základní část, 10. kolo
29.10.2023 14:30 CET
5 : 2
(1:2)

Reportáž

Hirving Lozano (© AFP)

PSV po špatném začátku otočilo vývoj s Ajaxem a nakonec mu nadělilo pět gólů

PSV plnilo v tomto šlágru 10. kola Eredivisie roli jasného favorita proti tápajícímu Ajaxu, a i když v průběhu prvního poločasu prohrávalo 0:1 a i 1:2, tak díky čtyřem trefám po změně stran uspělo ve vysokém poměru 5:2 a zvítězilo tak i v desátém utkání tohoto ročníku Eredivisie. S třiceti body si navíc upevnilo vedení v Eredivisii a před druhým Alkmaarem si momentálně vytvořilo pětibodový náskok. V tomto klání se hattrickem blýskl mexický záložník Hirving Lozano.

Domácí celek v úterý odehrál těžký duel Ligy mistrů ve Francii s týmem RC Lens (1:1), nicméně na nizozemské scéně znovu potvrdil naprosto vynikající střeleckou formu - jeho celkové skóre 35:5 v deseti odehraných duelech prakticky hovoří a vše. Naopak amsterdamskému výběru se po páté ligové porážce v řadě stala naprosto nečekaná věc - s pouhými pěti body na kontě totiž klesl na naprosto poslední osmnácté místo tabulky.

Amsterdamský gigant se nachází v nevídané krizi - v minulých deseti utkáních ani jednou nevyhrál a k tomu zaznamenal jen tři nerozhodné výsledky, přitom po čtvrteční porážce v Evropské lize s anglickým Brightonem (0:2) začal v Eindhovenu velmi dobře. Do vedení se mohl dostat již po necelých dvou odehraných minutách, ale pozdější střelec Brian Brobbey po samostatném úniku selhal, když zblízka nevyzrál na brankáře Beníteze.

Ajax následně nepolevoval v aktivitě a přesně po deseti minutách hry nečekaně vedl. Prosadit se dokázal Branco van den Boomen, jenž se po sražené přihrávce Berghuise opřel do odraženého míče z dobrých dvaadvaceti metrů a jeho skákavý pokus zapadl s pomocí vzdálenější tyče do sítě. Neuběhly ani další tři minuty a rozdíl ve skóre mohl být dokonce dvoubrankový, jenže Brobbey po finální nahrávce před prázdnou branku trestuhodně selhal a v tisíciprocentní šanci nepochopitelně mířil příliš vysoko.

Hosté pokračovali v obrovském náporu i nadále a přesně po čtvrthodině hry opět zahrozil Branco van den Boomen, ovšem jeho projektil z hranice šestnáctky pouze olízl pravou konstrukci. PSV se od této chvíle probralo a ve 20. minutě srovnalo krok díky trefě nesmírně aktivního Lozana. Osmadvacetiletý Mexičan si po fantastické kolmici Boscagliho udělal místo ke střele na levé straně šestnáctky a balón neomylně uklidil k bližší tyči.

Hosté si však vzali zpět ztracený náskok pět minut před přestávkou, kdy smolař Brobbey po přesně načasované pobídce Bergwijna v pádu i s notnou dávkou štěstí pokořil zasahujícího Beníteze. Ve druhém poločase se však obrázek hry naprosto změnil a PSV na trávníku úřadovalo. Druhého důležitého vyrovnání se dočkalo čtyři minuty po přestávce, jelikož kanonýr Luuk de Jong po technickém pokusu Lozana do vzdálenější spojnice stál ve správnou chvíli na správném místě a svou dorážkou nemohl minout zcela prázdnou branku.

Neuběhly ani další čtyři minuty a svěřenci trenéra Petera Bosze dokonce otočili vývoj, protože Ismael Saibari po naprosto geniálním přistrčení Luuka de Jonga ukázkově obstřelil vyběhnutého gólmana Ramaje a míč doslova doskákal do levého dolního růžku - 3:2. PSV rozhodlo o svém vítězství v rozmezí 60. - 72. minuty, kdy se dvakrát prosadil právě Lozano a zkompletoval tedy svůj hattrick.

Nejprve po prudké pobídce Bakayoka překonal Ramaje razantní bombou z hranice brankového území a vzápětí uzavřel gólový účet šťastnou tečí nadvakrát, když se balón odrazil od jeho těla za brankovou čáru. AFC se ještě mohlo vrátit do hry o bodový zisk zhruba deset minut před závěrečným hvizdem, avšak zásah Brobbeyho neplatil vinou těsného ofsajdu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele