play off o Evropskou ligu - finále - odveta
28.05.2017 12:30 CET
3 : 0
4:3 pen.
(2:0, 3:0)

Reportáž

FC Utrecht - AZ Alkmaar 4:0p

Fotbalisté Utrechtu se postarali o malý zázrak, když v odvetném zápase závěrečné fáze o Evropskou ligu smazali tříbrankové manko z úvodního duelu a nakonec se probojovali do předkola EL díky úspěšnějšímu penaltovému rozstřelu. Domácí skórovali hned dvakrát v úvodním poločase a zhruba deset minut před koncem vstřelili třetí gól. Alkmaar dohrával utkání v deseti od poloviny druhé půle a k úspěchu mu chyběl malý kousek.

Utrecht hrál od samého začátku velmi aktivně a do vedení se dostal ze své první vážnější akce po necelé čtvrthodině hry. Přímý volný kop z dobrých pětadvaceti metrů skončil na levé konstrukci, balón se následně odrazil na kopačku Willema Janssena a ten již měl snadnou úlohu. FC od tohoto momentu ožil, své naděje na postup oživil ve 28. minutě, kdy si defenzíva Alkmaaru počínala velmi laxně.

Po centru z pravé strany a špatném odkopu vyrážel brankář Krul střelu z deseti metrů před sebe k dorážejícímu francouzskému útočníkovi Sébastienu Hallerovi, jenž zblízka usměrnil míč k levé tyči. Za dalších pět minut mohli domácí přidat třetí trefu, jenže tentokráte po prodloužené hlavičce Janssena a následné tvrdé ráně z dvanácti metrů dokázal nadvakrát zasáhnout připravený Krul.

Také po změně stran měl strážce Alkmaaru mnohem více práce, hosté si výrazně zkomplikovali situaci v 67. minutě. Vracející se Luckassen podrazil unikajícího Hallera a po druhé žluté kartě musel předčasně odejít do sprch. Utrecht od tohoto momentu ještě více přitlačil a v závěrečné čtvrthodině sevřel svého protivníka na vlastní polovině. V 77. minutě pálil o decimetry vedle Gyrano Kerk, vzápětí scházely centimetry i střídajícímu Barazitemu.

FC se dočkal vytouženého třetího gólu v 82. minutě. Po rohovém kopu a následné hlavičce se odrazil míč od spodního okraje břevna přímo na kopačku Kerka, jenž z metru bez potíží rozvlnil síť. Utrecht byl hodně blízko k rozhodnutí ještě v normální hrací době. V páté nastavené minutě byl totiž faulován Barazite v pokutovém území AZ, k následné penaltě se postavil Haller. Ten však v nejdůležitější chvíli selhal a jeho pokus k levé tyči zlikvidoval Krul.

Největší šance prodloužení se zrodila ve 115. minutě a dostali se do ní hosté, Dabney dos Santos vystřelil přes obránce a gólman Jensen se musel vytáhnout s brilantním zákrokem. V penaltovém rozstřelu selhal hned při prvním pokusu hostující Pantelis Hatzidiakos, který přestřelil branku, ve 3. sérii nepřekonal Jensena ani Joris van Overeem. Alkmaaru svitla naděje ve 4. sérii po neúspěchu Andrease Ludwiga, nicméně postupovou penaltu nakonec proměnil domácí Barazite a stadion Galgenwaard okamžitě vybuchl obrovskou radostí.

Autor: Viktor Sandev / fcutrecht.nl, az.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele