základní část, 22. kolo
18.02.2024 14:30 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Jordan Henderson (© AFP)

Ajax prožívá další krizi, tentokráte jen remizoval s Nijmegenem

Ajax letos rozhodně nepředvádí výkony, které by se od něj dlouhodobě očekávaly - až do uplynulého kola sice neprohrál v Eredivisii dvanáctkrát za sebou, ovšem od té doby znovu vypadl z tempa a nyní ve třech utkáních jednou prohrál a dvakrát remizoval. Naposledy v domácím prostředí sice sahal po třech bodech, nicméně houževnatý Nijmegen v poslední možnou chvíli srovnal stav na 2:2 díky zásahu střídajícího Robera Gonzáleze.

AFC tak neodčinilo týden starou porážku s Heerenveenem (2:3) ani nepříliš povedené vystoupení v play off o osmifinále Evropské ligy s norským vyzyvatelem Bodø/Glimtem (2:2) a v tabulce nejvyšší nizozemské soutěže je stále až páté o tři body za čtvrtým Alkmaarem a jen dva body před šestým Go Ahead. NEC si naopak po předchozí porážce ve Waalwijku (0:2) odváží domů nečekanou remízu a v tabulce je sedmé s třiceti body.

Přitom nedělní duel začal pro amsterdamského giganta výborně, neboť hned svou první větší možnost po necelých sedmi minutách hry přetavil ve vedení. Již svou čtrnáctou ligovou trefu této sezóny zaznamenal nejlepší střelec týmu Brian Brobbey, který zpětně přistrčil míč pro střílejícího Banela a sám zády k bráně tečoval jeho ránu s velkým štěstím do protipohybu dívajícího se brankáře Cillessena.

Hosté se po tomto okamžiku stále častěji tlačili na útočnou polovinu a do konce úvodního dějství si vytvořili dvě dobré možnosti, ale gólman Ramaj nejprve famózně odvrátil do zámezí dělovku Van Rooije a ve 27. minutě se skvěle vrhl pod nohy zakončujícího Hansena. NEC znovu zahrozilo ihned po změně stran, jenže dělovka Ogawy prosvištěla o několik centimetrů vedle levé konstrukce.

Ajax si koledoval i v nadcházejících minutách a krátce po odehrané hodině bylo překvapivě srovnáno. Bránící Jorrel Hato chtěl odvrátit do bezpečí střílenou přihrávku Cheryho z levé strany, avšak před dotírajícím Sanem pouze uklidil balón do nekryté vlastní branky. Ajax se vzápětí znovu probudil a zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem si vzal zpět ztracený náskok, jelikož střídající portugalský forvard Carlos Forbs po geniální kolmici Brobbeyho i v krkolomném pádu pokořil stojícího Cillessena.

Poté se zdálo, že si Ajax pohlídá těsné vedení až do samotného konce, jenomže v páté nastavené minutě udeřil Rober González. Teprve třiadvacetiletý španělský záložník přišel na trávník až v 84. minutě, přesto zařídil svému týmu cenný bod po snadném zakončení doprostřed prázdné branky z bezprostřední blízkosti.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele