávali Francouzům až příliš prostoru a sami hrozili pouze ze standardních situací. Prim hrála opět autová vhazování, v pětadvacáté minutě prodloužil Gunnarssonův vrh Sigthórsson, ale Bödvarsson se před brankou natahoval zbytečně - míč z jeho kopačky mířil nad.

Lloris se strachoval i po přímém kopu Sigurdssona, jenž měl optimální trajektorii, a jakákoli lehká teč jej mohla vychýlit do sítě. Island se ale v závěru poločasu úplně sesypal. Třetí gól vstřelil jeden z nejlepších hráčů Eura Dimitri Payet - přesnou střelou po přihrávce Griezmanna. Čtvrtý šíp do padlého Vikinga zabodl právě Antoine Griezmann. Vynikající Pogbův pas prodloužil Giroud a útočník Atlética Madrid uháněl po zaváhání Arnasona sám na bránu. Svoji pouť zakončil parádním obloučkem.

Francie v prvních pěti minutách na soupeře opět nemilosrdně nastoupila a výsledkem byla zajímavá střelecká příležitost Dimitriho Payeta, který však z hranice šestnáctky pálil nad. Potom ovšem svěřenci Didiera Deschampse viditelně - a zčásti i pochopitelně - zvolnili. Šetřili síly a nechali hrát Islanďany, kteří měli chvílemi ve druhém dějství více než 70% držení míče.

Čestného úspěchu se Island dočkal deset minut po obrátce. Levá strana francouzské obrany zaspala, přes Evru odcentroval Gylfi Sigurdsson, no a Umtitiho předskočil jeho vrstevník Kolbeinn Sightórsson, který špičkou kopačky překonal na bližší tyči gólmana Llorise. Jen o tři minuty později však vrátil Francii čtyřgólové vedení hrdina zápasu Olivier Giroud. Skvostný vysoký míč od Payeta usměrnil do branky i díky tragickému vyběhnutí gólmana Halldórssona. Jelikož nad ním visela hrozba druhé žluté karty na turnaji, mohl obratem za potlesku Stade de France opustit hrací plochu.

Jen z lavičky tak sledoval, jak Hugo Lloris vytahuje famózní reflexivní zákrok proti hlavičce Ignasona, nebo jak Gignac či Payet neúspěšně zakončují rychlá přečíslení do otevřené obrany Islanďanů. Konečný výsledek 5:2 nakonec stanovil sedm minut před koncem základní hrací doby Birkir Brajnason, centr Skulasona poslal do sítě přesnou hlavičkou k tyči.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1282)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele