základní část, 27. kolo
31.03.2024 12:15 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

Chuba Akpom (© AFP)

Ajax uspěl ve Zwolle a vrátil se na páté místo Eredivisie

Amsterdamský gigant se před reprezentační přestávkou dost výrazně trápil a chvíli směřoval k tomu, že příští rok senzačně nepostoupí do žádného z evropských pohárů, ovšem nyní ve 27. kole zmobilizoval své síly ve Zwolle a hlavně díky povedenému prvnímu poločasu zvítězil nad místním PEC po výsledku 3:1. V tabulce se tak vrátil na páté místo se čtyřiačtyřiceti body o dva body před šestý Nijmegen.

AFC si také udrželo teoretickou naději na končenou čtvrtou příčku, jenomže za Alkmaarem zaostává o propastných osm bodů a toto manko už rozhodně nebude jednoduché stáhnout. Nováček letošní sezóny aktuálně upadá do stále hlubší krize, protože prohrál pošesté z předchozích sedmi duelů a v tabulce zůstává třináctý s osmadvaceti body jen šest bodů před šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru.

Hostující favorit se těsně před tímto nedělním utkáním dozvěděl, že současný trenér John van 't Schip již nebude v příštím ročníku na lavičce pokračovat, nicméně proti jasnému outsiderovi začal s velkou aktivitou a hned svou první větší možnost po necelých dvanácti odehraných minutách přetavil ve vedoucí gól. Prosadit se dokázal islandský mladíček Kristian Hlynsson, který za obranou protivníka převzal vynikající pas od Tahiroviče a pak nekompromisně z otočky zavěsil do pravého spodního růžku.

Ajax měl mírně navrch také v nadcházejících minutách a druhé důležité trefy se dočkal zhruba v polovině úvodního dějství. V tuto chvíli skóroval osmadvacetiletý anglický forvard Chuba Akpom, když po rychlé akci středem hřiště obdržel finální kolmici do volného prostoru od Godtse a zblízka překonal bezmocného brankáře Schendelaara. Domácí se však nehodlali vzdát a od této chvíle přidali.

Ještě do poločasové přestávky nejprve vypálil Lam a první jistý zákrok musel vytáhnout gólman Ramaj, poté mířil příliš vysoko Bram van Polen a krátce po změně stran minul Velanas břevno o několik decimetrů. Domácí outsider přeci jen vykřesal naději na bodový zisk necelých pětadvacet minut před závěrečným hvizdem, jelikož střídající bulharský záložník Filip Krastev překonal Ramaje nechytatelným projektilem z deseti metrů.

Za dalších sedm minut překvapivě vyrovnal Silvester van der Water, avšak jeho zásah nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu. Naopak v 84. minutě definitivně rozhodl o úspěchu Ajaxu neúnavný Akpom, jenž zaznamenal svou druhou branku tohoto střetnutí po rychlém přečíslení a přesné nahrávce z levého křídla v podání nově příchozího Gaaeiho. Zwolle dopravilo balón do sítě ještě ve třetí minutě nastavení, ale i Van Polen byl nachytán v ofsajdu a výsledek se proto nezměnil.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele