základní část, 3. kolo
02.11.2023 20:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Steven Bergwijn (© AFP)

Van 't Schipovi premiéra vyšla, Ajax v dohrávce zdolal Volendam 2:0

Ajax se od začátku tohoto ročníku nebývale trápí a po minulé jasné porážce v Eindhovenu s PSV (2:5) klesl poprvé v historii na poslední místo Eredivisie. Nicméně teď v dohrávce 3. kola proti Volendamu konečně uspěl a po vítězství 2:0 přerušil svou sérii deseti utkání bez výhry, na ligové scéně ukončil hodně nelichotivou šňůru pěti duelů bez bodového zisku. S aktuálními osmi body se tedy posunul na patnáctou příčku tabulky.

Naopak hostující výběr nenavázal na předchozí dvě výhry ze tří utkání a se sedmi body klesl na předposlední sedmnácté místo jen o skóre před poslední Utrecht. Na lavičce amsterdamského giganta si navíc odbyl úspěšnou premiéru trenér John van 't Schip, který nahradil dočasného manažera Hedwigese Madura. Favorit tohoto čtvrtečního střetnutí byl v prvním poločase dle očekávání aktivnější, ale kvůli bídné koncovce skórovat nedokázal.

Úvodní možnost si vypracoval již po necelých pěti odehraných minutách, jenže Berghuis napálil odražený balón o několik decimetrů vedle levé tyče. Přesně po odehrané půlhodině předvedl vynikající individuální akci Steven Bergwijn, nicméně svou závěrečnou ránu poslal příliš vysoko a vzápětí nebyl úspěšný ani Brobbey, neboť ten hlavičkoval těsně vedle bližší konstrukce. Ajax dominoval i po změně stran a neustále bušil do defenzívy FC.

V 53. minutě ještě nebyl úspěšný Bergwijn, protože jeho projektil ze střední distance famózně odvrátil do zámezí gólman Backhaus, avšak stejný hráč přeci jen dostal AFC do zaslouženého vedení za další čtyři minuty. Bergwijn si totiž po přistrčení Brobbeyho udělal místi hned mezi třemi bránícími protihráči a z dvanácti metrů nekompromisně zavěsil přímo pod břevno.

Domácí si pak s přehledem hlídali těsný náskok a až do závěrečního hvizdu svého protivníka k ničemu nepustili. Naopak minutu před vypršením základní hrací doby pojistil náskok Ajaxu střídající Chuba Akpom, jenž po rohovém kopu Berghuise z levé strany pokořil zasahujícího Backhause prudkou hlavičkou z hranice brankového území. Akpom chtěl skórovat ještě jednou a to ve čtvrté minutě nastavení, ovšem svou pumelicí pouze orazítkoval pravou tyč.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele