základní část, 33. kolo
15.05.2019 19:30 CET
1 : 4
(1:2)

Reportáž

Ajax snadno porazil De Graafschap a po pěti letech získal nizozemský titul

Hráči Ajaxu neponechali nic náhodě a v závěrečném duelu v Doetinchemu proti předposlednímu De Graafschapu zvítězili bez větších potíží v poměru 4:1, po dlouhých pěti letech se tak vrátili na nizozemský trůn. K tomu by jim sice stačila i prohra, nicméně AFC přesto přistoupilo ke středečnímu zápasu s naprostou zodpovědností a s osmašedesáti body skončilo na prvním místě o tři body před druhým PSV.

Naopak BV se příliš dobře nenaladilo na dodatečnou baráž, do které vstoupí již tuto sobotu. Základní část Eredivisie zakončilo na sedmnácté příčce s devětadvaceti body o čtyři body za šestnáctým Excelsiorem a o šest bodů před osmnáctou Bredou. Úvodní dvacetiminutovka probíhala v opatrnějším duchu, následně se poprvé ozvali favorizovaní hosté. Z dobrých pětadvaceti metrů napřáhl Blind a gólman Bertrams brilantním zákrokem vyrazil míč na roh.

Po půl hodině hry mohl otevřít brankový účet tradiční kanonýr Huntelaar, nicméně toho tváří v tvář vychytal pohotovým zásahem pozorný Bertrams. Amsterdamský celek přeci jen přetavil svou územní převahu ve vedoucí gól ve 37. minutě. Tradiční exekutor standardních situací Lasse Schöne se postavil k přímému volnému kopu z dobrých dvaadvaceti metrů a balón s noblesou usměrnil do levého horního rohu.

Neuběhly však ani tři minuty a De Graafschap překvapivě vyrovnal. Youssef El Jebli obdržel kolmici do běhu od Bahouiho, přelstil bránícího protihráče a pak ze šesti metrů snadno prostřelil bezmocného brankáře Onanu. V samém závěru prvního poločasu vrátil hostům vedení Nicolás Tagliafico. Argentinský obránce využil parádního průniku do šestnáctky soupeře od Ziyecha a po zpětné přihrávce nasměroval míč do odkryté branky.

AFC se mohlo definitivně uklidnit v polovině druhého dějství. Matisuwa si totiž velmi neobratně počínal v souboji s unikajícím Frenkiem de Jongem a rozhodčí Makkelie okamžitě nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil kdo jiný než Srb Dušan Tadić a s přehledem zavěsil pod břevno. Stejný hráč vsítil svou osmadvacátou ligovou trefu této ligové sezóny v 87. minutě a dotáhl se tak v konečné tabulce střelců na Luuka de Jonga z eindhovenského PSV.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
afc ajax

Tak nech to je svetové 0:5

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele