základní část, 24. kolo
03.03.2024 12:15 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Brian Brobbey (© AFP)

Ajax se před Konferenční ligou vzpamatoval a rozjetý Utrecht porazil 2:0

Amsterdamský gigant se v posledních týdnech znovu dostal do krize a při náročném programu ji až do této chvíle nedokázal překonat. Teprve v nedělním utkání 24. kola Eredivisie zabral proti sebevědomě hrajícímu Utrechtu a díky výhře 2:0 mu zaprvé oplatil nezdar z podzimní části (3:4), navíc mu uštědřil první porážku na ligové scéně po více než čtyřech a půl měsících. Ajax se k tomu v tabulce vrátil na páté místo se ziskem devětatřiceti bodů.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa momentálně drží dvoubodový náskok před šestým Go Ahead a za čtvrtým Alkmaarem zaostávají o body čtyři, na třetí Twente však stále ztrácejí propastných jedenáct bodů. Utrecht nyní v Amsterdamu přišel o šňůru čtyř výher v řadě a hlavně patnácti zápasů v Eredivisii bez porážky, aktuálně mu náleží osmá příčka s dvaatřiceti body.

První poločas toho příliš zajímavého nepřinesl a oba celky hrály přeci jen opatrněji. Domácí ale byli o něco aktivnější i po střelecké stránce, míč měli v držení z více jak pětašedesáti procent a do kýženého vedení se dostali necelých deset minut před přestávkou. Prosadit se dokázal nejlepší střelec týmu Brian Brobbey, jenž tak zaznamenal jubilejní patnáctou trefu v tomto ligovém ročníku.

Tentokráte si dvaadvacetiletý útočník po parádním pasu na levou stranu a finálnímu přistrčení Sosy seběhl k levému rohu brankovému území a okamžitou ranou z první nekompromisně propálil bezmocného brankáře Branderhorsta. Stejný hráč mohl pojistit náskok svého týmu krátce po odehrané hodině, jenomže v rozhodujícím okamžiku selhal při dorážce a balón pouze uklidil o několik decimetrů vedle levé konstrukce.

Nicméně Ajax přeci jen vsítil druhý uklidňující gól čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Jednadvacetiletý záložník Kenneth Taylor obdržel fantastickou kolmici do volného prostoru od nejlepšího muže na trávníku Brobbeyho a z mírného úhlu obstřelil vyběhnutého hostujícího strážce. Domácí favorit si sice zkomplikoval situaci v 83. minutě, neboť byl přímo vyloučen Devyne Rensch za hodně nevybíravé přišlápnutí Lammerse, ovšem dostatečný náskok i v oslabení s přehledem udržel až do samotného konce.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele