základní část, 23. kolo
25.02.2024 16:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Oslavující Ruben Van Bommel (© AFP)

Ajax po návratu z Norska nestačil na Alkmaar a v lize nevyhrál už počtvrté za sebou

Amsterdamský celek ve čtvrtek sehrál nesmírně dramatickou bitvu v odvetě play-off o osmifinále Konferenční ligy se severským vyzyvatelem Bodø/Glimt a nakonec díky zvládnutému prodloužení postoupil mezi šestnáctku nejlepších. Ovšem po návratu na nizozemskou scénu mu evidentně chyběly síly ve šlágru 23. kola Eredivisie na půdě konkurenčního Alkmaaru, kde po trefách Rubena van Bommela prohrál 0:2.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa tak nevyhráli v Eredivisie již počtvrté v řadě a v tabulce zůstávají na nelichotivé páté pozici se šestatřiceti body, přičemž právě jejich aktuální úhlavní rival Alkmaar si upevnil čtvrtou příčku a vytvořil si před nimi šestibodový náskok. AZ po sérii špatných výsledků se štěstím otočilo týden staré utkání v Sittardu s Fortunou (2:1), tento nadcházející ostře sledovaný duel zahájilo naprosto famózně.

Ani ne po sedmi odehraných minutách totiž otevřel gólový účet teprve devatenáctiletý talent Ruben van Bommel, jenž si po kolmici Pavlidise navedl balón blíže do středu hrací plochy a pravačkou z hranice pokutového území ho uklidil do bližšího spodního růžku kolem dívajícího se brankáře Ramaje. Hosté se v následujícím průběhu snažili útočit, jenže pozornou defenzívu soupeře nedokázali ničím překvapit.

Obrázek hry se prakticky neměnil ani ve druhém poločase - tým okolo Maartena Martensa se vůbec nikam netlačil, s přehledem zastavoval náznaky šancí Ajaxu a čekal na svou další šanci. Ta nakonec přišla přesně v polovině druhého dějství, kdy definitivní pojistku přidal hrdina utkání Ruben van Bommel. Tentokráte po nahrávce Lahda nic neuspěchal a jako zkušený mazák obstřelil bezmocného Ramaje razantní střelou nártem ze čtrnácti metrů.

Hosté mohli vykřesat jiskřičku naděje na bodový zisk v předposlední minutě základní hrací doby, neboť síť rozvlnil nejlepší střelec týmu Brian Brobbey, avšak jeho úspěšnému pokusu z bezprostřední blízkosti předcházel těsný ofsajd, a výsledek se proto až do závěrečného hvizdu nezměnil. AZ se příští víkend pokusí potvrdit zlepšenou formu v Rotterdamu se Spartou, AFC naopak bude mít co napravovat proti rozjetému Utrechtu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Quenthal

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele