základní část, 17. kolo
17.12.2017 14:30 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

AZ Alkmaar - AFC Ajax 1:2

Ajax zvládl šlágr kola v Alkmaaru, přestože po trefě Alirezy Jahanbachše ve 25. minutě prohrával. Před přestávkou totiž stačil ještě skórovat Klaas-Jan Huntelaar a zkraje druhé půle zařídil rozhodující trefu Lasse Schöne. Amsterdamský celek se tak bodově odpoutal od svého soupeře, osamostatnil se na druhé příčce a stáhl manko na první PSV na rozdíl pěti bodů.

Domácí vstoupili do utkání poměrně aktivně a především Jahanbachš byl velmi při chuti. Už ve 4. minutě se uvolnil na pravé straně, snažil se svou přihrávkou najít své nabíhající spoluhráče, nicméně míč stačil do zámezí vytěsnit pozorný brankář Onana. A v 10. minutě vyslal do tutovky Seuntjense, jenže ten z blízkosti trestuhodně neuspěl.

I kdyby však jeho zakončení bylo přesné, branka by kvůli ofsajdu nakonec stejně neplatila. Ve 14. minutě naopak poprvé zahrozil výrazněji Ajax. Ve vyložené pozici vypálil nejprve van de Beek, jenže místo poloodkrytou bránu trefil jen stopera Hatzidiakose. Míč se poté ještě odrazil k Huntelaarovi, i jeho na brankové čáře ale zastavil Hatzidiakos.

Ofenzivní podívaná pokračovala i nadále, v 18. minutě se snažil hlavou zacílit van de Beek, zase však zamířil jen do obránce Hatzidiakose. Na opačné straně pálil z nebezpečné pozice Seuntjens, avšak přestřelil. Ve 25. minutě se již diváci na AFAS Stadionu dočkali branky. Zeefuik zahrál ve vápně rukou a sudí Makkelie nařídil pokutový kop.

Jahanbachš se pak ujal jeho exekuce a nedal Onanaovi žádnou šanci, jelikož svou pumelici usměrnil přesně do šibenice. Ve 36. minutě mohl náskok navýšit Weghorst, jenž se ocitl naprosto sám před hostující bránou, Onana se mu ovšem včas vrhl pod nohy a znemožnil mu jakékoli podnikání. Následné další zakončení Weghorsta skončilo mimo.

Dvě minuty před koncem poločasu se Ajaxu podařilo vyrovnat stav. David Neres svou kolmicí našel i nadále nebezpečného Huntelaara, kterého nestačil zastavit skluzující Hatzidiakos, a bývalá hvězda Schalke v krkolomné pozici stačila skórovat k tyči. A po přestávce přišel na řadu rozhodující moment celého tohoto zajímavého střetnutí.

Huntelaar byl stažen ve vápně Hatzidiakosem, padat možná ani nemusel, ale arbitr Makkelie přesto ukázal na bílý puntík. Schöne pak šancí nepohrdl a svou střelu usměrnil do protipohybu gólmana Bizota. V 60. minutě se snažil odpovědět Jahanbachš, jenže s jeho pokusem si Onana celkem snadno poradil, a v 72. minutě bylo Íráncovo zakončení zablokované.

Druhá půle byla jinak přece jenom o něco méně divočejší než ta první. De Godenzonen se snažili především soustředit na bránění těsného náskoku, jejich soupeř, jenž navíc dohrával závěr bez vyloučeného Svenssona, přitom v ofenzívě již tolik nevynikal. Definitivně přitom mohlo být rozhodnuto v 76. minutě, jenže Huntelaar v tutovce selhal.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
afc ajax

Nuž,teším sa na zápas určite bude mať vysoké tempo

Reagovat
smazaný uživatel

DVOJEČKA.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele