základní část, 2. kolo
20.08.2017 14:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - FC Groningen 3:1

Vůbec poprvé se Ajax letos zaradoval z vítězství. Loňský finalista Evropské ligy se nepopral nejlépe o Ligu mistrů, v Evropské lize je rovněž na pokraji vyřazení, v lize před týdnem padl na půdě Heraclesu, ale tentokráte si napravil reputaci. Před vlastními fanoušky skolil Groningen, jenž má po dvou kolech na svém kontě jen jeden bod.

Pro domácí to byl opravdu hodně těžký vstup do sezóny. Ze čtyř utkání nevyhráli ani jednou, přičemž naposledy padli doma s Rosenborgem v rámci čtvrtého předkola Evropské ligy. A protože odveta je čeká už za několik dnů, chtěli tuhle generálku bezpodmínečně zvládnout. Hosté v Amsterdamu vyhráli naposledy v roce 1994 a spíše zde neměli co ztratit.

Domácí trenér Marcel Keizer vložil důvěru do stále se ještě rozvíjejícího talentu v podobě českého rodáka Černého, a ten se mu za možnost zahrát si v základu odvděčil hned první nebezpečnější střelou celého zápasu. Ve vápně si chytře kličkou narovnal míč na levačku a ostře vypálil, nicméně brankář Padt proti němu fantasticky zakročil.

Ještě blíže byl vstřelenému gólu Ziyech, který zpoza vápna dobře napřáhl pravačku, nicméně jeho pokus byl tečovaný smolně pro něj pouze do tyčky. Skórovat se podařilo až ve 38. minutě Huntelaarovi, nové posile ze Schalke, jenž ve staronovém angažmá zaznamenal svojí první branku sezóny poté, co zužitkoval hlavou centr Ziyecha.

Těsně po obrátce Ajax přidal pojistku na dosud nejtěsnějším možným vedením. Černý prostrčil balón z levé strany do středu na rozeběhnutého Ziyecha, jenž si to naštrádoval do šestnáctky, a odtud zamířil přesně ke vzdálenější tyčce. V 56. minutě mohl pojistit definitivně tři body Huntelaar, jenže z blízkosti hlavičkou zamířil jen mimo.

Groningen tak utkání zdramatizoval sedmnáct minut před koncem. Jenssen přenechal míč střídajícímu Idrissimu, ten si ho navedl na hranici pokutového území, a parádním zakončením překonal marně se natahujícího gólmana Onanu. Nicméně poslední slovo si vzal Schöne, který skóroval na bližší tyčku po další asistenci Černého.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
ThePigFeathers

Černý dvě áčka! good!

Reagovat
tnt03

Reagovat
Snatus

"áčka"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele