základní část, 11. kolo
05.11.2023 16:45 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Chuba Akpom (© AFP)

Ajax se konečně probral a houževnatý Heerenveen přehrál vysoko o tři góly

Jeden z nejúspěšnějších celků nizozemské scény se minulý víkend propadl poprvé v historii na úplně poslední místo ligové tabulky, ovšem ve čtvrtek zvládl dohrávku 3. kola s podceňovaným Volendamem (2:0) a teď se dobře naladil na čtvrteční odvetu Evropské ligy s anglickým Brightonem, protože přehrál zvedající se Heerenveen vysoko po výsledku 4:1. Tabulkou nizozemské ligy se navíc rázem vyhoupl na jedenácté místo s jedenácti body.

AFC tedy zvládlo i svůj druhý duel pod vedením nového kouče Johna van 't Schipa a v tuto chvíli to opravdu vypadá, že se konečně blýská na lepší časy. Heerenveen v tomto nedělním střetnutí zaostával a tentokráte nedokázal navázat na minulé výhry s Heraclesem (3:0) i v úvodním kole národního poháru s druholigovým Venlem (5:1), s deseti získanými body proto klesl na třináctou pozici Eredivisie.

Amsterdamský gigant se přitom rozjížděl pozvolněji a krátce po odehrané čtvrthodině mohl nečekaně inkasovat, jenže nebezpečná rána Van Amersfoorta z velmi dobré pozice byla na poslední chvíli sražena do zámezí. Domácí favorit z ničeho nic prorazil krátce po pětadvaceti odehraných minutách. Gólový účet otevřel probuzený Steven Bergwijn, jenž si naběhl na naprosto fantastický pas Berghuise za defenzivu protivníka a akrobatickou tečí zblízka obstřelil bezmocného brankáře Nopperta.

Ajax se díky této vedoucí trefě uklidnil a náskok si pojistil necelých pět minut před přestávkou. Skórovat totiž dokázal kanonýr Brian Brobbey, který si naskočil na prudký centr Van den Boomena z pravého křídla a razantní hlavičkou zblízka usměrnil balón přímo pod horní tyčku kolem plachtícího strážce Heerenveenu. Hosté se však nehodlali vzdát a v první nastavené minutě úvodního dějství překvapivě snížili.

Naději na bodový zisk vykřesal pětadvacetiletý záložník Luuk Brouwers, jenž po pasu Braudeho z pravé strany pohotově hlavičkoval ze středu pokutového území protivníka a balón dokonale usměrnil k vzdálenější konstrukci mimo dosah marně se natahujícího gólmana Ramaje. Svěřenci trenéra Keese van Wonderena dokonce mohli senzačně vyrovnat ihned po změně stran, ale Ramaj brilantně odvrátil do zámezí projektil Nunnelyho.

V 64. minutě chtěl domácím vrátit dvoubrankový náskok agilní Brobbey, nicméně jeho zásah neplatil kvůli těsnému ofsajdu, necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem odmítl na druhé straně vyrovnání Sahraoui střelou do levé tyče a následné dorážce o pár decimetrů vedle.

Heerenveen hrál ve zbývajícím průběhu na velké riziko a střídající Chuba Akpom toho využil hned dvěma vstřelenými góly. Osmadvacetiletý anglický forvard se nejprve prosadil v 84. minutě po pokusu ze střední distance a zákroku Nopperta, kdy nakonec dorazil míč hlavou do pravé šibenice, tříbodový zisk svého týmu pak pojistil ve druhé minutě nastavení přesnou přízemní střelou z osmi metrů doprostřed branky.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele