základní část, 15. kolo
04.12.2016 16:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - FC Groningen 2:0

Fotbalisté Ajaxu dokázali v nedělní dohrávce potvrdit úlohu favorita proti konkurenčnímu Groningenu a nakonec zvítězili 2:0, k tomu neproměnili jeden pokutový kop. Do vedení se dostali velmi brzy už po necelých deseti minutách, svůj náskok pojistili zhruba dvacet minut před koncem. V tabulce se udrželi na druhém místě se šestatřiceti body o skóre za Feyenoordem, Groningenu momentálně patří jedenácté místo se šestnácti body.

Začátek zápasu byl herně vyrovnaný, Ajax se dostal do vedení v 9. minutě. Nejprve skvěle vypálil ze střední vzdálenosti Schöne a jeho volej mířící do pravého horního rohu dokázal brankář Padt fantasticky odvrátit na roh. K exekuci rohového kopu se znovu postavil Schöne, jeho pas propadl až před branku k volnému Davinsonu Sánchezovi, který hlavou zblízka rozvlnil síť. Amsterdamský výběr mohl zvýšit svůj náskok v polovině úvodního dějství.

O pěknou kroucenou ránu se postaral Dolberg, jeho střele chyběla větší razance. Následně se až do konce první půle nic dalšího nepřihodilo, Groningen byl blízko vyrovnání v 52. minutě. Z přímého volného kopu vystřelil van Nieff překvapivě přímo na branku a gólman Onana s vypětím všech sil odvrátil balón jednoruč alespoň na tyč. Ihned na to se chvěla konstrukce branky podruhé, to když na druhé straně napálil spojnici Younes.

V dalším průběhu byl aktivnější Ajax. V 66. minutě střílel v pádu Dolberg a Padt dokázal jeho pokus brilantně vyškrábnout na roh. O šest minut později už favorit přidal druhý gól po proměněné penaltě. Ta byla nařízena po faulu Rusnáka na střídajícího El Ghaziho oceněná žlutou kartou. Míč si postavil Hakim Ziyech a zamířil k pravé tyči. Brankář Padt sice vystihl směr střely, ale balónu v cestě do sítě už nezabránil.

Groningen se mohl vrátit zpět do zápasu v 78. minutě, kdy po zpětné přihrávce od van Nieffa střílel osamocený Rusnák, jenže z deseti metrů trestuhodně překopl Onanovu branku. Poslední větší šance se urodila v 80. minutě. Po rohovém kopu přidržel Reijnen hlavičkujícího Viergevera a rozhodčí opět ukázal na penaltový puntík, Reijnen k tomu obdržel žlutou kartu. Zodpovědnost na sebe opět vzal Ziyech, jenomže tentokráte si na Padta nepřišel, ten jeho ránu vyrazil do strany.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, fcgroningen.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele