základní část, 22. kolo
19.02.2023 16:45 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Ajaxu (© AFP)

Ajax díky Tadićovi přejel Spartu Rotrerdam 4:0

Rozjetý Ajax neměl se Spartou slitování a bez milosti jí nasázel čtyři branky. Hlavní hvězdou v domácí show se stal Dušan Tadić, který kromě několika neproměněných šancí obstaral osobně dvě branky.

Ajax by moc rád trochu ustálil výkony, protože jeho sezona zatím rozhodně není optimální. Měl co napravovat, protože v Evropské lize opět nezvládl roli favorita a připsal si s Unionem Berlín jen bezbrankový výsledek. Dnes na jeho půdu zavítala rotterdamská Sparta, která před utkáním ztrácela na svého soka jen šest bodů. Chtěl Ajax překvapit, ale překvapení se nekonalo.

Už po šesti minutách musel brankář Nick Olij likvidovat ránu Davyho Klaassena a i když si s ní poradil, hned vzápětí inkasoval. Opět se pro něj stal hlavním nebezpečím Klaassen, který naservíroval míč na střed vápna, kde viděl Tadiće. Tenhle střelec potřebuje k razantní ráně jen minimum prostoru a dnes odpoledne to potvrdil. Na jeho ránu neměl brankář Olij šanci reagovat a Ajax hned na začátku vedl.

Uvedený stav samozřejmě Spartě neprospíval a hostům moc nepomáhalo ani to, že Ajax dál pokračoval v aktivní hře. Ihned po ztrátě míče se snažil jej znovu vybojovat a často se mu to dařilo. I díky tomu byl brankář Olij pořád v permanenci. A po dalších dvaceti minutách hry znovu sbíral míč ze sítě. Dušan Tadić oslovil nahrávkou do uličky Kennetha Taylora, který levačkou trefil přesně pravý dolní roh hostující brány - 2:0.

Tlak Ajaxu neustával a s dalším ohrožením hostující brány spěchal Mohammed Kudus. Toho našel skvěle přihrávkou do běhu Berghuis, ale Kudus nedokázal přesně zakončit. Zajímavý centr za obranu pak zkoušel Wijndal, ale Tadić si nepohlídal ofsajdovou lajnu a jeho šance tak nemohla pokračovat. I po změně stran vládl na hřišti jen jeden tým. Sparta se sice trochu zmátořila a brankář Rulli musel řešit několik nepříjemných střel, ale byl to Ajax, kdo opravdu hrozil.

Po hodině hry byl ve vápně stažen k zemi Berghuis a VAR dal domácímu týmu výhodu pokutového kopu. Toho se zhostil Tadić a poradil si na výbornou. A to ještě nebylo všechno, protože sedm minut před koncem byl faulován Brian Brobbey a Mohammed Kudus se trefil nádherně z přímého volného kopu - 4:0. Sparta dnes pro Ajax nebyla soupeřem a po právu vyhrál jasně lepší domácí tým.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele