základní část, 29. kolo
07.04.2024 14:30 CET
6 : 0
(3:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Igor Paixão (© AFP)

Feyenoord zostudil Ajax šesti góly a udržel se ve hře o ligový titul

Letošní De Klassieker na stadionu De Kuip měl jasného favorita a více se rozhodně věřilo rozjetému Feyenoordu, ovšem takto netradiční průběhu s vysokou výhrou rotterdamského klubu vskutku očekával jen málokdo. Svěřenci trenéra Arneho Slota totiž naprosto rozebrali amsterdamského vyzyvatele, v rozmezí 34. - 66. minuty nasázeli těžko uvěřitelných šest gólů a AFC tedy uštědřili vůbec nejtěžší porážku historie v soutěžním zápase.

Feyenoord tedy dokonale odčinil nedávnou ztrátu s Volendamem (0:0) a pět kol před koncem si ještě udržel teoretickou naději na obhajobu titulu, jelikož se ziskem devětašedesáti bodů je stále druhý o devět bodů za vedoucím PSV a stejný náskok k tomu drží před třetím Twente. Ajax naopak v hodně nepovedené ligové sezoně utrpěl další ránu, klesl na šestou příčku Eredivisie s pětačtyřiceti body a reálně mu hrozí, že si v příštím ročníku nezahraje žádný evropský pohár.

Domácí celek byl na trávníku lepší od samého začátku a do vedení se mohl dostat již po necelých třech odehraných minutách zásluhou mexického kanonýra Giméneze, jeho ránu však parádně odvrátil do zámezí navrátilec mezi třemi tyčemi Rulli. V následujícím průběhu byl spíše k vidění vyrovnanější průběh, rotterdamský gigant pak rozhodl o svém úspěchu dvěma bleskovými zásahy v rozmezí necelých dvou minut.

Ve 34. minutě nejprve otevřel gólový účet brazilský krajánek Igor Paixão, když po famózní finální kolmici Yankuby Minteha zachoval v zakončení chladnou hlavu a zblízka přehodil vyběhnutého hostujícího strážce. Neuběhlo ani dalších sto sekund a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, protože po akci Nieuwkoopa na pravé straně a následné zpětné přihrávce zamířil agilní Minteh přímo do levého dolního růžku.

Domácí rozhodně nepolevovali v aktivitě ani ve zbývajícím průběhu úvodního dějství - nejprve mířil o kousek nad horní tyčku Giménez a pak si Rulli poradil s projektilem Nieuwkoopa, avšak v první minutě nastavení už rozvlnil síť slovenský reprezentační obránce Dávid Hancko prudkou hlavičkou zblízka po parádních "nůžkách" Giméneze - 3:0.

Obrázek hry se příliš neměnil ani po změně stran a nabuzený Feyenoord pokračoval v úžasném ofenzivním galapředstavení. O jeho čtvrtou trefu se v 56. minutě postaral nezastavitelný Minteh. Ten se trefil podruhé v tomto prestižním šlágru po závěrečné pobídce Stengse, z deseti metrů pak mezi dvěma bránícími protihráči zakroutil balón přesně do levé šibenice kolem dívajícího se Rulliho.

Za dalších šest minut měl přesnou mušku také dvaadvacetiletý záložník Quinten Timber, neboť se opřel do odraženého balonu z osmnácti metrů a jeho skákavý pokus zapadl k levé konstrukci kolem marně se natahujícího strážce AFC - 5:0. Když už se zdálo, že na tom Ajax snad nemůže být ani hůře, tak zhruba v polovině druhého dějství vytahoval Rulli míč ze své sítě dokonce pošesté.

Svou druhou branku totiž zaznamenal i Paixão, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži v pokutovém území Ajaxu a s pomocí břevna dopravil balón o několik decimetrů za brankovou čáru. Poté tempo hry opadlo a zápas se spíše dohrával, a když zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem nebyla uznána trefa Jahanbakhshe kvůli těsnému ofsajdu a vzápětí na opačné straně pohotově zasáhl gólman Wellenreuther proti dělovce střídajícího Rijkhoffa ze střední vzdálenosti, tak se výsledek neměnil.

V domácím dresu nastoupil od 77. minuty český krajánek Ondřej Lingr.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele